Az élet sója ne a konyhasó legyen! A magyarok táplálkozására alapvetően jellemzőek a karakteres, fűszeres és főként sós ízek, a zsírtartalomról már nem is beszélve. Ennek okán igen nehéz a sózási szokásokon változtatni, ha eddig a paradicsomra is automatikusan szórtad a sót. Ugyanakkor mégis érdemes újra gondolni ezt a témát a legfrissebb kutatási eredmények fényében.
Bár a nátrium a testünk egyik legalapvetőbb összetevője és a szervezetünket építő legjelentősebb makroelemek egyike, napi 1,5-2 grammnál többre nincsen szükségünk. Ezt az arányt a magyarok legtöbbje jóval meghaladja!
Ebből fakadóan számos egészségügyi probléma ütheti fel a fejét, kezdve a hipertóniával (magas vérnyomás) az egyéb szív és érrendszeri betegségeken át egészen akár az agyvérzésig. A legújabb kutatások már arra is bizonyítékot találtak, hogy a túl sok sóbevitel hozzájárulhat a gyomorrák kialakulásához és még az osteoporosisban (csontritkulás) is szerepet játszik. Továbbá a cukorbetegség és az autoimmun betegség generátora is lehet. Az Amerikai Hypertonia Társaság 2009-es publikációja szerint ezek a betegségek és az ezekből származó elhalálozások jelentősen csökkennének, ha a napi sóbevitelre jobban figyelnének az emberek.
Miben található só?
A leginkább a feldolgozott élelmiszerek rejtenek sót magukban, hiszen a só egy természetes tartósító anyag is. Vagyis a sajtok, felvágottak fogyasztásával máris túlléptük a napi 1 teáskanálnyi ajánlott sómennyiséget. De rengeteg só található a margarinokban, juhtúróban az instant levesekben, bolti szószokban, ketchup, mustárfélékben, konzervekben, sós nassolnivalókban és pékárukban is.
Hogyan tudod csökkenteni a sóbevitelt?
Először jó megoldást jelenthet egy csökkentett nátrium tartalmú só beszerzése is, ami nagyjából 30 százalékkal tartalmaz kevesebb nátriumot a hagyományos társához képest. Kerüld el a feldolgozott, túlfinomított ételek vásárlását, helyettük fogyassz natúr, nyers zöldségeket, natúr húsokat, sótlan magvakat, só nélküli ételízesítővel készítsd az ételeidet!
Mindig olyan terméket válassz a boltban, amelynek a címkéjén leellenőrizted a nátrium tartalmat. A címkén található nátrium vagy sószegény minősítés azt mutatja, hogy az adott élelmiszer nátrium tartalma legfeljebb 0,12 g/100 g. A jelentősen sószegény a 0,04g/100 g-ot nem haladja meg. A sómentes 0,005g/100 g-tól kezdődik. Az is segíthet számodra a megítélésben, ha a címkén feltüntetett összetevők sorrendjét figyeled meg. A gyártók minden esetben csökkenő sorrendben mutatják az adott termék összetevőinek arányát. Ezekkel a módszerekkel tudod a legegyszerűbben szabályozni a sóbeviteledet és elkerülni a veszélyes egészségügyi következményeket. Attól pedig végképp ne tarts, hogy esetleg nem viszel be elég nátriumot a szervezetedbe!
konyhasó
konyhasó diétában
Források:
Angela Haupt, Januray W. Payne – 9 surprisingly simple ways to reduce sodium intake
Bibbins-Domingo K, Chertow GM, Coxson PG, Moran A, Lightwood JM, Pletcher MJ, et al.
Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. N Engl J Med. 2010;
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "A második számú fehér ellenség a cukor mellett: a konyhasó" című cikkhezEz mind igy igaz!:):)én egyetalán nem használok sót!:):)az étkezésem tofu,csirkemell,cukkini,meg más zöldségek!:):):):)