Vágott, hántolt, pörkölt, szeletelt, darált….ennyiféle formában tudod fogyasztani az egyik legfinomabb és leghasznosabb csonthéjas termést, a mandulát. A mandula eredetileg Nyugat-Ázsia hegyvidékeiről származik, ahol megfelelő a klíma a növekedéséhez, de ma már több helyen is termesztik a kereskedelmi okok miatt. Egy másik érdekesség, hogy a mandula a rózsafélék családjához tartozik botanikai szempontból. Gondoltad volna?
Mandula
Mandula jótékony hatásai
A mandulának rengeteg jó tulajdonsága van, így nem véletlen, hogy nemcsak az élelmiszer-, de a szépségipar is előszeretettel használja a kozmetikumok gyártásához. A mandula gazdag vitaminokban és rostokban, fogyasztása sok betegség ellen véd, még a rák ellen is! Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint az olajsav és többszörösen telített zsírsavakban is, amelyek csökkentik a „rossz” koleszterin szintet. Tudományos kutatások szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében. Fontos még megemlíteni a rendkívüli E-vitamin tartalmát is. A mandula a napi ajánlott mennyiség 170%-át tartalmazza, hiszen 100 grammban, 25 gramm E-vitamin található! Szinte hihetetlen! Ez még nem elég meggyőző? Akkor figyelj: hozzájárul az emésztő-és bélrendszer működéséhez, menstruációs és izomgörcsök oldására is megfelelő, energetizáló, és a fehérje tartalma hihetetlenül magas!
Mandulaolaj
Te is sokat láthatod szappanok, tusfürdők csomagolásán, hogy mandulaolajt tartalmaz, ami nem véletlen, hisz hidratáló hatású, puhítja és selymessé varázsolja a bőrt. A benne található illóolajak miatt aromaterápiás kezeléseknél és egyéb gyógyászati célokra is alkalmazzák.
Mandula diétában
Mandulaliszt
A mandula nem tartalmaz sikért, ezért ha lisztérzékeny vagy, akkor is nyugodtan fogyaszthatod, nem mellékesen jó helyettesítője lehet a hagyományos lisztnek a konyhában. A mandulaliszt szintén használható sütéshez, sűrítéshez, de kenyereket és péksüteményeket is gyárthatsz a segítségével. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legfinomabb francia édességnek, a macaronnak is ez az alapja!
A felhasználáskor ügyelj arra, hogy ha a receptben megadott fehér liszt mennyiséget teljes mértékben mandulaliszttel helyettesíted, akkor egyel több tojást használj az előírthoz képest. Ez az alapanyag akkor is a barátod lesz, ha paleolit diétát követsz vagy figyelsz az alacsony szénhidrátbevitelre. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de a mandulalisztet felbontás után hűtőben kell tárolni!
Te hogyan fogyasztod a mandulát?
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Mandula, mi mindenre jó neked?" című cikkhezSzia! Kérdezni szeretnem: Whey Isolát-ot iszom, de vízzel nem nagyon szeretem, tejjel finom lenne, de a tejet nem bírom . Mandula, rizs ill kókusztejet használok hozzá, így is nagyon finom, csak nem tudom, összeegyeztethetők-e vele. Köszi előre is Judit
Szia Judit! Persze, nyugodtan fogyaszthatod bármelyik általad leírttal, csak vedd figyelembe, hogy ezek zsír-, és szénhidráttartalmát.