Sokak nagy kedvence az illatos, kelt tésztából készülő diós finomság. Hideg évszakokban szerintem különösen jóleső kényeztetés a diós, forró vaníliasodóval leöntött aranygaluska. Tudatos életmódba viszont nagyon nehezen beilleszthető, tekintettel az alapanyagokra (rengeteg vaj, búzaliszt, cukor). Bíztam benne, hogy egyszer forgatom majd annyira rutinosan a fitt-fakanalat, hogy meg tudjam kreálni az aranygaluska alakbarát, karcsúsított verzióját, amit bűntudat nélkül készíthetek és fogyaszthatok. A következő recepttel nagyon elégedett vagyok, szerintem sikerült a nagy klasszikushoz egészen hasonló, mégis fehérjében és rostban gazdag desszertet kreálni. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nagy elődhöz viszonyítva nem csak a makronutriens-összetétele kedvezőbb a modernizált receptnek, de nagyjából 35 perc alatt elkészíthető, nem igényel sem hosszas kelesztést, sem fárasztó gyúrást. Kezdőként is nyugodtan hozzáfoghatsz!
Hozzávalók:
- 50 g vaníliás tejsavó fehérje
- 60 g NoCrab rostmix (más csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékkel is működik)
- 6 g sütőpor
- 6 g szárított élesztő
- frissen őrölt vanília, vagy fél vaníliarúd kikapart magja (esetleg vanília aroma )
- 100 ml sovány tej vagy növényi magtej
- 2 db M-es méretű tojás
- 1 ek. MCT olaj
- édesítőszer ízlés szerint
- 30-40 g darált dió
- 30-40 g porrá őrölt eritrit vagy Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő
- az öntethez: vaníliás proteinpuding vagy egyéb cukormentesen elkészíthető vaníliasodó
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a porélesztőt és hagyjuk felfutni. A száraz hozzávalókat (vaníliás tejsavó fehérje, rostmix, sütőpor, vanília őrlemény) egy magas falú edényben keverjük össze.
2 tojást habosítsunk fel robotgép segítségével az édesítőszerrel és az MCT olajjal. Ezután keverjük hozzá az élesztős tejet. Öntsük a száraz hozzávalókhoz és gyúrjunk belőle egy cipót. (Ha nagyon ragadna a tészta a kezünkhöz, adjunk még hozzá rostmixet, vagy egyéb liszthelyettesítőt és dolgozzuk bele a tésztába, míg az könnyen elválik a kéztől.) Lefedve kelesszük 20-30 percig.
Fújjunk ki egy kuglóf- vagy tortaformát EZ-Coat olajspray-vel, és vizes kanállal szaggassunk kis tésztadarabokat a formába. Egy sor kiszaggatása után után hintsük meg a tészta tetejét darált dió és cukorhelyettesítő keverékével. Járjunk el így minden kiszaggatott réteg után, így képezve diós rétegeket a galuskák között. Folytassuk, míg el nem fogy a tészta.
A tetejét szintén hintsük meg dióval, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. A sütési idő változó, 20 perc után érdemes többször ránézni a galuskákra. Nagyjából 30-35 perc alatt megsülnek. Én légkeveréses funkción, 180 fokon 30 percig sütöttem.
Miután a sütőből kivettük, borítsuk egy tálra a tésztát, és hagyjuk úgy kihűlni, hogy a kuglófformát nem vesszük le róla. Így nem szárad ki az aranyagluska.
Vaníliapudinggal tálaljuk. Ajánlom hozzá a Peak fehérjés vanília pudingját.
Kedves egészségedre!:)