Nem szeretem a félelemkeltést, a cikkem célja az, hogy lássunk át a tévéreklámokon. Az alábbi étkezési olajok közül, melyik egészséges VALÓBAN, és melyik NEM az? Az igazság lehet, hogy meg fog lepni.
Miért van az, hogy azok a zsírok, amelyeket főzéshez, sütéshez vagy más ételkészítéshez használsz, némely esetben egészségesek, néhányszor pedig inkább ártanak? Ezért!
Nagyon sok ember azt gondolja, hogy az a növényi olaj, amelyre az van ráírva, hogy “vegetable oil”, már csak jó lehet. Dehogyis!
Volt már erről szó, de a boltokban kapható növényi olajok egész egyszerűen, súlyosan finomítottak. Sokszor a fenti listából, az egészségesnek tűnő olajok is átesnek ilyen finomító eljárásokon. Ezek a technológiák a gyárakban nagy hőmérsékleten, nagy nyomáson, ipari körülmények között zajlanak, olyan oldószerek használatával, mint a hexán.
Az ezekkel a finomító eljárásokkal készülő olajok NEM EGÉSZSÉGESEK a számodra, akkor sem, ha ez kókuszolaj vagy olívaolaj. Miért?
A szójaolaj, gyapotmagolaj, kukoricaolaj, sáfrányolaj és az ezekhez hasonló növényi olajok, főképpen többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak. Az ilyen zsírsavak azok, amelyek a legjobban reagálnak más anyagokkal. Hatalmas reakció kézsségük miatt, szabad prédák ha oxidációról van szó. Szabad gyököket képeznek erős hő vagy fény hatására.
A feldolgozott, többszörösen telítetlen olajok azok, amelyek mind között a legerősebb gyulladást okozó képességgel rendelkeznek.
Gyorsan reagálnak a testedben lévő anyagokra, hő hatására. Ezek azok a gyulladásfajták, amelyek végül szív- és érrendszeri problémákat, rákot és más betegségeket okoznak.
Fontos, hogy tudd, hogy a FELDOLGOZATLAN, többszörösen telítetlen zsírforrások mindannyian veszélytelenek. Ilyenek a magok, diófélék zsírtartalma. Az omega-6 és omega-3 zsírsavak IS többszörösen telítetlenek.
– A kutatások jelenlegi állása alapján, a legegészségesebb, ha omega-6 zsírsav is van a halolajadban, akkor HA diétázol.
– A nagy kiszerelésű Omega 3 pedig az egész családra jó hatással lehet, mert mindenki szedheti. Egy embernek pedig 6-7 hónapra elég!
A fenti listán lévő olajok, általában mind finomított formában kerülnek forgalomba, amely azt jelenti, hogy még MIELŐTT főznél velük, már gyulladásokozó hatásúak, hiszen hő és fény hatására reakcióképesek.
Az alábbi a sorrend a zsírok stabilitását tekintve: (hő és fény hatására. Az 1. a legkevésbé stabil):
1. többszörösen telítetlen
2. egyszeresen telítetlen
3. telített
Itt az információ, amelyet kevés helyen olvashatsz!
Valójában a telített zsírok azok, amelyekkel a legegészségesebb főznöd! Miért?
Azért, mert stabilak, amikor melegíted őket és kevésbé hajlamosítanak a gyulladásra. Ezért van az, hogy a trópusi olajok, mint a kókuszolaj, pálmaolaj (de még az állati eredetű zsírok is, mint a vaj) a legjobbak főzéshez.
Nagyon kis részben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, és főképpen természetes telített zsírokból állnak, melyek nem túl reakcióképesek. Ezért a természetes vaj (NEM A MARGARIN!) és a hidrogenizálatlan kókuszolaj a legjobb megoldás a konyhában.
Már sokszor, sokszor írtam neked a kókuszolajnál, hogy azért különleges, mert MCT-t, azaz közepes láncú triglicerideket tartalmaz, amelyek sok magyar ember étrendjéből hiányoznak. Az MCT olajnál egész egyszerűen nincs jobb, egészségesebb, diétához elengedhetetlen és eközben finom ízű olaj.
Tény, hogy az MCT bőséges lauric sav tartalma erősíti az immunrendszered, és éppen fertőző betegségek kutatásához is végeznek kísérleteket MCT-vel.
Tehát röviden:
- a legegészségesebb és finom megoldás főzéshez a valódi vaj és a trópusi olajok, mint a kókuszolaj vagy a pálmaolaj
- a kókuszolaj hidrogenizált formában, nem rendelkezik egészségvédő hatékonysággal!
- egyedi, különleges olaj az MCT olaj, amelynél őszintén nem tudok jobbat javasolni. Itt olvashatsz róla!
