Sajnos manapság egyre több embernek szenved hormonzavaros betegségekben – amik közül az egyik leggyakoribb a pajzsmirigy megbetegedése. Az európai lakosság körében a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés 4,4%-ban, a fokozott működés 1,4%-ban fordul elő.
A betegség a páciens panaszainak kikérdezése, vérvizsgálat – a hormonszintek ellenőrzése – és fizikai vizsgálat, esetleg pajzsmirigyultrahang segítségével diagnosztizálható.
A pajzsmirigy gyógyszeres kezelése mellett kifejezetten javasolt és kell is az életmódunkon – itt főképp az étrendünkön változtatni!
Óvatosan bizonyos zöldségfélékkel!
Vagyis az ún. keresztesvirágú zöldségekkel. Ide tartozik: brokkoli, fodros kel, káposztafélék, retekfélék, torma, vizitorma, leveles kel, karfiol, kelbimbó, karalábé, mustár, wasabi.
Bár ezek az egyik leggazdagabb tápanyagforrással rendelkező növényfajták, a pajzsmirigy problémásoknak mégsem javasolják a fogyasztásukat kifejezetten. Daganatellenes hatással bírnak és a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak. Antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fitokemikáliákban gazdagok, de goitrogén anyagok is találhatók bennük.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
A goitrogének a nevüket a pajzsmirigy megnagyobbodás során gyakran előforduló golyváról kapták, ami megakadályozza a jód felvételét. (Jód szükséges a pajzsmirigy hormonok képződéséhez.)
Egyes állatkísérletek azt mutatják, hogy a keresztesvirágúak fogyasztása csökkent pajzsmirigy működést okozhat, viszont embernél erre az állításra nem találtak bizonyítékot – azonban jód és szelén hiány esetén azonban jó, ha ügyelünk erre, de egy jól működő pajzsmirigynél, nincs okunk azt hinni, hogy a keresztesvirágúak fogyasztása pajzsmirigy alulműködést fog okozni.
Főzéssel csökkentheted a goitrogén anyagokban gazdag élelmiszerek hatását – bár így a tápanyagtartalmuk is csökkenni fog – így érdemes plusz vitamin kiegészítéssel élni!
Kerüld a tartósítószereket és a mesterséges anyagokat!
Kerüld a tartósítószerek és adalékanyagok fogyasztását. Ezen kívül érdemes még figyelmet fordítani egy glutamát nevű tartósító ízfokozószerre, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben megtalálható. Ez az anyag könnyen felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát azáltal, hogy megemelheti a prolaktin szintet.
Nem erjesztett szója
A szója izoflavonokat tartalmaz, amelyek meggátolhatják a pajzsmirigy jódfelvevő képességét és így felboríthatják optimális működését.
Soha ne igyál alkoholt, még kivételes alkalmakkor sem!
Fehér liszt és cukor kerülése
A finomított szénhidrátok – fehér liszt, cukor, fehér rizs -, továbbá a fehérjét és szénhidrátot együttesen tartalmazó ételek (például rántott hús burgonyával), valamint az erjedéssel járó ételtársítások (például az ebéd utáni cukortartalmú desszertek) különösen kerülendők – ezeket cseréld le gluténmentes-cukormentes változatokra!
Ne használj mesterséges édesítőszerként aszpartámot, mert immunreakciót válthat ki, amely pajzsmirigy antitestek képzéséhez és pajzsmirigygyulladáshoz vezethet! Inkább természetes édesítőket tedd előtérbe!
Ezek mellett természetesen az aktív életmód is nagyon nagy segítséget nyújt a hormonzavarok plusz terápiájában – főképp alul működés esetén a testsúly visszaállításában, szabályozásában.
Tökéletes pajzsmirigy 1 év alatt? SIKERSZTORI!