A paleo életmód alapanyagait már sikeresen építettem be mindennapjaimba, valamint süteményeim ízvilágába, azonban a kenyérsütéssel még hadilábon álltam. Felkerekedtem hát, s egy szombati napon meglátogattam egy főzősulit, ahol isteni kenyeret és süteményeket készíthettem. Közkinccsé teszem hát ezt a receptet, amelyből egy kenyér és 6 db kis buci készíthető el. Készülj fel, a tökmagliszttől ugyan zöld a belseje, de ez sem fog majd elriasztani attól, hogy rögtön nekiess, mert annyira finom, hogy alig tudod majd abbahagyni.
Paleo
Hozzávalók:
- 17 g útifűmaghéj
- 25 g lenmagpehely
- 230 ml hideg víz
- 150 g tojás (kb. 3 db)
- 7 g só
- 200 g darált kesudió
- 100 g tökmagliszt
- 6 g citromlé
- 50 g szezámmag (tetejére ha szeretnél)
- 2 g szódabikarbóna
Paleo kenyér
Elkészítés:
Keverd össze az útifűmaghéjat, a lenmagpelyhet, valamint a sót, s ehhez add hozzá a vizet. Hagyd állni kb. 10 percig, amíg kocsonyás lesz. Tedd bele a felvert tojásokat, majd keverd jól el. Add hozzá a darált kesudió, tökmagliszt keverékét, végül mehet bele a szódabikarbóna és a citromlé is.
Az elkészült masszából a 2 kis kezeddel kreálj 6 kisebb bucit, a forma tekintetében hagyatkozz a vizuális kreatív énedre, valamint készíts egy kenyeret is. A képen láthatod, hogy én milyen formákat készítettem. Ugye milyen egyszerű? Még nyújtófára sincs szükség, és hipp hopp készen is van.
Előmelegített sütőben, középálláson, 180 fokon süsd meg a finomságokat – a buciknak elég 20-25 perc, míg a kenyér 35-40 perc alatt sül készre. A kenyeret minél laposabbra készíted, annál hamarabb átsül, s hosszát tekintve olyan 25 cm-es méretűt kreálj, hogy biztosan finomra süljön.
Az elkészült kenyeret tonhalkrémmel, tojáskrémmel és olaszos feltéttel tálaltam. Te mivel eszed majd?
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Paleo országból jöttem kenyér receptje!" című cikkhezAz elkészült tésztából legyen 6 db buci ÉS/VAGY???? egy kenyér??? Netán mindkettő, s akkor azok mikroszkópikus méretűek, ami gyorsítja a fogyást? :-))
Egy kenyér és 6 kis buci 🙂