-+=
Olvasási idő: 3 perc

Mindannyian fogunk valamilyen alkoholos italt inni az ünnepek alatt – így ehhez hoztam, egy érdekességet arról, hogy:

Mit mond a tudomány, miért bírjuk nehezebben a “piát”, ahogy öregszünk?

Az alkoholnak más a hatása, a korunk előrehaladtával. Ezt onnan vesszük észre, hogy velősen fogalmazva, nem bírjuk a bulit, vagy az intenzív hepajkodás után, napokig fáradtak vagyunk.

Az alkohol és a másnaposság összefüggése tök egyszerű témának tűnik, ahogy belemélyedtem azonban, kiderült, hogy a tudósok számára sem teljesen világos, miért kapunk másnaposságot, alkalmanként ELTÉRŐ minőségben.

Úgy tűnik, számos tényező járul ahhoz hozzá, hogy mennyire robbansz le a buli után, és ezek a faktorok, személyenként változhatnak. Ha erről ismereteket szerzünk, javulhat az ünnepek UTÁNI 🙂 életminőségünk.

A klasszikus tüneteket, majdnem mindenki ismeri: fejfájás, szédülés, szájszárazság, émelygés, emésztési diszkomfort, rövid távú memóriavesztés, egyensúlyhiány, fáradtság, ingerlékenység és szorongás.

Ezek közül EGYIK SEM kívánatos :))), és az a gondolat, hogy ezek rosszabbá válhatnak az életkorunk növekedésével, megváltoztatja az életvitelünket, ugyanakkor nem túl vidám végkimenetelnek tűnik.

Ahhoz, hogy 30-40 felett is nyugodt szívvel bulizhassunk néha-néha, meg kell tudnunk, mi történik a testünkben, amikor iszunk.

→ Miért száradunk ki? 

Minél többet iszunk, annál inkább pisilünk. Ha több alkoholt iszunk, ez fokozódik, mert a szesz, gátolja az agyad által termelt, anti-diuretikus hormon hatását (ADH) a testedben, ami felelős a szervezet hidratációjának szabályozásáért.

A túl sok sör, vagy bor blokkolja az ADH-t, ami miatt, még többet pisilsz.

Érdekes módon, ahogy idősebbek leszünk, kevésbé akarunk elegendő folyadékot inni, és mindannyian hajlamosabbá válunk a kiszáradásra. A test kevésbé gyorsan reagál a környezeti változásokra, és nem takarékoskodik a vízzel sem.
Forrás: http://www.eurekaselect.com/94052/article

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Azonban van egy nagy probléma ezzel az elmélettel: a kiszáradás nem okoz másnaposságot.
Forrás: http://www.eurekaselect.com/94052/article

A kiszáradás miatt valóban szédülhetsz, és rosszul vagy, de ez nem a másnaposság kiváltó oka.

→ Mi gyulladt be?

A gyulladás az immunrendszer elsődleges reakciója sérülés, fertőzés vagy stressz miatt, és a citokinek, azaz a jelző molekulák egy fajtája, kulcsszerepet játszanak ebben a válaszban.

Ők, az immunrendszered által felszabadított kis fehérjék egy csoportja, akik reagálnak stressz helyzetekben. Szintén ők azok, akikkel a szervezeted megpróbálja gyógyítani magát, a krónikus betegségből származó szisztémás gyulladások esetén.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy súlyos gyulladásos reakciót okoz, az őrült nagy és sok-koktélos party, és olyan sok citokin szabadul fel a szervezetünkben, hogy ebből jelentős mértékű gyulladás alakul ki.

Na ez az a helyzet, amitől az összes másnapossági tüneted kialakul.
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14693266

A gyulladás, a mai társadalomban gyakori probléma, és már több levelet küldtem ebben a témában. Az elhízás, az egyik legnagyobb faktor, a rendszerszintű gyulladás kialakulásához a szervezetünkben.

→ Na, akkor mivel mérgeztük meg magunkat éjszaka? 🙂

A máj bontja le az alkoholt, az úgynevezett alkohol-dehidrogenáz enzim segítségével. Ebből egy acetaldehid nevű vegyület képződik, ami mérgező, és ha már a testedben van, annak ÉREZHETŐ következményei vannak.

Az acetaldehid rákkeltő hatású anyag, és olyan tüneteket okoz, mint az izzadás, a bőrkiütés, az émelygés és a hányás. Ebben az állapotban, az a feladatunk, hogy ettől az anyagtól gyorsan megszabaduljunk.

A szervezetednek ekkor glutationra, vagyis az egyik legerősebb antioxidánsra van szüksége.
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12809732

Úgy tűnik, ahogy öregszünk, kevesebb glutationt termelünk. Ez az anyag, a cisztein, a glicin és a glutamin aminosavaiból áll. Ha kevés van belőle, akkor ROSSZABB a másnaposság.

Ezért minden kemény buli előtt, után és közben JAVASLOM a Glutamin aminosav használatát, mert óriási előnye van, a másnaposságod szempontjából!

A Glutaminból könnyen állíthatsz elő ugyanis glutathiont.

A fenti bizonyítékok azt sugallják, hogy igen, ahogy öregszünk kevesebb folyadékot iszunk, nem eszünk/szedünk glutamint, és hajlamosabbak vagyunk a gyulladásokra.

→ A másnaposságnak is van pszichológiája is!

További érdekesség, és ez egy viszonylag friss kutatás, hogy az idősebbek kevesebbet PANASZKODNAK a másnaposságuk miatt, mint a fiatalabbak.
Tehát aki sokat hiányzik a munkából, a másnapossága miatt, nem feltétlenül jelenti, azt hogy nem bírja az italozásokat.

Az idősebb, és kitartóbb korosztály, másnapossággal is dolgozik, és kevésbé beszél róla.
Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/ac…

→ Mindenki úgy csinál, mintha tudná, de azért a biztonság kedvéért még egyszer – életmentő tippek másnaposság esetére:

– sok folyadékot igyál, hogy hidratáld a szervezeted.
– növeld a méregtelenítéshez szükséges élelmiszerek bevitelét: keresztesvirágú zöldségek, narancsok.
– növeld a glutamin fogyasztásod ételekkel, vagy Glutamin aminosavval. (hús, tojás, hal, baromfi, diófélék és magvak)
– ha pihentél, könnyű mozgást tegyél hozzá. Gyengéd séta, jóga, lightos kardió fokozza a véráralmást.

Van összeállított Peak csomag is ilyen esetekre – vészhelyzet esetén, ELŐRE tankold be.  KATT a csomaghoz!

Alkohol és öregedés

Alkohol idősebb korban

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!

Referenciák:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12809732
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/ace-odm090513.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14693266
http://www.eurekaselect.com/94052/article