Ha meg kéne neveznünk egy betegséget, pontosabban betegség csoportot, amitől az egész társadalom retteg, az majdnem biztosan a rák lenne. Sajnos igen sok esetben halálos, számtalan formájával találkozunk, és szinte soha nincs tökéletes garancia arra, hogy sose fogunk benne szenvedni.
A rák maga egy olyan kóros állapot, amikor valamilyen beteg sejt kontrollálatlanul szaporodni kezd. Amennyiben az immunrendszerünk nem képes megakadályozni a hibás működésű sejt további szaporodását, kezdetben belignus (jóindulatú daganat), majd a későbbiekben malignus (áttétet is képző, rosszindulatú daganat) alakulhat ki. A malignusok terjedésével egyre több szövet és szerv sejtjei kezdenek kóros működésbe, amíg végül a szerv vagy szövet nem lesz képes kellő mértékben betölteni a feladatát. Összességében tehát, a rák egy immunrendszeri gyengeség miatt felszaporodni képes kóros működésű sejtcsoport miatt jön létre. Ezt a kórost működést a sejtosztódáskor bekövetkező természetes hibák mellett, külső tényezők is kiválthatják. A tényező lehet fizikai (például: UV, mikrohullám), kémiai (egyes növényvédőszerek, ipari anyagok, légszennyező anyagok, azbeszt, de a nikotin vagy a ciklamát) és biológiaiak is (HPV vírus).
Aggódni azért mégsem kell! A fent leírtak tükrében én a rákmegelőzés legfontosabb elemének az egészséges immunrendszer és egy egészséges szervezet megőrzését tartom, ennek érdekében bizonyos egyszerű életmód és táplálkozástani változtatások szokássá tételével jelentősen mérsékelhetőkké válnak a kockázatok.
Mit tehetsz, hogy csökkentsd a rák kialakulásának kockázatát?
1. Ne dohányozz, ritkán fogyassz alkoholt, kerüld a túlzott napozást és szoláriumozást… – Tehát az összes olyan tényezőt, amely jelentősen növeli a kockázatokat és amelyekről tudsz dönteni.
2. Amennyire lehetséges csökkentsd a feldolgozott és az import élelmiszerek mennyiségét az étrendedben! A külföldi, elsősorban a fejlődő országokból behozott termékek néhány esetben jelentősen magasabb kockázattal járnak, mivel az ottani élelmiszer biztonsági szabályozások jóval kevésbé szigorúak, mint az Európai Unió normái. Ugyan, a behozott élelmiszerek közül számos esetben még időben felfedezik a tiltott vagy határértéket meghaladó mennyiségű anyagokat, mégis rendszeresen vannak példák termékvisszahívásokra. Habár ezek közül nem minden szennyezés okozhat rákot, ám az immunrendszerünk károsításával közvetve hozzájárul annak kialakulásához.
3. Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt! Táplálkozz kiegyensúlyozottan és kerüld az elhízást! – A kóros elhízást már számtalan esetben összefüggésbe hozták a rák kockázatának növekedésével. Szinte minden ebből fakadó betegséget (magas vérnyomás, II. típusú diabétesz… stb.) rák-hajlamosító tényezőként is leírtak. Amellett, hogy a megfelelő vitamin és rost- mennyiség bejuttatásához elengedhetetlen a növényi élelmiszerek rendszeres fogyasztása, számtalan olyan mikroanyagot, úgynevezett antioxidánsokat és más az egészséges testműködést elősegítő jótékony nyomelemeket tartalmaznak, amelyek segítik a sejtek egészséges működését.
4. Fogyassz kevesebb füstölt árucikket, figyelj, hogy az ételeidet ne égesd oda! – Ilyen esetekben PAH (Poliaromás Szénhidrogén) és nitrózamin származékokkal szennyeződnek az ételek, amelyek potenciális humán karcinogén anyagok.
5. Mozogj rendszeresen! – Már számos kutatás bizonyította, hogy a rendszeres testmozgás milyen jótékony hatással van a védekező szervrendszerünk működésére. A megnövekedett légzésintenzitás segít a tüdőben rekedt levegőrész átmozgatásában. Növeli a mobilizálható vérsejtek számát. Részben gyorsítja az anyagcserét, részben pedig a verejtékezés, segíti a káros anyagok kiürülését.
6. Ne félj, csak csökkentsd a stresszt, aludj eleget! – Még, ha nem is fogadod el, hogy létezik az önszuggeszció jelensége, azt mindenkinek el kell ismerni, hogy a tartós stressz és az alváshiány által okozott legyengülése a szervezetnek, csökkenti a természetes védekező-, ezért a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket is!
7. Egészségvédelem! – Sose sajnáld a pénzt egy jó multivitamin készítményre, mivel napjainkra a sok esetben kifejezetten kizsákmányoló mezőgazdasági művelés miatt, a napi vitaminszükséglet csupán élelmiszerekből történő fedezése igen nehéz lehet. A vitamin, nyomelem és más mikrotápanyagok pótlása még nagyobb jelentőségű a fizikailag- vagy szellemileg leterhelt illetve a már beteg, vagy más okok miatt igénybe vett immunrendszerű emberek (például: kismamák, idősek) esetén. Arról, hogy milyen típusú készítményeket szedjünk kérjük ki szakember véleményét, legalábbis biztosan bevizsgált termékre essen a választásunk.
8. Immungyenge állapot esetén, fogyassz kiegészítésként aminosavat! – Az aminosavak, különösen a glutamin fokozza az immunrendszer aktivitás, mivel a szénhidrátokkal ellentétben olyan elsődleges tápanyagokat biztosít a védekező rendszer sejtjeinek működéséhez, amelyet a kórosan működő sejtek sokkal rosszabb mértékben képesek hasznosítani, mint a saját immunrendszerünk fehérvérsejtjei.
9. Szűrővizsgálatok! – Manapság számos ingyenes, azonban csak kevés esetben kötelező lehetőség és vizsgálat áll rendelkezésre, hogy időben megtudjuk, valamely szervünkben elkezdett-e már kialakulni az állapot. Szánj rá időt, és rendszeresen vedd igénybe őket!
A jelenlegi statisztikai adatok szerint, Magyarországon minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, amennyiben az emberek jobban figyelnének az egészségük megőrzésre. Csak egy kicsit jobban ügyelj magadra és a környezetedben élőkre. Élj sokáig egészségesen!
Rák
Rák megelőzése
Források:
Ádány R. (2007): Megelőző orvostan és népegészségtan, Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest
Darvas B. és Székács Á. (2010): Mezőgazdasági Ökotoxikológiai, L’Harmattan Kiadó, Budapest
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Örök félelmünk a rák – Mit tegyünk?" című cikkhezNagyon hasznos cikk, tele tudományos, mégis közérthető nyelven megfogalmazott információkkal. Tetszenek a tippjeid is, mert a valóság talaján maradva írod a tanácsaidat. (Falra mászom az elvakult táplálkozási tanácsadó guruk és természetgyógyászok kompromisszumoktól mentes, sokszor agresszív fogalmazásaitól, meg az ülőmunka közben állj fel, és guggolj 10*5-öt-típusú tippektől. Örömmel olvasom az írásaidat, Ivett! 🙂