Hogy energikusan tudd kezdeni a reggelt, és nem akarsz bajlódni reggelid elkészítésével, készítsd el előre egész hétre. Mert reggelizni kötelező! Teljes értékű gabonával, friss gyümölccsel, pici fahéjjal, ami a körte illatos, zamatos ízét kiválóan kiegészíti. Az biztos, hogy egészséges tápanyagokkal látja el már kora reggel szervezetedet, így energikusabban lendülhetsz neki a napnak. Egyet-kettőt megszel és már mehetsz is munkába vagy suliba. Még tízóraira is vihetsz belőle 🙂
Folyamatosan eszemben van, hogy sokan közületek aktívan sportoltok. Tudom, hogy a zabpehely a magas fehérje-, rost-, és ásványi anyag tartalma miatt nagyon kedvelt a sportolók körében is. 7 féle fontos aminosavat, igen magas mennyiségben tartalmaz. Zsírtartalma leginkább telítetlen zsírsavakból áll, ami különösen fontos a szervezet számára. Csökkenti a koleszterinszintet, cukorbetegek is fogyaszthatják és segít megelőzni a szívbetegségeket.
Zabpehely tápanyagtartalma 100 g-ra vetítve:
Energia 378 kcal – Fehérje 14.4 gramm – Zsír 6,8 gramm – Szénhidrát 64,3 gramm
Müzliszelet
Ez a szelet nedvesebb a friss gyümölcs miatt, mint a boltokban kapható müzli szeletek, de néhány napig hűtőben eltartható.
Hozzávalók 16 szelethez:
- 250 g zabpehely
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál gyömbér
- 1/8 teáskanál szegfűszeg
- leheletnyi szerecsendió
- 1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 4, 2 dl kókusztej
- 1 egész tojás
- 1 teás kanál természetes vanília por vagy kivonat
- 1 csésze (2,5 dl) apró kockára vágott körte
- 8 evőkanál juhar szirup vagy 4 ek. természetes édesítőszer
- nagyon pici kókuszolaj sütéskor, a tepsi kikenéséhez
Müzliszelet recept
Elkészítés:
A zabpelyhet a fűszerekkel és a sütőporral keverd össze. A kókusztejet a tojással, vaníliaporral/kivonattal és a juhar sziruppal keverd el, majd öntsd rá a zabpelyhes mixre. Tedd bele a körtedarabokat és kb. 10 percig pihentesd, hogy a zabpehely puhuljon a kókusztejes környezetben.
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A sütőformát kókuszolajjal vékonyan kend ki, majd öntsd bele az összekevert zabpelyhet. Süsd 30-40 percig, attól függően, hogy mennyire barnára szeretnéd.
Miután kész, vedd ki a sütőből és még melegen vágd fel szeletekre. Kihűlés után azonnal fogyaszthatod, vagy elcsomagolhatod. A megmaradt szeleteket tegyük hűtőbe!
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!