- az extra szűz olívaolaj megfelelő, alacsony főzési hőmérsékleten
- a többszörösen telítetlen szójaolaj, kukoricaolaj, gyapotmagolaj, sárfányolaj a legkevésbé alkalmas sütéhez és főzéshez
Ne felejtsd el: minimalizáld a főzéshez szükséges olaj mennyiségét, hiszen ez csökkenti a napi kalóriabeviteled. Ha szereted a telt ízeket, csak az MCT olaj ajánlott.
A fenti tudásanyagot, az egészséged miatt és nem csak elsődlegesen a külsőd miatt alkalmazd! A fenti olajok használata hosszú távon biztosítja a fitt életviteled, az éles gondolkodásod, a memóriád és lassítod ezekkel a módszerekkel az öregedési folyamatokat a szervezetedben.
Kókusz és kókuszolaj zsírsavak kivonatai az MCT olaj.
A wheytella is ilyen zsírokat tartalmaznak, mely termékeket használhatod bátran a diétádhoz is.
Kókuszolaj
Kókuszolaj főzéshez
Referenciák:
Források:
M. Geary
http://ajcn.nutrition.org/content/87/3/621.short
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822395001891
http://ajcn.nutrition.org/content/37/1/1.short
http://ajcn.nutrition.org/content/44/5/630.short
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S104366180900276X
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "6 étkezési olaj, amelyet nem kellene enned, ám mégis ezeket kínálgatják az üzletekben!" című cikkhezSziasztok!
Nem teljesen világos nekem jelenleg, hogy akkor most a kereskedelemben kapható kókuszolaj/kókuszzsír(halmazállapot megnevezése hőmérsékletfüggő) használható nyugodtan vagy sem?
üdv
Szia Gábor! Igen, a kókuszzsír és kókuszolaj tulajdonképpen ugyanaz, csak 24 fok alatt megdermed. Használd nyugodtan!
Gábor az a kókuszolaj vagy kókuszzsír, ami HIDROGENIZÁLT, NEM rendelkezik egészségvédő hatékonysággal! HA ez rá van írva, akkor NE VEDD MEG. A hidrogenizálatlan verziók egészségesek.
Tegnap kezdtem el szedni a CLA-t, aminek összetevője módosított sáfrányolaj 🙁 most egy kicsit elbizonytalanodtam, ha sütéshez, főzéshez nem ajánlják, akkor kapszulában beszedni sem a legjobb, vagy tévedek?
Szia Kriszti!
Köszönöm a kérdésed és a bizalmad. Hát, nem így működnek a dolgok a táplálék kiegészítők esetében. 🙂
A CLA úgy készül, hogy a sáfrányolaj konjugált linolsav tartalmát KIVONJÁK ebből az olajból, és ebből készül a kapszula. A CLA étrend kiegésztő NEM egy sáfrányolajjal töltött kapszula.
A CLA, azért MŰKÖDIK, mert benne CSAK a hatékony konjugált linolsavak gyűjteménye van, ami a természeteben EKKORA dózisban NEM található meg.
A táplálék kiegészítők tulajdonképpen MIND így működnek:
Abban rejlik a hatékonyságuk, hogy speciális módszerekkel és technológiákkal készülnek, magasan koncentráltak lesznek, vagy könnyebben fel tudja venni a bennük lévő tápanyagokat a szervezeted. A CLA NEM EGYENLŐ a sáfrányolajjal.
Kedves Mónika!
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Üdv. Kriszta
Szívesen!
És amikor az van ráírva-Hidrogenizálatlan,viszont finomított? Na azzal mi a helyzet?
Szia Eliz,
Köszönöm a bizalmad.
Tehát az van valamire ráírva, hogy hidrogenizálatlan – ez rendben van.
És még az is rá van írva, hogy finomított?
Egyszerre ez a 2 jelző, nem mond alapjaiban ellent egymásnak, de látni kell ehhez a szövegkörnyezetet és termékdesignt, amiben van.
Móni
Kedves Mónika! Felsoroltál itt többféle olajat negatívumként, mint kukorica, búza, szója, de az emberek többsége nem ezeket használja, hanem a napraforgó- és repceolajat.
Azokkal mi a helyzet?
Kedves Jutka!Köszönöm, hogy írtál nekünk. A cikkben azokra az olajokra szerettünk volna kitérni, melyeket a nagy átlagban használt olajok helyettesítésére javasolnak, mint egészségesebb verzió. Emiatt nem említettük a két általad leírt olajat. Tehát a lényeg, hogy lehetőség szerint válaszd a legegészségesebb és finom megoldást főzéshez a valódi vaj és a trópusi olajok formájában, mint a kókuszolaj vagy a pálmaolaj 🙂