-+=
Olvasási idő: 2 perc

A medvehagyma, a tavasz egyik hírnöke az utóbbi években ismét nagy népszerűségnek örvend mind konyhai alapanyagként, mind gyógynövényként. Ismerkedjünk meg vele most részletesebben is!

Medvehagyma

A medvehagyma nevét arról kapta, hogy termését a barnamedvék szívesen fogyasztják. Egyébként rengeteg népi neve van, pl. kígyóhagyma, poroszhagyma, sási-hagyma, de legtöbbet a vadfokhagyma elnevezés mondja róla, hiszen ízében nagyon hasonlít a fokhagymára.

Hogyan használd?

A medvehagymának két részét tudjuk hasznosítani: a leveleit frissen és szárítva, valamint a hagymáját. A leveleket nyersen, feldarabolva fűszerként használhatod, hasonlóképp, mint bármi más zöldfűszert, de készíthetsz belőle krémlevest, pestot, szószt vagy a spenóthoz hasonló főzeléket.

Sajnos rövid a szezonja, azonban egész évben pótolhatod a szervezeted kén hiányát MSM-mel!

Hogyan hat a medvehagyma a szervezetedre?

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

A medvehagyma jó hatással van az emésztőrendszer működésére, fokozza az étvágyat, mind hasmenés, mind szorulás ellen és bélfertőtlenítő hatása miatt más emésztési panaszok ellen is hatékonynak bizonyult. Más hagymafélékhez – főleg a fokhagymához – hasonlóan hasznos a vérzsír szint szabályozásában is, ugyanis lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon. Laboratóriumi vizsgálatokban a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterinszintjét csökkentették. Ez a hagymafélék kéntartalmú tioszulfinát, ajoén és ditiin tartalmának köszönhető, ugyanis ezek az anyagok csökkentik a koleszterinszintézist. Rendszeres fogyasztásával számos szív-érrendszeri megbetegedéstől tarthatod távol magad.

A medvehagyma magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja az immunrendszer ellenálló képességét és a népi gyógyászatban felső légúti panaszok megelőzésére illetve csökkentésére, hurutos megbetegedések ellenszereként is használják. Népi megfigyelés az is, hogy a bőrön történő külsődleges használatával, pl. borogatásként, vagy lemosásként hatékony bizonyos gombás fertőzések ellen. Ezt azonban csak előzetes kis területen történő tesztelés után ajánlott alkalmazni, ugyanis vannak, akiknek allergiás reakciókat (kiütéseket) okozhat.

Medvehagyma fogyókúrához

A hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, változó kori panaszok esetén segít.

További kedvező hatások, hogy a medvehagyma képes csökkenteni a szédülést, enyhíteni a fejfájást enyhíti, a magas vérnyomás ellen is hatásos, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

Enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik, tehát a váralvadást gátolja. Ezért műtétek előtt nem szabad hagymát fogyasztani.

Hogyan ismered fel a medvehagymát?

Ne keverd össze más növényekkel! Fontos tudni, hogy a medvehagyma levelei nagyon hasonlítanak a májusi gyöngyvirágéra és az őszi kikericsére és ez utóbbi két növény erősen mérgező. Leveleik emberi fogyasztásra alkalmatlanok és akár halálos mérgezést is képesek okozni.

A medvehagyma leveleit már a tavasz elején, virágzás előtt szedik, a gyöngyvirág később jelenik meg a kikerics pedig ősszel, bár néha tavasszal is, így fontos az elővigyázatosság. Jelentős különbség a növények között, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is fokhagyma-illatú. A gyöngyvirág levelei pedig kerekebbek, virágai édes illatúak. A medvehagyma erdőkben, ligetekben, nagy telepeket alkotva él, míg a kikerics réteken, mezőkön fordul elő. Ha biztosra akarsz menni, akkor vásárolj be nagyobb mennyiséget a zöldségesnél, fagyaszd le, amit később kiolvasztás után bármikor frissen fogyaszthatsz.

Frissen vagy főzve? Te hogyan szereted?

oregedesgatlo_msm_szepseg

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!