-+=
Olvasási idő: 4 perc

Pangasius diétában?

Szeretjük a halat, mert kevés benne a kalória. Szeretjük a halat, mert értékes fehérjéket és zsírokat tartalmaz. Szeretjük a halat, mert sokszor igen olcsó. De vajon fenntartható is? A fenntarthatóság és az etikus élelmiszer előállítás mindig nehéz kérdés, mivel amellett, hogy szeretnénk takarékosan egészséges élelmiszereket vásárolni, a saját egészségünk érdekében szükséges lenne, hogy a környezetünk állapotát is óvjuk.

A testi vonatkozások mellett, a lelki nyugalom és boldogság legalább olyan fontos, így gondolom, amennyiben tehetitek Ti is igyekeztek etikus forrásból beszerezni az élelmiszereket.

Az etikusan előállított és feldolgozott élelmiszerek esetén, nem csak az emberi munkaerő van európai normák szerint kezelve, hanem az „alapanyag előállítás” is a lehető legkevésbé kizsákmányoló módon történik.

A pangasius, vagyis más néven cápaharcsa egy igen vitatott hal. Amellett, hogy milyen ígéretes beltartalmi értékekkel rendelkezik és sok üzletben mennyire olcsó. A húsa fehér, tömör és szinte teljesen szálkamentes. Semleges íze van, így azok is, akik nem kedvelik a halakat is sok esetben hajlandóak fogyasztani a húsát. Gyorsan elkészül és még túlsütés esetén is megőrzi az omlósságát.

pangasius diétában

Mégis miért nem a legjobb minőségű hal a pangasius?

A tenyésztése nem csak környezetkárosító, hanem számos ember ízlése számára valószínűleg nem megfelelően higiénikus. Nem véletlen, hogy már 2007-ben is több természetvédelmi szervezet (köztük a WWF is) arra biztatta az embereket, hogy keressenek más fenntarthatóbb forrásból származó fajtákat. A hazai forgalomba kerülő cápaharcsa egy részét Vietnamban tenyésztik, ahol jóval megengedőbbek a szabályozások. Amellett az etikai szempont mellett, hogy az állattartó telepeken nagyjából 80 hal él egy négyzetméteren, az ott nevelt egyedeket MINDENFÉLE szerves eredetű anyaggal (akár emberi salakanyaggal is!) etetik. Nem csak ez a gond. Az tenyésztés során a halak medencéiben a vizet az európai normákhoz képest jóval ritkábban cserélik, illetve a feldolgozás során sem minden esetben tartják be az alapvető higiéniai szabályokat.

2011-es adatok szerint 14 véletlenszerűen kiválasztott kereskedelmi forgalomra szánt pangasiusból vett mintából 5 volt lisztéria fertőzött. Sok gyártó a filéket foszfáttal illetve citromsavval kezelte, amely anyagok igen megterhelőek a vesék számára. Ugyan a 2010-s évek elején az egyik híres hipermarketlánc által folytatott KÉMIAI vizsgálatok nem mutattak ki higany, kadmium, ólom vagy PCB szennyezést, (mikro)biológiai vizsgálatokat nem végeztek el ebben az esetben. Mindezek mellett a nagyüzemben tenyésztett állatok húsa a technológiai sajátosságokból fakadóan antibiotikum származékokkal is terhelt.

Jelenleg a NÉBIH honlapján nincs elérhető adat vagy figyelmeztetés pangasius termékről, így azt, hogy fogyasszuk-e mindenki döntse el a saját lelkiismerete szerint. Mi úgy gondoljuk, hogy a szeretteink és saját magunk egészségének megőrzése mindennél fontosabb, ezért igyekszünk kerülni az étrendünkből teljesen kizárni az olyan termékeket, amelyek GMO-, hormon- vagy antibiotikum szennyezettek lehetnek. Amennyiben Te is úgy döntenél, hogy más alternatívát keresel, az olyan közkedvelt és ismert fehér húsú tengeri halak mellett, mint a tilápia, a vadlazac, a pisztráng, a süllő, a sügér, mind jó alternatíva lehet.

Pangasiuson túl: milyen halakat együnk diétában?

Zsírértéke alapján megkülönböztetünk „zsírosabb”: ponty, harcsa, tonhal, lazac, hering és szárazabb húsú fajokat: süllő, amúr, tőkehal, heck, busa. Fontos azonban hozzátenni, hogy a tartásmód és az állat életkora és táplálkozása is nagyban befolyásolja a húsának zsírtalmát.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Talán azért, mert nem ismerjük őket eléggé. Ezen próbálok meg most segíteni! 

