Sokan fordulnak rostkiegészítőkhöz, székrekedés esetén. Vannak olyan remények is, hogy aki rostkiegészítőket szed, az fogyni fog. Segítenek a rostok a hasi zsírvesztésben? Igen, a tanulmányok azt mutatják, hogy a rostok, különösen az oldható rostok, segíthetnek a hasi zsír csökkentésében.
melyik a legjobb rost
→→★ Egyáltalán mennyi rostot kell ennünk naponta? Az Amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szerint, az ajánlott napi rostmennyiség 1000 kalóriára számítva körülbelül 14 gramm. Ez átlagosan kb. 30 gramm naponta. Hogy lesz ez meg?
Az Egyesült Államokban egy 2022-es tanulmány szerint az átlagos élelmi rostbevitel napi 17 gramm, és csak a lakosság 5%-a éri el a megfelelő beviteli szintet. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak 95 %-a nem jut elegendő rosthoz. Ez itt nálunk, Magyarországon, MITŐL lenne jobb?
A rostbevitel legjobb módja, ha egészséges, rostban gazdag, különösen zöldségekben, gyümölcsökben, babban és diófélékben gazdag étrendet követünk. Ez nem jön össze…. Ilyenkor egy természetes rostkiegészítő egészséges kiegészítője lehet a mindennapoknak.
→→★ Melyik a legjobb rostkiegészítő? Ez a válasz attól függően változik, hogy kit kérdezel, és mi a célod. A rostkiegészítők sokféle formában és méretben léteznek, például választhatsz oldhatatlan rostkiegészítőt vagy oldható rostkiegészítőt.
→→★ Mi a különbség az oldható és az oldhatatlan rostok között?
– Az oldhatatlan rostok növelik a széklet tömegét, miközben segítenek a bélrendszer pH-szintjének kiegyensúlyozásában is. Ez a fajta rost elősegíti a rendszeres bélmozgást és segít megelőzni a székrekedést. Az oldhatatlan rostok nem oldódnak fel vízben, és nem erjednek meg a vastagbélben lévő baktériumokkal.
– Az oldható rostok viszont feloldódnak a vízben, és gélszerű anyagot képeznek, amely segíthet a vér koleszterin- és glükózszintjének csökkentésében.
→→★ Minek kell nekünk magas rosttartalmú étrend egyáltalán tehát?
– Egészséges bélmozgás alakul ki, és csökken a székrekedés vagy hasmenés valószínűsége.
– Csökken az aranyér, a vastagbélben lévő kis tasakok (divertikuláris betegség) és a vastagbélrák kockázata.
– Alacsonyabb koleszterinszint, különösen az oldható rostok miatt.
– Potenciálisan csökkent vérnyomás és gyulladás.
– Vércukorszint-szabályozás a cukor felszívódásának lassítása révén. Az oldhatatlan rostok csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
– Segíti az egészséges testsúly elérését, mivel a rostok hatására teltebbnek érezzük magunkat, ami aztán valószínűbbé teszi, hogy kevesebbet eszünk.
– Általánosan bizonyítottan meghosszabbítja az élet hosszunkat azáltal, hogy csökkenti a szívbetegség és az összes rákos megbetegedés miatti halálozás kockázatát.
→→★ Melyik a legjobb rostkiegészítő?
A legjobb rostkiegészítő a Te konkrét egészségügyi célodtól, és a fennálló egészségügyi problémától függ. Felsorolunk néhány lehetséges célt.
Mi a legjobb rostkiegészítő a fogyáshoz?
A glükomannán, más néven konjak rost, egyes kutatások szerint a legjobb választás lehet a fogyáshoz, de az eddigi tanulmányok vegyesek.
– A Diet Protein rost-protein, ilyen rostot tartalmaz, és KIFEJEZETTEN fogyáshoz van kifejlesztve.
– A Fibersol-2 Japánból előnyös választás, mert oldható és nem oldható rostokat is tartalmaz. Lejjebb görgetve olvashatod mi ez.
Mi a legjobb rostkiegészítő székrekedés esetén?
Mind az oldható, mind az oldhatatlan rostkiegészítők javíthatják a székrekedést. Az utifűmaghéj segíthet, és a psylliumhéjpor oldható rost és prebiotikum, így ez az egyik lehetőség. A Fibersol-2 Japánból, komplex választás, mert oldható és nem oldható rostokat is tartalmaz.
Mi a legjobb rostkiegészítő hasmenés esetén?
Ha hasmenéssel küzdesz, általában az oldható rostkiegészítők segítenek a legtöbbet, mivel ezek felszívják a vizet és növelik a széklet tömegét.
Mi a legjobb rostkiegészítő IBS esetén?
Válaszd az oldhatatlan rostokat tartalmazó rostkiegészítőt. Az International Journal of Molecular Medicine című szaklapban megjelent tudományos cikk szerint „a rostpótlás, különösen a psyllium, biztonságos és hatékony az IBS tüneteinek globális javításában”. Nem kifejezetten rost, de a Glutamint erre az állapotra mindenképpen javasoljuk!
