Mi mást készíthetnél Nemzetközi Palacsinta Nap alkalmából, mint palacsintát? Viszont akkor már ünnepelj méltóan, készíts valami extrát! Ezúttal fehérjében gazdag, vaníliás-narancsos változatban, ráadásul diétásan és gluténmentesen!
A nemzetközi palacsintanap Húsvét vasárnaptól visszaszámolva 47. napra esik, azaz idén Február 28-ra. Na jó, de hogy jön mégis a palacsinta a Húsvéthoz?
A húsvétot megelőző 40 napos böjt miatt az emberek palacsintatésztát készítettek, ami a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja volt, hogy kiürítsék éléskamrájukból az úgymond „gazdag” ételeket, mint a liszt, tojás és cukor. Még egy kicsit korábbra visszamenőleg – még pontosabban a keresztény időszámítás előtti időkbe, a palacsinta nap egy pogány ünnep volt. A szlávok úgy gondolták, hogy a tavasz eljövetele Jerilo harca volt, ő vette fel a küzdelmet a hideggel és sötétséggel, egyszóval a téllel szemben. Ehhez a harchoz energiára és erőre volt szüksége, amit palacsinta fogyasztásával biztosított magának. Ebben a hiedelemben a palacsinta a napot szimbolizálta.
Igazából mindegy is, hogy a nagyböjtre készülsz vagy a tavaszt várod, egyszerűen csak ünnepelj palacsintával!
Hozzávalók:
- 30 g (egy adag) vaníliás fehérjepor (lehetőleg kazein- vagy más lassú felszívódású alapút válassz)
- 2 tojás + 1 tojásfehérje
- 30 g darált mandula
- 30 g hajdinapehely őrölve (használhatsz zabpehelylisztet is)
- vanília esszencia (vanília rúd kikapart belseje intenzívebb)
- narancs aroma
- 1 narancs reszelt héja
- mandulatej (amennyit felvesz, fehérjepor függő)
- édesítő, ha szükséges
Keverd simára a hozzávalókat, adj hozzá annyi mandulatejet, hogy a hagyományos palacsinta tésztától egy kicsit sűrűbb állagot kapj.
Nincs kedved bajlódni a tésztakeveréssel? Válaszd akkor a már kész, 42% fehérjetartalommal bíró Peak Pancake palacsintaport!
Serpenyőben hevíts pici kókuszolajat vagy fújd ki olapspray-vel, majd amikor már elég forró, önts a közepére a tésztából. Ez a palacsinta az amerikai, vastagabb változat, ne akard hajszálvékonyra készíteni.
Mindkét oldalát süsd meg, de ne túlságosan, mert könnyen kiszárad a tészta.
Tálald palacsintasziruppal, gyümölccsel, diétás csokis-mogyorókrémmel, a wheytellával vagy bármivel, amihez kedved van.
Jó ünnepelést!:)