Az egészséges életmód nem unalmas, erre itt a bizonyíték! Az édesburgonyát szerencsére már akár hamburgerezőkben – persze az egészségesebb fajtákban – is megtalálod köretként, a sima olajos krumpli helyett.
Nagyon jó alternatíva, mert hosszan eltelít, és a jó szénhidrátok közé sorolhatjuk! Kemény diétába számolj a szénhidrát tartalmával, de én edzésnapokon imádom! Páromat is rávettem ebben az évben az életmódváltásra, és sokszor még fejtörést okoz, hogy mi az, amit hajlandó megenni… Ez a fogás nagyon is átment a teszten, imádta!
Hozzávalók (min. 2-3 adagra)
- 2 db közepes méretű édesburgonya
- 500 g – jó minőségű – darált pulykahús
- fél lilahagyma aprítva
- 1 db kígyóuborka
- friss fűszerek a húshoz: oregánó, bors, himalájai só
- ShopRite kalóriamentes olajspray
- szőlőmag-olaj
- Walden majonéz vagy akár Walden szósz
- friss újhagyma – fél szár
Elkészítése:
A darált húst befűszerezem, majd elősütöm serpenyőben ShopRite kalóriamentes olajspray-vel és az aprított lilahagymával. Ha kész, akkor tedd kicsit félre, és foglalkozzunk a többi réteggel! Tipp: Ne pirítsd meg túlságosan, de ne is legyen nyers, szépen süljön át mindenhol. Ne szárítsd ki túlságosan!
Közben előmelegíted a sütőt 200 fokra, légkeveréses fokozaton, én alsó fokozatra is rátettem! De, anélkül is működik természetesen!
Egy nagy cserépedény – üveg vagy akár hőálló porcelán, alját olajspray-vel jól befújod. Az édesburgonyákat közepes – nem túl vékony, nem túl vastag, szeletekre vágod, és beteríted vele az edény alját egy rétegben.
Zöldfűszereket és sót is tehetsz rá. Ezután mehet egy réteg sült hús.
Házi szószt készítettem rá, ami 3 ek. Walden majonézből és egy kanál szőlőmag-olajból állt össze. Ízre a pikáns a kedvencem, de ez már csak ízlés kérdése. Ezzel is készítettem egy vékonyabb réteget a húsokra. Annak a tetejére vágtam uborkákat, csak így natúran, de mehet bele cukkini is.
A zöldségrétegből bármennyit tehetsz, édesburgonya rétegből tettem kettőt, és a húsból is annyit.
Hússal zártam a tetején az ételt, ugyanis mivel az még meleg, kicsit szaftos volt, így jót tesz az alatta lévő édesburgonyának. Közte még szósz és zöldségek voltak. De rétegezheted kedved szerint, és variálhatod többfajta zöldséggel is!
20-25 percig sütöttem.
Sajtot se tettem a tetejére, nélküle is nagyon finom volt, inkább csak friss metélőhagyma-szárat.
Jó étvágyat!