Ha ennél még magasabb minőségű, és még átfogóbb megoldást keresel, a szintén Japán, Pro-Biome hollisztkus emésztésjavító GLYCARE™ (Human Milk)-el a Te megoldásod.
Mi a legjobb keto rostkiegészítő?
Természetesen a legjobb rostkiegészítő a keto-diétázók számára egy cukormentes, alacsony szénhidráttartalmú rostkiegészítő kell, hogy legyen. Az egyik lehetőség a Fibersol-2.
→→★ A rostkiegészítők csökkenthetik más gyógyszerek felszívódását, ezért általában azt tanácsolják, hogy a rostkiegészítőket legalább két óra különbséggel vedd be, amikor más gyógyszereket is szedsz. Ha a rostot fogyás céljából eszed, általában étkezés előtt ajánlott bevenni.
→→★ A túl sok rost, rossz is lehet?
A túlzott rostbevitel, különösen napi 70 gramm felett, hatása közé tartozhat a kulcsfontosságú mikrotápanyagok, például a kalcium, a magnézium, a cink és a vas csökkent felszívódása. Ritkán, de előfordulhat bélelzáródás is, ha túl sok rostot fogyasztunk úgy, hogy közben nem fogyasztunk elég folyadékot.
Ha cukorbeteg vagy, fontos tudni, hogy a rostpótlás csökkentheti a vércukorszintet, ami az inzulin vagy más gyógyszerek módosítását teheti szükségessé. Nem kell túltolni semmit sem, először használjunk annyit, amennyit az adagolási javaslat ír, majd figyeljük a testünket, akar-e többet, szüksége van-e többre, vagy másra.
Intuitívan álljunk a saját szervezetünkhöz – mindenki saját maga tudja a legjobban, mire van szüksége.
A rostoknak gyakorlatilag nincs tápanyagtartalmuk, az emberi szervezet számára nagy részük emészthetetlen, mégis anyagcserénk szempontjából nagyon fontosak. Miért is kell rostokat fogyasztanod? Emésztőrendszered hibátlan működése garantálja, hogy az egészséges és szervezeted számára jótékony anyagok felszívódása hatékony legyen. Abban az esetben, ha ebben a rendszerben valamilyen hiba lép fel, az nem csupán pillanatnyi problémát jelenthet, hanem hosszú távú egészségkárosodáshoz is vezethet.
A növekvő egészségtudatosságra és a rosthiányos étrend negatív egészségügyi hatásainak egyre több bizonyítékára reagálva a Matsutani, a legnagyobb módosított keményítőgyártó cég Japánban kifejlesztette a világ első, teljesen természetes kukoricából származó oldható élelmi rostját, „Fibersol-2” néven. (Rezisztens Dextrin/Maltodextrin).
KATT IDE, a MATSUTANI kiváló tanulmányt készített erről az anyagról!
Ez egy erősen koncentrált fehér, szabadon folyó por, amely könnyen diszpergálódik folyadékban, alacsony kalóriatartalmú, tiszta, íztelen oldata van.Számos kutatás bizonyítja, hogy a rostok alapvető szerepet játszanak az emésztés, a szív és a bőr egészségében, és tudományosan bizonyított, hogy a Fibersol-2 számos kiváló fiziológiai és egészségügyi előnnyel rendelkezik, például mérsékli a vércukorszintet, megakadályozza a zsigeri zsírok felhalmozódását a szervezetben. testtömeg és a súlykontroll támogatása az étkezés utáni éhség késleltetésével.
Ezért a legalkalmasabb azok számára, akiknek magas a vércukorszintje, vagy akik magas zsírtartalmú ételeket fogyasztanak, valamint jótékony hatással van mindenkire, aki az egészség javítása iránt érdeklődik.
Ezen egészségügyi előnyök mellett a Fibersol-2 nagyon biztonságos, gazdaságos és könnyen használható. Számos tanulmány támasztja alá a biztonságosságát, és a Fibersol-2 még magas szintű használat mellett sem befolyásolja az ételek ízét vagy megjelenését. Gyorsan diszpergálódik, jól oldódik és gyakorlatilag minden körülmények között stabil, és nincs íze, íze vagy színe.
Ezenkívül a Fibersol-2 számtalan alkalmazásban használható minimális összetétel-beállítás mellett, így tökéletes mind a készítők, mind a fogyasztók számára.
A Fibersol-2 felhasználható a tápanyag-profil javítására és a rosttartalom növelésére bármely élelmiszer-felhasználásnál anélkül, hogy az ízt, minőséget és a fogyasztó élvezetét veszélyeztetné.
Kétfajta rosttípust különíthetünk el:
Az élelmi rostok elsősorban növényi eredetű élelmiszerek összetevői. Ezek úgynevezett poliszacharidokként vannak jelen, általában hosszú, íztelen cukroláncok, pontosabban „nem-keményítő poliszacharidok” formájában. Ezek az élelmiszer-összetevők fontos szerepet játszanak étrendünkben.
