Sok-sok éve tartó hobbi sütögetésem egyik rendszeresen visszatérő étele a köleskoch. Az elsők között volt amit készítettem, azóta pedig már többféleképpen is kipróbáltam.
Most éppen egy vegán verziót választottam bogyós gyümiszósszal amibe extra fehérjepor is került. Természetesen az is vegán, egész pontosan a Peak Yummy fehérjéről van szó.
Több növényi fehérjeport is kipróbáltam már az évek alatt így bátran állíthatom, hogy nekem a Yummy Vegan fehérje magasan a legfinomabb mind közül. Mandulafehérje, szóval nincs az a furi mellékíze. Bátran beleteszem bármilyen sütibe, elrontani biztos, hogy nem fogja!
És miért pont a köles?
Általános erősítő hatású, és segít kijuttatni szervezetből a méreganyagokat, a gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét. Jó hatású a cukorbetegek és a májbetegek számára is.
Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása jó minőségű szénhidrátforrás révén nagyszerű lehetőség. Egyrészt fogyasztásával nem gyarapítja tovább a túlsúlyod, másrészt gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetből, fokozva ezáltal a zsírégetést.
Szép lesz a bőröd, hajad, körmöd, ha rendszeresen fogyasztasz kölest. Milyen pozitív hatásai vannak még . plusz 9 OK:
- Késlelteti az öregedési folyamatokat,
- rákmegelőző,
- gyulladáscsökkentő,
- erősíti az immunrendszert ellenállóvá teszi a szervezetet,
- ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre,
- szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
- erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert és a látást,
- megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot,
- javítja a kollagénanyagcserét, a fogak, a haj, a kötőszövetek állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.
Elég meggyőző ajánlólevél a kölesről ahhoz, hogy kipróbáld? Tegyél egy próbát!
Példának okáért kiváló köret készíthető belőle, azonban édesen is nagyon finom, finom és egészséges desszert készíthető a kölesből.
Mindamellett, hogy gluténmentes gabonáról beszélünk, emelett még lényegesen magasabb is a fehérje-és rosttartalma, mint a rizsnek. De ugye előbbinek már kultusza van a testépítők, sportolók körében, a köles meg csak vár a kitörésre – mindenesetre én drukkolok neki!
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség |
|
- 170 g köles
- 5 dl víz
- 2 dl cukormentes mandulatej
- 50 g mazsola
- 1 adag Peak Yummy Vegan Protein-áfonya vanília
- 10 g Szafi négyszeres erősségű édesítő
- 2 ek útifű maghéj
- 2 marék málna lehet fagyasztott is
- 1 marék áfonya lehet fagyasztott is
- 2 ek Peak Yummy Vegan Protein-áfonya vanília
- 1 ek Szafi vaníliás zabpudingpor
- 1 dl víz
Hozzávalók
Gyümölcsszósz
|
- A kölest alaposan megmossuk és fél liter vízben feltesszük főni.
- Amikor elfőtt a víz hozzátesszük a többi hozzávalót is, jól összekeverjük és a mandulatejet is elforraljuk róla.
- A kapott sűrű masszát egy kivajazott, lisztett formába öntjük és 180 fokon körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Közben elkészítjük a gyümölcsszószt, Ehhez minden hozzávalót összeöntünk és pár perc alatt összefőzzük.
- Ha elkészült a köleskoch tetszőlegesen tálaljuk a gyümölcsszósszal.