-+=
Olvasási idő: 4 perc

Hétfő este van, ücsörgök a gép előtt és azon morfondírozok, hogy milyen nyalánkságot készítsek a héten. Az internetet böngészve ekkor egy üzenet ugrik az arcomba; új mindenmentes mák-, és mogyorókrémek érkeztek a Peakshopba. Innentől nem is volt kérdés az alapanyag a süteményemhez.

Azért azt megjegyezném szép halkan, és csak titokban, hogy mea culpa, de én nem szeretem a mákot, csak a családom rajongja körbe. Nekem valahogy mindig avas érzésem van tőle, hiába tudom milyen fantasztikus beltartalmi értéke van minden egyes mákszemnek!

Csütörtök van, csengetnek, itt a postás, megérkezett a csomagom. Izgatottan nyitom ki a dobozt, elpakolgatom a szokásos termékeket, végül a kezembe fogom a mákot. Forgatom, nézegetem, barátkozom vele: de szép a csomagolás, milyen helyesek rajta a betűk! Hmm, hmm… talán használat előtt meg kellene kóstolnom, hogy egyáltalán milyen az íze és mennyire édes. Mély lélegzet, bátorság, kupak leteker, fólia felnyit, és… hát igen, ez kétség kívül mák szagú… na jól van, nyaljunk bele! Kezembe veszem a legkisebb kanalat, kicsit beledugom a krémbe, végül megnyalom. És még egyszer. Hát ez finom, de most tényleg? Még egyszer kanalazok egyet: jé mik vannak, ez tényleg ízletes!!! Azon nyomban kedvem támad a sütéshez! Gyorsan, elő a kovászt! Ebből valami csudaklassz péksüti lesz! 🙂

Hozzávalók 32 db mini kovászos croissanthoz:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt – bármilyen, amit a diétádban használsz
  • 3,5 dl langyos növényi tej
  • 30 g Micellar Casein fehérjepor (én kókuszosat választottam)
  • 25 g friss élesztő vagy a hagyományokhoz híven édes kovászos öregtésztával is készítheted
  • 1 egész tojás + egy sárgája
  • 13 dkg olvasztott light vaj vagy kókuszzsír
  • 6 g só
  • 10 dkg édesítőszer
  • egy minimális cukorra bizony szükséges lesz az élesztő felfuttatásához

Lehet kovász helyett élesztővel is csinálni, ekkor 25 g friss élesztő szükségeltetik, és a kovász súlyának megfelelően pótoljuk 50-50%- ban a folyadékot és a lisztet (tehát kb +1 dl tej, + 10 dkg liszt). Akármelyikkel is csináljuk, de végeredményként egy lágy, de kézre nem ragadós tésztát kapjunk!  A tészta elkészítésének menete ugyanaz marad, csak az élesztőt fel kell futtatni a tejben egy kis cukorral, mielőtt a liszthez adnánk.

A tojásra, mint kötőanyagra van szükség a tésztában. 1 tojást helyettesíthetsz 1 ek. chia mag + 3 ek víz, 1 ek. darált lenmag + 3 ek. víz, 1 érett banán, ¼ bögre almaszósz, 1 ek. agar-agar + 1 ek víz, vagy 1 ek útifűmaghéj + 3 ek víz alapanyagokkal.

Töltelékhez és kenéshez:

  • 1 tojás a croissant lekenéséhez
  • 60 g Poppy cream
  • 60 g Freetella
  • 20 g szatmári szilvalekvár (100%-os)

Elkészítés:

1. Futtassuk fel az élesztőt a tejbe kevert pici cukorral.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

2. Ezután kutyuljuk össze a liszttel, majd fél órát pihentessük.

3. Só és a vaj kivételével adjuk hozzá a többi alapanyagot, majd 10 percnyi dagasztás után rakjuk bele a sót is.

4. Ha a tészta rendesen összeállt, az olvasztott vajat 5 lépésben gyúrjuk bele a masszába. A végeredménynek lágy, de kézre nem ragadós tésztának kell lennie.

5. Fóliával fedjük le, és 3 órára tegyük a hűtőbe pihenni.

6. A tésztát a hűtőből kivéve 8 egyforma nagyságú darabra szedjük szét, és formázzuk kis gömbölyű cipókká.

7. Minden cipót egyforma nagyságú vékony kör alakúra nyújtsunk ki. Négy jut a mákosra és négy a mogyoróvajas krémre.

8. Az első kinyújtott lapot ízlés szerint kenjük meg a mákkrémmel, és ezt ismételjük meg a második és harmadik lappal is, majd rakjuk őket egymásra, és a negyedikkel fedjük le.

9. Az így egymásra rétegezett mákos tésztát nyújtsuk ki kör alakúra (kb 0,5-1 cm vastagságúra). Óvatosan, mert ha túl vékonyra nyújtjuk, elkezd szakadni!

10. Egy pizzavágóval vágjuk 16 szeletre, és a körcikkek külső széleit (a köríven) középen kb. 1,5-2 cm-re vágjuk be. A tésztát kenjük le vékonyan szilvalekvárral, majd a bevágásokat kissé széthúzva el is lehet kezdeni feltekerni a tésztát a csúcs felé.

11. Nyolctól a tízes pontig ismételjük meg a lépéseket a Freetellával is, csak a lekvár helyett újra a mogyorókrémet kenjünk fel rá.

12. Fektessük a croissantokat kivajazott tepsikre, takarjuk le és 1 órát hagyjuk pihenni.

13. Közben melegítsük elő a sütőt 240 fokra.

14. Pihentetés után kenjük le a sütik tetejét tojással, majd rakjuk be a sütőbe.

 

15. Légkeveréssel süssünk.

16. Öt perc után vegyük le a hőfokot 200 fokra, és süssük további 10-15 percig.

17. Végül kakaóval/kávéval „zabáljuk” be mind! 🙂

Az alaprecept és a mindenmentes változat tápanyagtartalma 100 g-ra nézve: 315 kcal, 7,3 g fehérje, 47,6 g szénhidrát, 10,8 g zsír.

croissant

diétás croissant

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.