A táplálékkiegészítők hierarchiájának csúcsán – de a fehérjék között is – bizony a tejsavó protein csücsül… a legnépszerűbb kiegészítő, szerintem mindenki ezzel kezdte a sportkarrierjét! 🙂 Azonban! Nem mindig és nem mindenkinek a tejsavó a legjobb választás, és bizony van az úgy, hogy inkább a növényi fehérjék felé kéne fordulni!
Nézzük meg, milyen előnyei vannak az állati eredetűvel szemben – és kik járnának jobban a növényi fehérje választásával!
Érzékeny vagy a tejre?
A tejsavó fehérje, ahogy azt a neve is elárulja, nem más, mint tejtermék. Az egyik fő probléma, hogy az emberek jó része többé-kevésbé érzékeny a laktózra, vagy tejfehérjére – így a tejsavó számukra egy kilőve, hiszen az adott allergén jelen van benne. Az ilyen esetekben felfúvódás, hasmenés és hasi görcsök is jelentkezhetnek, de a hányinger és a kiütések is jellemző, kellemetlen tünet lehet.
Puffadsz vagy épp pattanások lepik el az arcod a tejsavótól?
Ezen túl, még ha nincs is intoleranciád komolyabban, akkor is az állati fehérjék felszívódása bizony nem olyan jó, ezért gyakran tapasztalhatjuk a puffasztó diszkomfort érzést a hasunkban – ha gyakran és nagy mennyiségeket fogyasztunk… ami ugye a fitt étrendnél ez nem ritka…
A megoldás itt is kézenfekvő: az állati eredetű fehérjék lecserélése növényi fehérjékre. A növényi fehérjék nem tartalmaznak tejszármazékokat, így a fenti diszkomfort érzéseket kivédhetjük. Másfelől a növényi fehérjék a tejsavóval ellentétben rostban gazdagok – így az emésztőrendszerünket is támogatják!
Vegan sportoló vagy? Neked nemcsak kiegészítő, hanem A kiegészítő! Zsírmentes proteinforrás a növényi fehérje!
Akik bármely megfontolásból kerülik az állati eredetű termékeket, azok is nyilván a növényi fehérjét fogják előnybe részesíteni. Fontos tudni, hogy a vega étrend egyik buktatója az, hogy ha teljesíteni akarod a napi makrotápanyag elvárásokat, akkor bizony nehéz zsírmentesnek maradni, hiszen a növényi fehérjebevitel mellékesen sok keményítős szénhidráttal is együtt járhat.
Akivel kiszúrt a sors, és hízásra hajlamos genetikája miatt könnyen puding állagúvá válik, annak nagy kihívás lesz vega étrendből egy jó testkompozíciót kialakítani. Itt jönnek képbe a növényi fehérjék! Ezek roppant magas – akár 90 %-os !!! – fehérje tartalmukkal megkönnyítik a magas fehérjebevitelű diéta kivitelezését!
Tökéletes fehérje komplettálás a növényi fehérjeporban!
A Vegan fehérje keverék a Peaknél többek közt rizsfehérje izolátumból és borsófehérje izolátumból áll össze, mivel tökéletesen kiegészítik egymást, aminosav összetételükben is, és így magas biológiai értéket garantálhat. Fontos, hogy a növényi fehérjék nem tartalmazzák az összes szükséges aminosavat – így komplettálásuk (párosításuk) szükséges. Aki ehhez nem ért, az bízza magát a Vegan proteinre!
Többféle felhasználás – avagy ezzel süss sütit!
A növényi fehérjék érdeme, a nap bármely szakaszában fogyaszthatóak, hiszen többnyire lassú felszívódásúak. Akár reggelire, akár étkezések kiváltására is tökéletesek! Érdekességük, hogy a neten egyre jobban terjedő proteines süti receptekhez is remekül használhatóak – mivel állagukkal jobban hasonlítanak a lisztre… így protein palacsinta, protein muffin vagy bármilyen proteines süti kiváló alapanyaga!