Átok rátok szénhidrátok, vagy mégsem?
Érdekes, hogy a legtöbb ember a szénhidrátok hallatán a zsírpárnákra asszociál, mégis eszik a fehér kenyeret, tésztaféleségeket, no meg persze a sült krumplit. Pedig némi odafigyeléssel, nem kell ám lemondani sem a tésztáról, se a fent említett élelmiszerekről, csupán újra kell gondolni őket…
De miért lesznek a finomított szénhidrátok a zsírpárnáidra hatással?
Mert a gyors felszívódásuknál fogva nem fognak eltelíteni órákig, ergo hamarabb leszel éhes tőlük, így aztán lényegesen több kalóriát fogsz bevinni a szervezetedbe! Nem beszélve a hirtelen megemelkedett vércukorszintedről, ami olykor olyan váratlanul tud vészes zuhanásba esni, hogy az is egy örökkévalóságnak tűnik, míg előkaparsz egy csokit a táskád aljáról…
És ugye hosszú távon jön a 2-es típusú cukorbetegség, majd az inzulin beadása, természetesen a zsírpárnák kíséretében!
Nemrég voltam a Freefood kiállításon, ahol magam is ledöbbentem, hogy mennyi ember küzd az ilyen-olyan ételérzékenységével, legalábbis a telt házból ítélve, ez jött le számomra! 🙂
Ők azok az emberek – köztük én is – akik kénytelenek valamilyen alternatívához folyamodni, hacsak nem akarják hátralévő életüket jobb esetben folyamatos diszkomfort érzettel, alhasi panaszokkal vagy akár súlyosabb bélbetegségekkel tölteni!
Én tudom milyen ez, hiszen kis híján majdnem autoimmun beteg lettem egy gyomorgyulladás következtében, így aztán jó, hogy odafigyelek arra, amit megeszek. Ezzel csupán ezt akartam szemléltetni, hogy szerencsés AZ, aki nem küzd ilyen érzékenységgel, viszont akik ezzel élnek, már megtanulták mindezt kezelni!
Mennyiből tart a tésztát lecserélni lassú felszívódásúra mint pl:
• köles- hajdina- quinoa- csicseri- szénhidrát csökkentett- paleo- mindenmentes (meg még attól is) tészták 🙂
• nem glutén érzékenység esetén: teljes kiőrlésű, durum tészták
• rizstészta ami igaz gyors felszívódású, de rostokkal és jó zsírokkal köztudottan lassul annak felszívódása
Sült krumpli esetén pedig ott a batáta (édesburgonya) ami mindamellett, hogy elképesztően finom, még a vércukor szintedet is stabilan tartja!
De maradjunk a tésztáknál, így elhoztam egy roppant egyszerű receptet, természetesen a fent említett egyik kedvenc tésztámból.
A tápérték a teljes adagra vonatkozik:
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 20-25 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 500 gramm darált pulyka felső comb, vagy mell filé
- 1 db üveges paradicsom paszta
- só, bors, oregánó, bazsalikom, majoránna
- 1 db sárgarépa lereszelve
- 200 gramm kölestészta
- parmezán sajt
Hozzávalók
|
- A husit kevés zsiradékon futtasd meg, majd néhány percig lefedve párold.
- Ezután mehet bele az üveges paradicsom szósz és a fűszerek. Mivel a paradicsom szószunk ugye gyors felszívódású, de a tésztánk lassú, így az atombiztosság kedvéért még belereszeltem egy sárgarépát, hogy még több rosttal dúsítsam. Ízre nem fog változni, maximum a színe...
- Főzz ki egy csomag tésztát, de ne feledd ezeknek a tésztáknak lényegesen kevesebb idő kell, különben rommá fő!
- Leszűrve tálald és mehet rá a szósz illetve a parmezán sajt!