Először is tekintsünk egy kicsit vissza a múltba, milyen büszkeségeket is rejt a magyar történelem a C-vitaminnal kapcsolatban. Valószínűleg Te is tudod, hogy Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin feltalálása, vagyis pontosabban a kinyerése. Korábban már a mellékvesekéregben is felfedezte ezt az anyagot – amit később C-vitaminnak hívtak – de mégis az általa olyan nagyon utált paprikából sikerült kinyernie a legnagyobb arányban. A történet úgy esett, hogy vacsorája során felesége paprikát tálalt fel neki zöldségként, amit ő ki nem állhatott. Azért, hogy felesége ne tudja meg, a paprikát elrejtette a kabátja zsebébe. Gondolta azért ne vesszen kárba az a szerencsétlen paprika, vacsora után megvizsgálta egy kicsit jobban és szerencséjére a korábban már felfedezett anyagot a paprikában is sikerült kimutatnia. Szerencsés véletlen. Ekkor tudatosult benne a tény, hogy mekkora aranybányát, akarom mondani C-vitamin bányát fedezett fel. Az aszkorbinsavat ma már számos más forrásból is előállítják, de leginkább citrusfélékben és zöldségekben található meg.
C-vitamin
A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé sorolható, így alacsonyabb zsírtartalmú diéta mellett sem okoz problémát a felszívódása. Emellett pedig, mivel nem raktározódik el a zsírsejtekben túladagolása sem okozhat komoly problémákat. Persze azért nem ajánlatos egy bizonyos mennyiséget meghaladnod a fogyasztásában, mivel vízhajtó és hashajtó hatása is van magasabb dózisban (>10000 mg). Hiánybetegségei viszont már ennél jóval súlyosabbak. Legismertebb még a 1700-as években jelent meg, ez nem más, mint a Skorbut, ami a felfedező utakra kivezényelt tengerészek legádázabb ellensége volt. Az utak során ugyanis nem nagyon tudtak friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutni az emberek, így sajnálatosan könnyedén kialakult náluk ez a betegség. Úgy próbáltak ez ellen védekezni, hogy a hosszú utakra savanyított káposztát vittek magukkal, ami viszonylag magas C-vitamin forrásként szolgált.
Miután a negatívumokat kiveséztük, térjünk rá egy kicsit vidámabb részre is, azaz a jótékony hatásokra. Nem is biztos, hogy mind belefér egy cikkbe, mert túl hosszú lenne terjedelemben, de azért megpróbálkozom vele, kiemelve a legfontosabbakat.
- Meghűlés esetén igen kedvezően tud hatni az immunrendszerre és támogatva azt a szervezet erőteljesen tud fellépni a betegségek ellen.
- A C-vitamin jelentősen javítja a bőr textúráját is, egészséges és üde arcbőrt biztosít.
- A rák megelőzésében is igen jelentős szerepe van. Napi 1000 mg C-vitamin elfogyasztása akár felére is csökkentheti a rák kialakulásának lehetőségét. Mikor erre Szent- Györgyi Albert is rájött, a korábbi 1000, majd 4000 mg-os adagját egészen 8000 mg-ra emelte fel. Ez kiváló hatással volt mind szellemi, mind fizikai teljesítő képességére. Egy kis kiegészítő információként, hogy tudd: idős korában, frissen és üdén egy szerencsétlen autóbalesetben halt meg.
- A sportolóknak is segítséget nyújt, mivel az edzés során elszenvedett mikrosérülések és kimerülések ellen igazi csodaszerként hat. A szervezetedet feltölti energiával és gyorsabb regenerálódást is biztosít.
C-vitamin formája
Emellett még számtalan pozitív hatását fel lehet írni a C-vitamin számlájára, igazából nem is lehet olyan dolgot mondani, amin ne segítene. Számos formában fogyaszthatod, akár természetes úton zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, bár ekkor igen alacsony dózisban juttatod a szervezetedbe. Ma már tablettás és cseppes formában is hozzá tudsz jutni, de ennél vannak drágább, injekciós megoldások is.
Összességében tehát mindenképpen arra biztatlak, hogy nyáron, de télen leginkább is töltsd fel szervezeted C-vitamin raktárait és ne hagyd, hogy ledöntsön a nátha a lábadról!