1. Tonhal:

Ki ne szeretné a tonhalsteak-t? Frissen, sütve és párolva vagy konzervként is alapvető alapanyaga egy egészséges étrendnek. Viszont fontos tudni, hogy bizonyos halászati technikák (például a kotró hálózás), nagyon környezetszennyezőek, ezért ha tehetjük, ügyeljünk, hogy milyen forrásból szerezzük be a halat.

Nem érdemes viszont lemondani a fogyasztásról, hiszen a húsa szelént, magnéziumot, B vitamint és Omega 3 zsírsavakat is nagy mennyiségbe tartalmaz.

Tápanyagtartalom (100g): 144 kalória; 23.3 g fehérje; 4.9 g zsír

2. Lazac:

Lehet még nem tudtátok, de a lazac rózsaszín színét az „astaxantin” nevű kémiai molekula adja, amely rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vérben lévő gyulladást jelző fehérjék szintje (tehát maga a gyulladás is). Bőségesen ellátott Omega zsírsavakkal, növeli az immunrendszer aktivitását és a genetikai hibajavító mechanizmusok működését. Tehát: nem hibásodik meg a sejt, tehát: lassabban fogunk öregedni.

Fontos azonban ügyelni, hogy a számtalan egészségre gyakorolt jó tulajdonsága elsősorban a vadlazacnak van meg, a tenyésztett lazacok sok esetben nem csak jóval zsírosabbak, de a zsírjukban számos kémiai anyag kumulálódott (felgyűlt nagy koncentrációban)

Tápanyagtartalom: 131 kalória; 22.3 g fehérje; 4.6 g zsír

3. Harcsa:

Hogy miért? Mert hazai, egészséges, igen kiváló a beltartalmi összetétele is! A tengeri halakkal szemben nagy előnye, hogy JÓVAL olcsóbban hozzá lehet jutni a friss verzióhoz. Elég magas a D vitamin tartalma és ahogy az általában jellemző a halakra jó a zsírprofilja is

Tápanyagtartalom: 95 kalória; 16.4 g fehérje; 2.8 g zsír

4. Pisztráng:

Szintén egy hazai, zsírszegény „fehér húsú” halról beszélünk, amely csak igen tiszta vizekben képes megélni. Sok benne az esszenciális zsírsav, az A, B12 és a D vitamin. Nagy előnye, hogy a füstölt változatban sem csökken jelentősen az Omega 3 és D vitamin tartalom.

Tápanyagtartalom: 110 kalória; 21.2 g fehérje, 2.7 g zsír Plusz bónusz, hogy számos élvezetes recept van vele, amely tényleg gasztronómiai élményt tud nyújtani a legszigorúbb diéta idején is.

5. Ponty:

Muszáj írnom Nektek, Magyar Nőknek erről a halról. A ponty mindenhol ott van a hazai konyhában. Fontos azonban figyelni, hogy honnan szerezzük be,mert bizonyos tenyésztett példányok NAGYON zsírosak tudnak lenni. Jó hír viszont, hogy könnyű ezt a zsírt lefejteni a hústól. Nagy előnye, hogy tényleg kifejezetten olcsó fehérje forrás, amihez bárhol hozzá tudunk jutni.

A közhiedelmekkel ellentétben a pontyban is egészséges zsírsavakból tevődik össze a zsírprofil és magas a fehérje tartalma is.

Tápanyagtartalom: 127 kalória; 17.8 g fehérje; 5.6 g zsír

6. Tilápia: Olcsó és megfizethető. Azt, hogy milyen környezeti és morális problémákat vet fel a fogyasztása már korábbi cikkünkben kitárgyaltuk. Mégis, tudom, hogy manapság sokaknak fontos lehet az anyagilag és beszerezhetőségben is jó ár-érték arányú fehérje forrás. Ezeknek a kritériumoknak maradéktalanul eleget tesz ez a hal.

Tápanyagtartalom: 96! kalória;20.1! g fehérje; 1.7 g zsír

Több étrend tipp ITT!

Pangasius

Pangasius diétában

 

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

Gustiano, R.; Teugels, G. G.; Pouyaud, L. (2003). "Revision of the Pangasius kunyit catfish ,complex, with description of two new species from South-East Asia (Siluriformes; Pangasiidae)". Journal of Natural History. 37 (3): 357–376.

Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2012). Species of Pangasius in FishBase. February 2012 version