Korábban már készítettem lekvárral töltött – és ezért “buktának” becézett – muffinokat, most pedig kikísérleteztem egy olyan változatot, amihez nincs szükség se tojásra, se tejtermékre. A tojás helyett az útifű maghéj és a tápióka keményítő fogja összetartani a tésztát, emellett növényi tejet vagy tejszínt használunk hozzá. Én valami semleges ízűt javasolnék, például mandulát. Először kókusztejjel készítettem és picit fura volt benne a kókuszos íz.
Lekváros bukta
Ezt a sütit, ha növényi fehérjével készül, vegánok is fogyaszthatják, ha pedig marhafehérjével, akkor paleo étrendet követők is. Tejérzékenyek pedig bármelyik változatban.
Hozzávalók:
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
- 40 g tápióka keményítő
- 40 g kókuszliszt (makadámdió-, vagy szezámmagliszt is jó)
- 30 g fehérjepor (paleoban marha, vagy tojás, tejérzékenyeknek növényi fehérje)
- 20 g őrölt mandula (vagy dió, vagy mogyoró)
- 20 g eritrit
- 15 g útifű maghéj
- 200 ml mandulatejszín (vagy más növényi tejszín, sűrű növényi tej)
- kb. 100 g diétás lekvár
- fahéj
- sütőpor
Paleo lekváros bukta
Elkészítés:
Keverd össze a keményítőt, lisztet, fehérjeport, útifűmaghéjat, mandulát, édesítőt és kb. 1 teáskanálnyi sütőport. Add hozzá a mandulatejszínt. Hagyd, hogy a lisztek és az útifűmaghéj magába szívja a nedvességet. Akkor jó, ha kenhető, de nagyon sűrű masszát kapsz.
A tészta kb. 2/3 részével béleld ki szilikonos muffinformák alját és belső peremét, majd kanalazz az összes “kosárkába” lekvárt. Végül fedd be őket a maradék tésztával és szórd meg őket fahéjjal.
Közepes lángon süsd őket aranybarnára. Miután kihűltek, könnyen ki tudod őket szedni a formákból.
Vigyázz, forrón ne kóstold meg, mert a lekvár kifolyik és éget!