Édesburgonyás pogácsa: másnap is pihepuha… csak nem éri meg a másnapot!:)
Másnap is puha marad -a hozzáaadott édesburgonya a titok! Nézd meg, hogy csináltuk meg - teljes kiőrlésű liszttel, proteinnel dúsítva!
Másnap is puha marad -a hozzáaadott édesburgonya a titok! Nézd meg, hogy csináltuk meg - teljes kiőrlésű liszttel, proteinnel dúsítva!
-+=
Olvasási idő:2perc
A legkedvesebb pogácsa receptem – mert az eredetit a CUKRÁSZ ISKOLÁBAN tanultam, és igazából minimálisat változtattam rajta, hogy EGÉSZSÉGES, és picit alakbarátabb legyen – sőt extra fehérjét is csempésztem bele, mert nem akartam hogy a pogi csak egy zsír és szénhidrátbomba legyen. (SÓS sütikhez EZT a sütős fehérjeport használom.)
Igazából RÉTEGES, FOSZLÓS és PIHE PUHA, akár másnapra is – ennek titka a burgonya és a hajtogatás! DE NEM NEHÉZ!!
És hogyan tettük egészségesebbé, picit diétásabbá?
tészta egy részét a krumpli alkotja, amit édesburgonyára cseréltem le. Ez nagy előny minden szempontból. Egyrészt nagyon szép, szinte hihetetlen sárga – narancssárga színt kapott, nagyon guszta!!! Ami pedig még fontosabb, hogy napokig isteni puha marad tőle a pogácsa és a beltartalmi értékeit is jelentősen javítja!
A maradék liszt pedig teljes kiőrlésű tönkölyliszt, aminek a fehérjetartalma, rosttartalma és vitamin- ásványi anyag tartalma is jelentősebb, lassan emeli a vércukrot – a sima liszttel ellentétben.
Margarint NEM használok, mert roppant káros adalékok vannak benne. Helyette zsír és vaj kombináció van: a kettőnek más-más az állaga, jellege a sütiben, mindkettő EGYÜTT adja a foszlós, finom állagot. Zsírból sertészsír vagy kókuszzsír is jó. (Vajból volt már hogy zsírcsökkentettet kaptam, azzal is működik.)
Mi elvittük túrázni – Ozzy kutya is csillagos 5-ösre értékelte :))
A lisztet, sót és a zsiradékot morzsoljuk össze - majd mehet bele a krumpli lereszelve.
Morzsoljuk rá az élesztőt - majd mehet rá a tojás, tej, Skyr. Elég lágy massza lesz, ne ijedj meg.
Gyúrjuk össze alaposan - és egy estét pihentessük hűtőben. Ha erre nincs idő, akkor is 2-3 órát várj.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki egy nagy téglalapra, 1,5 cm-re, majd hajtogassuk:
1. szimpla hajtás. (képen)
Forgasd el a tésztát, egy hosszú "csík lesz" Ezt nyújtsd újra kb, 1,5 cmre.
2. jöhet a dupla hajtás. (képen)
(Képek forrása: http://zsuzsasuti.blogspot.com/)
Újra forgasd, és újra nyújtsd.
3. ismét egy dupla hajtás.
A hajtogatások között NEM KELL szünet. A képek mutatják hogy kell.
Nyújtsd ki 1.5 ujjnyira, nem kell magas, mert eldőlnek! Sodorgatni sem kell!
Mintázd be a tetejét és kend át 1 tojással!
Pogiszaggatóval kiszaggatod és mehet a sütőbe! (Sütőpapíros tepsire tettem)
Előmelegítve 190 fokon 12 perc!
édesburgonyás pogácsa
édesburgonyás hajtogatott pogácsa
Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!
A Peak főszerkesztője vagyok, mellette pszichológia szakon végeztem, és sportedzőként is évekig tevékenykedtem. Régebben versenyszerűen sportoltam (küzdősportok), így a rendszeres sport, a minőségi étkezés, az erősítés és a tápkiegek az életem részévé váltak.