Evés után akkora a hasad, mint egy terhes nőnek? Nem érted mitől puffadsz, pedig egészségesen étkezel? Attól, hogy valami egészséges, még lehetsz rá érzékeny és puffadhatsz tőle. Itt van néhány étel, ami ludas lehet, hogy vacsora után úgy érzed magad, mint egy jóllakott óvodás.
Utánajártunk pár kedvelt élelmiszernek
Sajnos sokan vagyunk érzékeny gyomrúak és nehezen tudunk lemondani azokról az ételekről,amik kellemetlenséget okozna.Azonban egy kis odafigyeléssél elkerülhetők azok a bizonyos puffadások.
- Fokhagyma
Egy szuper étel, ami nagyon egészséges, mégis számos vizsgálat kimutatta, hogy puffaszt. Rengeteg vitamint és aminosavat tartalmaz, és sokak szerint csökkenti a puffadást, de az az igazság, hogy a benne lévő vegyületekre érzékenyeknél pont az ellenkező hatást váltja ki. Tény, hogy segíti a szív- és érrendszer működését, de ha rossza gyomrod utána, inkább keveset, vagy ne is egyél belőle.
- Padlizsán
A rendkívül egészséges étel védi a szívet, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és isteni padlizsánkrém készíthető belőle. Viszont, ha túl sokat eszel belőle, bizony felpuffadhatsz tőle. Ha ilyen problémával küzdesz, válaszd helyette inkább a cukkinit!
- Fehérjeporok
Bizonyos fehérjeporok, például a savófehérje (nem az izolátum), a szójafehérje és a borsófehérje sokakat felfújnak. Az is lehet, hogy nem magára a fehérjeporra vagy érzékeny, hanem a benne lévő adalékanyagokra, így ha teheted, próbálj minél jobb minőségűt választani, mert ezek már emésztést segítő enzimeket is tartalmaznak.
Jól nézed meg az összetételét, mielőtt vásárolsz!
- Inulin
Ez egy növényi étkezési rost, ezt a zöldségek és a gyümölcsök tartalmazzák. Jó baktériumok munkáját segíti, azonban ha érzékenyek vagyunk rá, nagyon kellemetlen érzést okozhat.
- Káposztafélék
A káposztafélék kéntartalmuk és illóolajaik miatt bizony okozhatnak kellemetlen gázképződést, ha érzékeny vagy rájuk. Ezen úgy tudsz segíteni, ha fogyasztás előtt megfőződ, és főzés idején leveszed a fedőt a lábasról, mert így a gázok is el tudnak párologni. Legjobb, ha forrás után leöntöd róla a vizet és újra pótolod. Ha biztosra akarsz menni tegyél egy kevés almaecetet a vízbe a főzés végén.
- Hummusz
Csicseriborsóból készül, a vegánok egyik kedvence. Rendkívül gazdag fehérjében, a húsevők is előszeretettel fogyasztják. Csökkenti a koleszterinszintet, sőt megakadályozza, hogy étkezés után megugorjon a vércukorszint. Azonban, mint a legtöbb bab és borsóféle, ez is puffasztja az arra érzékenyeket.
- Gyümölcsök
A gyümölcsök nagyon fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban. Fontos azonban, hogy mikor és mivel fogyasztod őket. Vannak olyan kombinációk, amelyektől egy-kettőre kellemetlenül érezheted magad. Az érzékeny gyomrúak a szedertől, a narancstól, a banántól, a citromtól, a lime-tól és akár a papayától is puffadhatnak. Ha ezekből ennél, akkor étkezések után várj legalább fél órát, mielőtt nekik esnél.
Megtaláltad a puffadásod okát?
A puffadás 10 természetes ellenszere-Van megoldás!
Nem kell aggódnod, számtalan megoldás létezik a puffadásra vagy annak megelőzésére!
Összegyűjtöttem Neked a 10 legjobbat! 😉
- Szódabikarbóna
Evés után keverj el egy pohár vízben egy kiskanál szódabikarbónát és idd meg. Nemcsak a puffadást szünteti meg, de gyomorégésre is kiváló.
- Narancs
A narancsban található rengeteg víz segít a méreganyagok eltávolításában, illetve serkenti az emésztést.
- Levendulaolaj
Tegyél egy kockacukorra (ebben az esetben most tegyük félre a diétás énünket 🙂 ) 2-3 cseppnyi levendulaolajat és evés után majszolgasd el. Segít megszüntetni a kellemetlen feszülést.
- Gyömbér
Serkenti az emésztést ezáltal megszünteti a puffadást. Reszelj le egy kiskanálnyit belőle, edd meg, majd igyál rá bőségesen vizet.
- Kapor
A kaporból készült főzet bélgörcsök,hasfájás ellen hatásos segítség.
- Édeskömény
Nehéz ételek fogyasztása után az anyagcsere lelassul azonban édesköménnyel gyorsíthatsz rajta, így elmúlnak a puffadás okozta kínzó tünetek.
- Joghurt és kefír
A joghurtokban és kefírekben található élőflóra segít a bélrendszer helyreállításában,így a felfúvódást is hamar megszünteti.
- A csodálatos kamilla
A kamillával átmoshatod az egész szervezetedet,ezért nyugtató és fertőtlenítő hatása miatt érdemes puffadás esetén teaként fogyasztani.
- Zsályatea
Segít a felfúvódás kellemetlen tüneteit elmulasztani. Egy teáskanál szárított zsályalevelet forrázz le, néhány percig hagyd állni, majd szűrd le. Forrón fogyaszd!
- Csillagánizs
Ha gyakran felpuffadsz, vagy éppen sok a gyomorsavad, akkor törj össze kevés csillagánizst. Forrázd le, szűrd át, majd lassan kortyolgasd el.
puffadás
puffasztó élelmiszerek emésztőenzimmel
Referenciák:
https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20103254441
https://dreddymd.com/2017/05/21/best-essential-oils-and-their-benefits/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874198000531