Szerintem mindenki ismeri a hagyományos grízes lekváros mézes krémest!
Sokszor ünnepi asztalon, vagy karácsonykor szokták készíteni, igazi lelket melengető desszert a hideg hónapokban. Amilyen finom, olyan nehéz süti is, hiszen rengeteg kalóriát tartalmazz és cukrot!
Ennek a sütikének a születése úgy történt, hogy párom nyaggatott, hogy csináljak már valami citromosat. Ő ami citromos, éjjel nappal tudná enni! Gondoltam, jó, de akkor már úgy készítem el, hogy én is tudjak belőle enni! 🙂
Így született meg újragondolva a citromos grízes krémes sütike, ami neki is kedvez , hiszen citromos nekem meg azért, mert az új Peak tejbegrízből készült a krémje, aminek mostanában eléggé nagy függője vagyok!:D
A tejbegríz amúgy ilyen “alapreceptben”:
Ehhez a tejbegríz porhoz, semmi más nem kell, csak víz , vagy tej. Ha összerázod shakerben, máris kész az isteni finom diétás, cukormentes tejbegrízed.
Ám ezt lehet sokféleképpen felhasználni! Tudsz belőle készíteni:
- tejbegríz gombócokat
- kutyulós sütit
- gofrit is!
De ez mind fantázia, kreativitás, kísérletezés, hogy színesebbé tegyük étkezésünket, ne unjunk rá.
Plusz fehérjeforrásként tunningoltam citromos-sajttortás casein porral is, hiszen ez is húz a krémen, hogy sűrűbb legyen és kenhetőbb. Plusz még citromosabb ízt ad neki!
Mondanom sem kell, a süti kb 1 napot bírt ki, azonnal elpárolgott: Mennyei finom! Bizonyíték…:))
Előkészítés | 1 óra |
Sütés/főzés | 45 perc |
Pihentetés | 1 nap |
Mennyiség |
szelet
|
- 150 gramm fehér tönkölyliszt
- 150 gramm teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 50 gramm 50 g vaj (lereszelve) NEM margarin!
- 2 db (bio) citrom reszelt héja
- fél db (bio) citrom leve
- 30 gramm Peak Keep Calm Casein fehérjepor citromos sajttorta ízben
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- ízlés szerint eritrit
- 1 db tojás
- 1-2 evőkanál natúr Skyr joghurt hogy nyújtható legyen.
- 80 gramm Peak Milky Grits tejbegríz - 54% fehérjével!
- 400 ml meleg növényi tej
- 1 db bio citrom leve és héja
- 30 gramm Peak Keep Calm Casein fehérjepor citromos sajttorta ízben
Hozzávalók
A tésztához:
Krémhez:
|
- A tészta hozzávalóit jól keverd össze. Nyújtható tésztát kell kapj.
- Formázz belőle egy gombócot.
- Majd vágd fel 3 részre és csinálj 3 ugyan akkora gombócot. Egyesével mindegyiket nyújtsd ki vékonyra és süsd 180 fokos sütőben 15 percig. Ha már pirosodik a tészta, kész.
- Közben a krém hozzávalóit is jól dolgozd össze. Sűrűbb krémet kell, hogy kapj, hogy kenhető legyen, de ne folyjon. (Annyira finom illata van!) Kend meg vele a piskótákat, rétegezd. Nyugodtan rakj sok krémet bele!
- Ha ez kész, hagyd állni 1 napot! A tészta beszívja a krémet, felpuhul másnapra, valamint az ízek is összeérnek. Én por eritrittel szórtam meg a tetejét. Isteni finom!