-+=
Olvasási idő: 3 perc

A köles az egyik legősibb termesztésű gabonaféle. Kínából származik, közel 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kivételesek: nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalom elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását, így fogyókúrázóknak is gyakran javasolják.

Fogyasztásának jótékony, tisztító hatása miatt böjtöléskor is ajánlott. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint például a fogakat védő fluor, valamint a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.

A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök, a fogak és a szem állapotára. Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, valamint értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag.

(Nagyon sok 100%-os mag-vaj van a Peaknél, melyek csupa egészséges zsírsavakat tartalmaznak, MINDENMENTES formában! Akár édesen, akár sósan is használhatod! Csak a maga az egészséges mag van benne!)

A köles hasznos tulajdonságai

Totálisan INGYENES a kiszállítás + a 3ik INGYEN van a Peakshopban, amíg Fotózáson vagyunk!

A kölesben valójában szinte minden megvan, amire a szervezetnek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B­-vitaminok.

Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza. Megtalálható még benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is.

A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és egyben a legkevésbé allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért érzékeny gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.

Köles diétában?.

Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása jó minőségű szénhidrátforrás révén nagyszerű lehetőség. Egyrészt fogyasztásával nem gyarapítja tovább a túlsúlyod, másrészt gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetből, fokozva ezáltal a zsírégetést.

Szép lesz a bőröd, hajad, körmöd, ha rendszeresen fogyasztasz kölest. Milyen pozitív hatásai vannak még?

  • Késlelteti az öregedési folyamatokat,
  • rákmegelőző,
  • gyulladáscsökkentő,
  • erősíti az immunrendszert ­ ellenállóvá teszi a szervezetet,
  • ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre,
  • szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
  • erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert és a látást,
  • megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot,
  • javítja a kollagénanyagcserét, a fogak, a haj, a kötőszövetek állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.

Példának okáért kiváló köret készíthető belőle, azonban édesen is nagyon finom, finom és egészséges desszert készíthető a kölesből.

Mindamellett, hogy gluténmentes gabonáról beszélünk, emelett még lényegesen magasabb is a fehérje-és rosttartalma, mint a rizsnek. De ugye előbbinek már kultusza van a testépítők, sportolók körében, a köles meg csak vár a kitörésre – mindenesetre én drukkolok neki!


Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 5 perc
Pihentetés 1 éjszaka
Mennyiség
adag
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 5 perc
Pihentetés 1 éjszaka
Mennyiség
adag
Elkészítés
  1. A kölest áztassuk be vízbe. (lepje el)
  2. Rakjuk hűtőbe 1 éjszakára.
  3. Másnap, vegyünk elő és főzzük fel 2,5 dl növény tejbe, amíg krémes állagú lesz. Adjuk hozzá a proteint. Ha picit összehúzódna, nyugodtan lazíthatjuk még tejjel.
  4. Ha kész, találjuk, fahéjjal meghintjük és én Peak Diókrémet is raktam a tetejére.

Több egészséges tipp ITT!

diétás köles

diétás köles recept

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!