Óh, az a zsíros, kalóriákkal megtömött múlt… amikor nem számoltad a szénhidrátot, amikor az tápértékek helyett az ízek számítottak csak… amikor a finomabbnál finomabb sós, pálmaolajban úszó falatokra haraptál rá a metrón, a buszon vagy a munkában a kis asztalod alatt-felett? Ahhh…milyen finom is volt….
Hiányzik? Igen. Na és a plusz kilók, amiket rád vert egy-egy ilyen kalória-orgia? Az persze hogy nem.
Nyugodj meg, innentől a múlt az a múlt marad – és a jelenben megmutatjuk… hogyan tudod a jövőt diétás, alacsonyabb zsír és kedvezőbb összetételű sós falatkákkal kikövezni!
Mi kell ehhez?
Mondjuk egy olyan tészta alapanyagot mely fagyasztható, bármivel megtöltködhető… és vendégség vagy munka előtt vagy egy jó edzés után is a mennyországba repít. És, mivel itt a nyakunkon a medvehagyma szezon, és a húsvéti maradékok is szemeznek a hűtőben… így most ők lettek a szerencsés kiválasztottak a töltelékhez!
Mivel a receptből nem kis mennyiségű csigócák látnak napvilágot…így érdemes kihasználni a fenn említett – jégre vele tippet! Tekerd, szeleteld és amit nem akarsz frissen betolni, azt tedd a fagyasztóba!
> Peak-tipp! Aki növelni szeretné a recept fehérjetartalmát, az a tönkölyliszt mennyiség maximum negyedét kiválthatja semleges, növényi fehérjével! A Peak Vegan Protein Fusion szuper cucc ilyen esetekre – mivel natúr, és magas minőségű fehérjéivel szuper “lisztként” viselkedik a reform receptekben!
És persze a csigák szeretnek mártogatózni… mondjuk a kalóriamentes Walden Farms majonézben! 🙂
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 15 perc |
Pihentetés | 1 óra |
Mennyiség |
darab
|
- 32 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 8 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg búzasikér fontos!!!
- 2 dkg friss élesztő
- 50 ml habtejszín 30%
- 250 ml langyos víz
- 30 gramm medvehagyma
- 100 gramm csirkemell sonka vagy más light sonka, kolbász
- 200 gramm light reszelt trappista sajt
- 2 evőkanál Peak MCT olaj +pici a lekenéshez
- 2 kk só
- ízlés szerint Walden Farms kalóriamentes majonéz tanyasi üveg 340g
Hozzávalók
A mártáshoz
|
- Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízben elkevert tejszínbe.
- A liszteket összekeverjük a sikérrel és a közepébe mélyedést formázunk. Ebbe öntjük a tejes élesztős keveréket, az olajat, és a sót.
- Pár perc alatt összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a felaprított medvehagymát is és újra átgyúrjuk alaposan, hogy jusson mindenhova a tésztában.
- Meleg helyen kelesszük letakarva egy órát - vagy sütőben 40-50 fokon 30 perc alatt is letudhatjuk.
- Ha letelt az idő, 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Egyben 800 g, tehát 200 g-os gombócokra törekedjünk. Enyhén lisztezett deszkán vagy szilikon lapon nyújtsuk 20-35-ös nagyságú téglalapra!
- Kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal,szórjuk meg sonkával illetve amivel szeretnénk tölteni. Utána minden téglalapra szórjunk 50-50 g reszelt sajtot.
- Tekerjük fel szorosan és 1-1.5 cm szélesen szeleteljük fel!
- Sütőlemezre tett zsírpapírra sorakoztassuk és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percet süssük!