Kevés olyan ember létezik, aki ne szeretné az édességet, süteményeket, kenyereket, de a megfelelő életmódváltáshoz szükséges az alapanyagok lecserélése is. A hagyományos fehér lisztről már nem egyszer bebizonyosodott, hogy nincs jó hatással a szervezetre, valamint az elhízás egyik legkiváltóbb oka. Miért használnád, ha kiválóan helyettesíteni is tudod?!
Liszt helyett
Teljes kiőrlésű liszt, graham liszt
A hagyományos búzaliszt csak a búzamag belsejét tartalmazza, ezzel szemben a teljes kiőrlésű a búzaszem külső rétegeit is (korpa, csíra). Így lesz alacsonyabb a glikémiás indexe, lassabban szívódik fel. A graham liszt a búzaszem két részét tartalmazza, a magbelsőt és a csírát, tehát a korpát nem. Nagyobb szemcseméretű és a teljes kiőrlésűhöz képest finomabb állagú. Mindkettő magas rosttartalmú. Szénhidráttartalmuk kb. 65-70 g/100 g.
Zabpehelyliszt
Egyszerűen a zabpelyhet szoktam ledarálni kávédarálóban. Kiváló piskótasütéshez, palacsintához. Ízre sokkal jobb, mint a teljes kiőrlésű liszt, semlegesebb ízű.
Magliszt liszt helyett
Maglisztek
A maglisztek a különböző magok hideg sajtolási maradékának megőrlésével keletkeznek. Tartalmazzák a magok értékes tápanyagait, de a zsír-, kalória- és szénhidráttartalmuk alacsonyabb. A maglisztek fehérjetartalma majdnem megegyezik a búzalisztével, ezért a vegetáriánusoknak és a vegánoknak is érdemes használniuk őket. Mivel magas a rosttartalmuk, ezért növelik a jóllakottság érzését. A vércukorszintet is karbantartja, mivel fogyasztás után nem alakul át glükózzá.
Gesztenyeliszt
A gesztenyeliszt a főzött gesztenye őrleménye. Alacsony zsírtartalmú, de magas keményítőtartalmú. Bár 65-ös glikémiás indexe magasnak számít, (55 felett van) még mindig alacsonyabb, mint az általában sütésre használt akár gluténtartalmú, akár gluténmentes liszteké, mint pl. a fehér rizsliszt (95), a burgonyakeményítő (95) vagy a fehér búzaliszt (85). Szénhidráttartalma 71,4 g/100 g.
Kókuszliszt
A kókuszliszt szárított és zsírtalanított kókuszhúsból készül (mellékterméke lesz a kókusztej, kókuszzsír), alacsony szénhidráttartalmú, ideális kenyerek és péksütemények sütéséhez. Kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint bármely más liszt. Kiváló fehérjeforrás, glutén- és laktózmentes. 38%-os rosttartalma hozzájárul a jó emésztéshez. Sütemények készítésére, levesek, főzelékek sűrítésére önmagában nagyon jó, mert magas a nedvszívó képessége. Szénhidráttartalma 14 g/100 g.
Lenmagliszt
A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. A lenmagot számos jótékony egészségmegőrző hatása miatt érdemes fogyasztani, a belőle készült liszt részben vagy egészben helyettesíti a receptekben előírt liszt mennyiségét. Hashajtóhatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk vele. Sokféleképpen felhasználható. Sűríthetünk is vele, mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot tud felvenni, a szervezet megtisztítását is elősegíti. Szénhidráttartalma 9 g/100 g.
Mandulaliszt
A mandulaliszt a legjobb tulajdonsággal bíró magliszt, közömbös és jól fűszerezhető. Sütemények készítésénél liszt helyettesítésére legtöbbször 100%-ban használható. Ha csak mandulaliszttel vagy teljesen gabonamentes liszttel helyettesítjük a receptben megadott liszt mennyiségét, eggyel több tojást használjunk, mint amit a recept előír. Nagy folyadék- és zsiradékfelvevő képességének köszönhetően sűríthetjük is vele ételeinket. A diófélékre allergiások ne fogyasszák! Szénhidráttartalma 7,2 g/100 g.
Mákliszt
A mákliszt nem azonos az őrölt mákkal, de 30%-kal magasabb a mákliszt beltartalmi értéke. Az ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot és vasat, a vitaminok közül E-, B6-vitamint, biotint és pantoténsavat tartalmaz. Sütemények készítésénél használhatjuk, karakteres íze van. Jó nedvszívó képességű, ezért fontos a zsiradék hozzáadás. Szénhidráttartalma 2,9 g/100 g.
Ha nincs lehetőséged magliszteket vásárolni, akkor sem csüggedj! Otthon is darálhatsz magokat, de így számolnod kell a magasabb zsírtartalommal. Sütéshez nálam ez is bevált!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Fehér liszt helyett mit használj? A liszthelyettesítő kisokos segít ebben!" című cikkhezSzia! Érdeklődnék, hogy a zabpehelyliszt-et magában is használhatom süteményekhez, levesekhez vagy valamilyen más lisztel együtt használható? Válaszod előre is köszönöm!
Üdv: Fruzsi
Szia Fruzsina! Igen, egészen nyugodtan használhatod önmagában is, csak figyelj, hogy alapvetően szárazabb lesz tőle a tészta. De akár keverheted is más liszttel.
Szia Csilla! Köszönöm szépen a válaszod. 🙂