A gomba amolyan megosztó lény. Sok mindenben. Egyfelől gasztro szempontból ugye… van aki imádja, még sok olyan esettel is találkoztam, aki egy ízeltlábút hamarabb venne a tányérjára, mint ezt.
Másfelől biológiai szempontból is megosztó kis lények. Ugyanis nem állatok (ezt könnyű elfogadni:)), de nem is növények. Bár a zöldség osztályon látjuk őket – húspulton maximum csak dekoráció… 🙂 – de nincs bennük klorofill, sejtfalukban pedig kitin található, mely a rovarok jellemző alkotórésze.
Innentől is érdekes a dolog, ugyanis nagyon sok megrögzött testépítő csak az állati eredetű ételeket veszi fehérje-számba. De talán adhatnánk egy esélyt a gombáknak is, hiszen számtalan okunk van rá, hogy fogyasszuk – mondjuk akár diétában is! (Na persze nem a rántott kiadásban:))
A gombának szuper fehérje-profilja van
A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat (mint a BCAA) – tehát ebben is hasonlítanak az állati vonalra. Teljes értékű fehérjék, azaz: mindegyik esszenciális (nélkülözhetetlen a tested működéséhez!) aminosavat tartalmazzák. Ez pedig a növényi élelmiszerekre nem jellemző.
100 grammot tekintve 3-6 gramm fehérjét tartalmaznak – ami talán eltörpül a csirke mellett, de más ételeket kiegészítve megnöveli az összbevitelt. És hát ki eszik gombát magában? A gombák közül fehér és barna csiperkegomba és talán még a laskagomba tartalmazza a legtöbb fehérjét, így ha a protein bevitel az elsődleges célunk vele, akkor csiperkézzünk! 🙂
Külön felhívnám a vega-olvasók figyelmét arra, hogy más egészséges, magasabb protein forrásokkal komplettálva – például tofu, bulgur, barna rizs, borsó, babfélék – szuper tápértékű ételeket érhetünk el!
> Peak-tipp! Mi nem hagyunk ki senkit a jóból 🙂 Van ám a vegánoknak is szuper fehérje poruk… amivel tök jó fehérjés krémeket zabkásást, palacsintát, sütiket lehet gyártani! Innentől a vegáknak is aranyéletük van… a protein bevitel terén 🙂
A gomba magas rosttartalmú
Nagyon magas rosttartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, jelentős kalória bevitel nélkül. Ez diétázóknak nagy előny – azonban vigyázz! Ha nagyon „begombázol” az leterheli az emésztőrendszered!
A gomba szuper diétás
A gomba önmagában csekély kalória-bevitellel jár. A gombák szinte 90%-ban vizet tartalmaznak (ez főzésnél fel is tűnhet, hogy a hirtelen wok-nyi gomba eltűnik…), elenyésző szénhidrátot, és még kevesebb zsírt. Ugye, minden diétázó erre vágyik? 🙂 100 gramm gombába mindössze 20-40 kalória lakozik, mely szinte semmi, pláne ahhoz képest, hogy nem szoktunk belőle radikális mennyiségeket befalni.
Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!
A gombát diétásan konyhatechnikákkal (vagyis nem rántva:) is mennyei finom: kis olajon, vagy akár vízben párolva, más zöldségekhez, köretekhez, húsokhoz hozzáadva tökéletes.
Lehet belőle fasírtot csinálni – én imádom! De a gombás rántotta is mennyei reggeli… vagy ebéd, a húsundoros napokra! 🙂
A gomba gyógyít
Az ősi gyógymódok már régen felfedezték a különféle gombafajok gyógyító, rákmegelőző hatását. Ilyen például a japán Shiitake gomba, amely nemhiába nemcsak a boltokban, de az ételkiegészítőkben is helyet kap! Magas antioxidáns tartalmúak, így igazi szuperételek!
Nem utolsó soron a gomba könnyen, olcsón és bármikor beszerezhető!
Szóval! Tessék másképp – egy hasznos kis plusz fehérjeforrásként rá tekinteni, amivel egészítsd ki most már rendszeresen a diétás mindennapjaidat!