Bár ezek még csak az első szárnypróbálgatások a cukrászsuli feladataiból, de határozottan érzem, hogy bennük is ott lesznek az “egészségesebbé teszlek” jegyek 🙂
Mert a sütike nem bűn, csak igényesen és minőségi alapanyagokból kell elkészíteni. És ha vanílíás cukor helyett egy kis vaníliás fehérje adja az ízt…nahátistenem 😀
SZÓVAL! A Peak diós briós bemutatja Neked, hogyan tudsz egy alap (nem olyan egészséges) receptet sokkal egészségesebbé, és még kicsit kalóriaszegényebbé tenni. ⠀
⠀
Az eredeti >> így módosítsd!
⠀
– búzaliszt >> fehér tönköly és tk. liszt (zab NEM jó!) – a tönkölyliszt fehérjetartalma magasabb, és több vitamin, ásványi anyag van benne. Önmagában a fehér tönköly is gyorsan felszívódó, ámde a teljes kiőrlésűvel keverve már ez javítható, rostban gazdagabb lisztkeverék lesz.
(Kelt tésztánál a zab nem működik, mert nincs sikértartalma, ami kell a kelesztéshez. Búzasikér + zab kombóval lehet próbálkozni, nekem még nem jött össze a pöpec recept.)
(A fehérjeport a sütibe elv is részlegesen működik, én itt maximum 5-10% váltanám ki, és KIZÁRÓLAG kazeinnel. A tejsavó rettentően szárít, és ebben a sütiben nincs sok nedvesítő anyag, ami ezt ellensúlyozná.)
– margarin >> vaj. A margarin egy ipari hulladék, nincs mit szépíteni. Arra találták ki, hogy a vaj olcsóbb és minőségtelenebb alternatívája legyen. A hírhedt transz zsírok is hozzá köthetőek, amelynek egészség károsító hatásairól tele van a net. Nem utolsó soron egyáltalán nincs olyan finom íze, mint egy igazi vajnak.⠀
– porcukor >> minimális mennyiség az élesztő felfuttatásához kell, de ez max 1 teáskanál. Ennyi belefér a szép, foszlós tésztánkért, nemde?
– tej >> lehet zsírszegény/laktózmentes is⠀
– vaníliás cukor >> 15g Keep Calm madártejes kazein – igen, überfinom!⠀
– dekor kristálycukor >> fahéjas eritrit / darált dió⠀
⠀
Fogyasztása pedig a cukros lekvár helyett cukormentes házi lekvárral vagy Peak diókrémmel az igazi ízbomba. Kár lenne kihagyni!⠀
⠀
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 10 perc |
Pihentetés | 1 óra |
Mennyiség |
db ( 1 db 60g)
|
- 500 gramm tönköly liszt (250g fehér tönköly és 250g tk. liszt) zab nem jó!
- 50 gramm vaj
- 20 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál porcukor
- 50 gramm por eritrit
- 5 gramm só
- 250 ml tej
- 40 gramm (2db) tojássárga⠀
- 1 db citrom reszelt héja
- 15 gramm Peak Slim Keep Calm Casein fehérjepor madártej ízben tejsavó nem jó!
- 1 db tojás
- ízlés szerint fahéjas eritrit / darált dió⠀
Hozzávalók
A tetejére
A briósba
|
- Az elkészítése ugyanúgy történik, mint egy hagyományos briósnak (azaz kelt tésztának): A tejet langyosra melegítjük, és a negyedébe belemorzsoljuk az élesztőt és belekeverünk 1 tk porcukrot és annyi lisztet, amivel tejföl sűrű lesz.
- A tésztához a lisztet, ízesítőket és a sót elkeverjük, belerakjuk a tojást, az olvasztott vajat, és a felfutott élesztőt. Szépen elkezdjük keverni, dagasztani, és ha összébb állt - utoljára a vajat tesszük bele. (Nem kell lisztezni a felületet, amin dagasztjuk!)
- Ha összeállt egy ruganyos gombóccá, akkor meleg helyen pihentetjük, letakarva, még 2-3x nő. (Én a sütőt felmelegítettem 50 fokra, lekapcsoltam, és oda ment. )
- Utána 60g-os adagokat lemérünk, és kisodorjuk kb. 2 arasznyira.
- A képen látható briós fonással elkészítjük a briósokat. (A két végét erősen csippentsd össze, és gyűrd a brióska alá!) ⠀
- Lekenjük tojással, majd 20 percet még nyugton hagyjuk, amíg a tojás rászárad.
- Újrakenés, szórás (eritrites fahéj/dió) és mehet a sütőbe: 190 fokon, hőlégkeveréssel kb.10-12 perc.