Valami különlegessel szeretnéd meglepni a gyerkőcöd vagy a párod? Készíts neki igazi, krémes pisztácia tortát szülinapjára!
Valami különlegessel szeretnéd meglepni a gyerkőcöd vagy a párod? Készíts neki igazi, krémes pisztácia tortát szülinapjára!
-+=
Olvasási idő: 2perc
Hát már megint itt van a nyakunkon a szülinapi szezon, és végtelen sok torta variációval kell előállni, hogy ne legyen mindenkinek ugyanaz az ünnepi sütije. 🙂
Mai divat szerint, egy igazán könnyű krémes tortával kellene előrukkolnom, melyben szinte semmi piskóta sincsen. Megvallom őszintén, ha tortáról van szó, jobban szeretek rágni, mint habot nyelni. 😉
Lehet, hogy ezek a könnyű torták friss érzést adnak, de bennem hiányérzetet keltenek. Ráadásul nem is érzem úgy, mintha ettem volna valamit, ezért kényszeresen tömöm a hasam utána, hogy jól érezze a pocim magát. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak én vagyok ezzel így, ezért a következő receptet a velem hasonszőrűeknek ajánlom.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Tápanyagadatok
Pistachio torta
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 276Ebből zsírsavak (kcal) 144
% DV (napi érték)*
Összes zsír 16g25%
Szénhidrát 19g6%
Fehérje 11g22%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).
A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá (géppel is lehet). A sárgáját keverjük ki a cukor felével.
Amikor a fehérje már kemény, szórjuk bele a maradék cukrot, és még egy kicsit verjük tovább. A felvert fehérjéhez adjuk hozzá a sárgáját (ezt is csinálhatjuk géppel, de a leglassúbb fokozaton).
Ezután egy kanál segítségével óvatosan és apránként adjuk hozzá a lisztet, és minden adagolás után keverjük át.
Öntsük kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe a masszát, és 160 °C-on süssük tűpróbáig. A tepsi méretét úgy válasszuk ki, hogy 4 lapra lehessen vágni, vagy alapból ennyi réteget süssünk ki.
Amíg sül a piskóta, a mascarpone-t, a pisztáciavajat és a mézet keverjük össze egy edényben. Ez lesz a töltetlék.
Ha kihűlt a piskóta, és megvan a 4 lap, akkor kenjük a 3 piskótalapra a krémet, a negyedikkel pedig fedjük le a mesterművünket.
Végül jöhet a dekoráció: nyújtsuk ki vékonyra a marcipán masszát, és borítsuk le vele a tortánkat. Óvatos mozdulatokkal simítsuk el a széleken, és alapanyagtól (meg persze a kreativitásunktól) függően vágjunk rá díszítőelemeket.
Szilágyi-Nagy Zsuzsa vagyok, végzettségemet tekintve mechatronikai mérnök, illetve alternatív mozgás- és masszázsterapeuta. Tudom, tudom… kicsit meghökkentő kombináció, de én már csak ilyen furcsa jószág vagyok :) Jelenleg kreatív és – remélem mások számára is – érték teremtő projektek százait futtatom egyszerre: imádok újat tanulni és a kvázi semmiből teremteni. Bízom benne, hogy kutatásaimnak és kísérletezéseimnek eredményei Számodra is hasznosak lesznek majd! :)