Aki krémes, pihe-puha ünnepi muffinra áhítozik - amiben persze nincs semmilyen felesleges zsír vagy szénhidrát... az nézzen csak ide! Ünnepi jövés-menésben igazi mentőfalatka!
Aki krémes, pihe-puha ünnepi muffinra áhítozik - amiben persze nincs semmilyen felesleges zsír vagy szénhidrát... az nézzen csak ide! Ünnepi jövés-menésben igazi mentőfalatka!
-+=
Olvasási idő:2perc
Még javában tombol a sütőtök szezon. Én régen egyáltalán nem szerettem a sütőtököt. Ma már ez nem így van, de ha valaki nem szereti, akkor se kell aggódni, mert ebben a süteményben egyáltalán nem érezni a sütőtök ízét.
Na de miért is érdemes sütőtököt fogyasztani?
A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
A sütőtök béta-karotint tartalmaz. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin elő anyaga, egyben antioxidáns is.
Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak.
A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.
A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges.
Mit kell tudni a manduláról és a mandulavajról?
Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!
• magas E vitamin tartalom
• magas kalcium, magnézium, foszfor tartalom
• riboflavin tartalma magas
• a többi olajos maghoz képest alacsony kalória tartalom
• azonban a MÉRTÉKLETESSÉG a kulcs itt is, amit valljuk be, elég nehéz tartani, főleg kenhető formájában,
• akárhogy is, egy csonthéjas magról beszélünk, aminek magas a kalória tartalma.
• valamint az omega6 omega3 aràny miatt is érdemes mértékletesen kanalazni a mandulavajas bödön alját.
Tápanyagadatok
SÜTŐTÖKÖS MUFFIN EGY KIS MEGLEPETÉSSEL
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 196Ebből zsírsavak (kcal) 108
% DV (napi érték)*
Összes zsír 12g18%
Szénhidrát 17g6%
Fehérje 4g8%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).
Előkészítés
15perc
Sütés/főzés
20-25perc
Pihentetés
10perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
125grammzabliszt (nálam ez most zabpehely ledarálva) (gluténérzékenyek használjanak gluténmentes zabpelyhet)
A sütőtököt felszeleteljük, és kimagozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd kikanalazzuk és aprítógépbe tesszük. Pürét készítünk belőle.
A muffin elkészítése:
A zabpelyhet daráljuk le egy aprítóban. Adjuk hozzá az eritritet, a csipet sót, a sütőport és a fűszereket. Adjuk hozzá a tojást, és a kókuszolajat. Majd az elkészült sütőtök pürét is keverjük hozzá.
Pihentessük a masszát 10 percig.
Ezután 6 darab szilikonos muffin formát töltsünk meg a 2/3 részéig. Ezután mindegyik tetejére kanalazzunk egy csapott teáskanál mandulavajat. Végül a maradék masszával fedjük be mindegyik tetejét.
Dávid Krisztina vagyok, táplálkozás tanácsadó és személyi edző. A fittdieta oldal és blog kezelője, ahol személyre szabott étrenddel,táplálkozás és életmód tanácsadással tudok Neked segíteni, a blogon pedig rengeteg diétás recept közül válogathatsz. A célom, egy olyan életmód megismertetése és megszerettetése, amit egész életen át tudsz tartani, úgy, hogy eléred az álom alakot, és finomakat eszel koplalás nélkül.