Napjainkban rengeteg alternatívát találnak ki a cukor helyettesítésére, amelyek között vannak természetes anyagok, mint a nyírfacukor vagy a stevia, de találhatsz mesterséges édesítőszereket is a boltok polcain. Most itt egy újabb növény, amely a jövőben beleszólhat az édesítési módszerekbe és megváltoztathatja a gyorséttermek iparát. Kíváncsi vagy, hogy mi is ez?
Édesítőszer
A külföldön Miracle Fruit névre hallgató kis piros bogyók, Nyugat-Afrikából származnak és a külsejüket tekintve leginkább a csipkebogyóhoz hasonlatosak, viszont funkciójuk más. Aki napjainkban köztudatba hozta ezt a bogyót, az Homaro Cantu, szakács és chicago-i üzletember. Úgy gondolja, hogy a mindennapi cukorfogyasztásunk helyettesítése egy miraculin nevű protein fajtában van, ami megtalálható az afrikai csodabogyóban. A miraculin ízmódosító hatással bír.
A nyelvünkön milliónyi érzékelő különíti el az ízeket az édestől – a keserűn át a savanyúig, és a Miracle Fruit meghatározóan hat az édes érzékünkre. A bogyóban lévő savanyúság (vagy bármilyen savanyú étel) kémiai reakciót okoz a szájban, amely előcsalogatja a miraculin-t, ami átalakítja a nyelv íz érzékelő receptorait. Olyan érzékennyé teszi őket az erős édes jelekkel szemben, hogy az agy le is mond a savanyú érzékeléséről.
Természetes édesítőszer
A bogyó New York-tól Tokyo-ig a fine dining éttermek egyik kedvenc „játékszere” lett. A vacsoravendégek kaptak a Miracle Friut-ból, és a következő 1 órában részesei lehettek annak a gasztronómiai kalandnak, miképp a savanyú ételeket édesnek érezték a szájukban a miraculin nevű protein hatása alatt. Különben ezt a gyümölcsöt, már 50 évvel ezelőtt is felfedezték, mint édesítő anyagot.
Sajnos azt nem állíthatom, hogy egy fél éven belül már olyan termékek fognak sorakozni a boltok polcain, amiket a mágikus Miracle Fruit-tal édesítettek, de folyamatos ötletelések zajlanak a termesztéssel és koncentrálással kapcsolatban. A jelenlegi vezér, Cantu terve az lenne, hogy első körben minden üdítőital gyártó figyeljen fel a növényben rejlő lehetőségekre, és ezzel tegyék egy kicsivel egészségesebbé a termékeiket.
Az már megállapított tény, hogy a bogyónak semmilyen toxikus hatása nincs, így nem kell tartanunk tőle, már csak az kell megvárnunk, míg piacképes áron hozzájuthatunk és fogyasztatjuk. Addig is be kell érnünk más édesítési módszerekkel. Te mit használsz?