A mogyoróvaj és a lekvár így együtt az amerikaiak nagy kedvence. Nem csoda, hiszen mindkettő nagyon finom, a kettő együtt meg pláne. Sajnos egyik sem mondható diétás ételnek, de a mogyoróvaj csupa egészséges zsírt tartalmaz, sőt fehérjetartalma is kimagasló, a lekvár is elkészíthető cukor nélkül, sőt manapság már kalóriamentes változatot is találni. A mogyoróvajat és a lekvárt én egy muffin formájában hoztam össze, kiegészítve egy kis zabpehelyliszttel, és fehérjeporral. Egyszerű recept, nagyon finom végeredménnyel.
Mogyorókrém
Hozzávalók:
- 50 g mogyoróvaj
- 50 g zabpehelyliszt
- 50 g vaníliás fehérjepor (Peak Protein 85-tel készítettem)
- 20 g kókuszvirág cukor (elhagyható, de a karamellás íze nagyon jól harmonizál a mogyoróvajjal)
- ízlés szerint eritrit vagy más kalóriamentes édesítő
- 1 tojás
- kb. 100 g diétás lekvár
- fahéj
- ½ csomag sütőpor
Mogyorókrémes muffin
Elkészítés:
A mogyoróvajat és a tojást turmixold össze. A zabpehelylisztet, a fehérjeport, az édesítőt és a sütőport keverd össze, majd add hozzá a mogyoróvajas turmixot. Ha nem áll össze vagy nem krémes, kenhető állagú a tészta, akkor minimális vízzel lazíts rajta.
Pici muffin formákba kanalazz egy réteget a tésztából, erre tegyél egy kis lekvárt, majd újabb réteg tészta következik, a tetejére pedig még egy cseppnyi lekvár, végül pedig fahéj.
Előmelegített sütőben, kb. 180 °C-on süsd őket míg a tetejük meg nem barnul. Nagyon finom lesz, a mogyorós tésztarétegek ropogóssá válnak.
Bár egészséges alapanyagokból készül a süti, elég energiadús, így elsősorban edzés előtti kis étkezésekhez ajánlom, főleg állóképességi sportokhoz.
Tipp: Használj pici muffinformákat, így egy db süti kevesebb kalóriát tartalmaz. 😉
Jó étvágyat!