A túrós sütemények egyik legjobbja, igazi klasszikus a Rákóczi túrós. Amolyan igazi hétvégi hangulatú sütemény, amikor összeül a család és megbeszélik az elmúlt események történéseit egy csésze tea vagy kávé és egy sütemény kíséretében. Igazából mindegy, hogy családi délutánt szervezel, vagy egyszerűen csak ennél egy kis túrós sütemény a diétádban, itt a legjobb recept, hogy elkészítsd a hozzávalót!
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt barna rizslisztet is használhatsz
- 5 dkg kókuszzsír puha állagú
- 15 dkg eritrit
- 2 db tojás egyiknek a fehérje részét félretesszük
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/2 doboz joghurt sovány 0,2%-os
- 1 db vanília rúd vagy vanília aroma
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 kg zsírszegény krémtúró 0,2%-os
- 2 db tojássárgája a fehérjét megint csak félretesszük
- 70 g Slim Secret fehérjepor citrom-túró ízesítésű
- 1 db vanília rúd vagy vanília aroma
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack elhagyható
- 15 dkg eritrit
- cukormentes baracklekvár, akár kalóriamentes
- 3 db tojásfehérje amit félreraktál
- 15 dkg por állagú eritrit
- kevés zselatin ha túl folyós lenne a lekvár
Elkészítés:
- A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, elmorzsoljuk a zsiradékkal és összekeverjük a nedves hozzávalókkal. Ha kell kicsi vizet is adunk hozzá. Minimum fél órára hűtőbe tesszük. De ez lehet egy éjszaka, vagy akár el lehet előre készíteni és lefagyasztani (ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy felhasználás előtt hűtőben lassan olvasszuk fel).
-
A tortaformába körbevágott sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük kókuszzsírral.
-
A töltelékhez az eritritet a tojássárgákkal a vaníliával a citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert fehérjeport. Hozzákeverjük a túrót és az apróra vágott aszalt sárgabarackot.
-
A tésztát kinyújtjuk, majd egyenletesen a formába nyomkodjuk. Vizes pohárral a formán belül is könnyen nyújtható. 170 °C-on előmelegített sütőben 10 percig sütjük alsó-felső sütéssel.
-
A sütőből kivéve vékonyan megkenjük sárgabarack lekvárral, majd rásimítjuk a túrótölteléket. Visszatesszük a sütőbe és 160 °C-on kb. 40 percig sütjük. 20 perc után már csak felső sütéssel sütöttem.
-
4 tojásfehérjét kemény habbá verünk. Kis citromlével fixáljuk és még hozzákeverünk annyi por eritritet, hogy a habzsákból jól kinyomható legyen.
-
A sütőből kivett tortára rácsot nyomunk a tojásfehérje habból és kb. 35 perc alatt 100 °C-on megszárítjuk. Amikor kicsit kihűlt a „réseket” berakjuk baracklekvárral – amit zselatinnal sűríthetünk, ha fúl folyós lenne. Pár órára hideg helyre tesszük.
Egészségedre, illetve egészségetekre!