Különböző források szerint a teljes rostszükséglet 50 éves korig a férfiak számára napi 38 g, 50 éves korig a nők számára 25 g rostot jelent. 50 éves kor felett a férfiak esetében 30 g, a nők esetében 21 g mennyiséget tartanak megfelelőnek.
Ekkora mennyiséget ritkán fogyasztunk a szokásos vegyes táplálkozással, ezért rendszeresen előfordulnak ellátási hiányosságok. Különösen egy olyan társadalomban, amely egyre inkább a feldolgozott élelmiszerek felé fordul, ez a hiány egyre hangsúlyosabbá válik.
1. Az élelmi rostok tágabb értelemben vett fogalmát tovább bontjuk vízben oldódó rostokra és vízben nem oldódó rostokra. Mindkettő a maga módján elősegíti az emésztést, és pozitív hatással van a bélmikrobiomra. Optimális feltételek ahhoz, hogy az emésztési rostmátrix nélkülözhetetlen alkotóelemei legyenek.
A vízben oldódó élelmi rostok, mint az inulin, a pektin vagy az oligofruktóz, köztudottan biztosítják, hogy az étel hosszabb ideig maradjon a gyomorban, és így hozzájárulnak a nagyobb telítettségérzethez. Az élelmi rostokból származó víz felszívódása az étkezési pép térfogatát is növeli, ami a bélfal fokozott ingerléséhez és ezáltal a bélmozgás serkentéséhez vezet.
Ez serkenti az emésztést, és csökkenti a bélben maradás időtartamát. Ez a mechanizmus, amelyet az élelmi rostok tulajdonságai okoznak, az emésztésre és a bélrendszer egészségére gyakorolt pozitív hatások oka. A vízben oldódó rostokról azt is mondják, hogy fontos szerepet játszanak az egészséges, kiegyensúlyozott bélflóra, a szabályozott vércukorszint és a normális koleszterinszint fenntartásában.
2. A vízben nem oldódó élelmi rostok csak nagyon kis mennyiségben kötik meg a vizet. Ez a tulajdonságuk elsősorban a széklet térfogatának növekedését és ezáltal a székletben található méreganyagok és salakanyagok gyorsabb távozását biztosítja a bélből.
Újdonság a szabadalmaztatott Fibersol®-2, amely egy kukoricából származó, szabadalmaztatott élelmi rost.
A Fibersol®-2 bizonyítottan növeli a jó baktériumok mennyiségét a bélben, ami hozzájárul az egészséges bélflórához. További pozitív hatása, hogy növeli a jóllakottság érzését, ami szintén támogatja a fogyást. A bélműködést javító és az éhségérzetet csökkentő hatását mára már több mint 200 vizsgálat igazolta.
Hogyan használd a Digestive Fibert, ha diétázol? – Recept tippek!
— Az alaphasználata a következő: 12 gramm Digestive Fibert keverj el a shakereddel 250 ml vízben. Azonnal oldódik és iható!
— Brutál diétás reggeli az éhség ellen: keverj el 30 gramm fehérjeport egy adag Digestive Fiberrel és 350 ml vízzel. A Digestive Fiber almás íze miatt vaníiliás, almáspite, kókusz vagy valamilyen csokis fehérje a legjobb! Szinte csak a fehérjéd viszed be, mégis egy sűrű, laktató állaggal!
Tipp:
– Akár a Peak kollagénedet is belekeverheted! „Szépülünk és fogyunk” koktél 🙂
– Plusz fahéjjal még finomabb!
— Laktató, mégis kalóriaszegény zabkása recept – amitől nem leszel egyhamar éhes az ebédig!
Keverj el 20 gramm Slim Secret fehérjeport egy adag Digestive Fiberrel, egy kispohár joghurttal, és 250-300 ml vízzel. Ehhez tehetsz plusz zabot, és ha diétádba belefér kis magkeveréket. Ez egy kifejezetten magas rosttartalmú reggeli, amelynek előnye, hogy végre nem fogják a korgó beleid a végső visszaszámlálást dúdolni az ebédidőig.
— Fogyaszd este! Ha éjjelente szokott rádtörni a falásroham, akkor lefekvéskor mindenképp igyál ebből egy adagot. A vacsorád felszívódását is elnyújtja, plusz telít.
— Tökéletes telítő fitt vacsora: 30 gramm Slim fehérje vagy 125 gramm zsírszegény túró – egy adag Daily Fiberrel és 250-350 ml vízzel elkeverve. Gyors felszívódású fehérje is tökéletes, mivel a rostok lassítják a felszívódását!
Referenciák:
Forrás: https://peakshop.hu/girl/wp-content/uploads/2023/11/Matsutani-Innovation-Brochure.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15614200/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9858196/
https://www.cdc.gov/diabetes/healthy-eating/fiber-helps-diabetes.html
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4291444/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9548355/
https://www.eatright.org/health/essential-nutrients/carbohydrates/fiber