Ha szeretnél kipróbálni valami újat akkor most megteheted. Egy olyan „sajt” receptet mutatok, amit bárki elkészíthet otthon, belefér a vegetáriánusok étrendjébe is és nem mindennapi.
Kesudió
Még mielőtt nekiugranánk a receptnek, nézzük meg, hogy miért is olyan egészséges a kesudió!?
Először is tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Proanthocyanidin és magas réztartalmának köszönhetően a kesudió fogyasztásával csökkenthető a rák, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázata. Más diófélékhez képest alacsony a zsírtartalma, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Magnéziumtartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, valamint a különösen fontos a csontok védelme miatt is. A fent említett réztartalma pedig hozzájárul, hogy hajad szép és fényes legyen. A kesudió jó koleszterint tartalmaz, így, ha heti kétszer beiktatod az étrendedbe, akkor támogató hatással lesz a diétádra nézve. Akkor most már jöhet a recept!
Kesudió sajtkrém
Hozzávalók a kesudiós „sajthoz”:
- 250 gramm kesudió
- 2,5 dl szűrt víz
- só ízlés szerint
A töltött paradicsomokhoz:
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
- kis méretű puhább paradicsomok
- az elkészült kesu krémsajt
- újhagyma
- só és bors
- opcionálisan olajos magvak és egyéb zöldfűszerek
Elkészítés:
Daráld össze a kesudiót a szűrt vízzel, amíg krémes állagot nem kapsz. Tedd a keveréket egy nyitható szájú kb. 1,5 literes üvegbe, tegyél a tetejére feszes folpack fóliát és gumizd be. Fedd le egy törölközővel s hagyd pihenni meleg helyen egy éjszakán át.
Ha nincs kedved ezt a procedúrát végigjátszani, akkor egyszerűen csak szerezz be egy kesudió vajat!
A következő nap szárítsd ki a „sajtot”. Tedd 105 fokos sütőbe és hagyd ott 5-6 órán át. (Nyári időszakban a napra is teheted és akkor is működik a dolog). Szép selymes állagú krémet fogsz kapni.
Vedd elő a kicsi paradicsomokat, kapard ki a belsejét és készítsd elő a betöltéshez. Egy kiskanállal töltsd a kesudiós krémet a paradicsomok belsejébe, szórd meg egy kis sóval, borssal és a kedvenc magkeverékeddel. Helyezd az újhagyma karikákat a tetejére vagy mellé.
El is készült a legújabb vendégváró falatod vagy reggeli kényeztető fogásod!:)
Ezt az álsajtkrémet tetszőlegesen használhatod bármilyen finom ételhez is vagy csak úgy magában, pirítósra kenve! Te mit készítené belőle?