Ezt a receptet először a férjemnek készítettem, egészséges, húsmentes legyen, de erőt adjon neki a munka és az edzés mellett. Sok szénhidrátot fogyaszt, de fokozottan kevés zsírt. Ő tipikusan az a férfi, aki képes a nagy sietség mellett csak bekapni egy fehérje szeletet vagy valamit, vagy nem is enni…
Mivel húst én nem fogyasztok, de néha hiányzik valami finom panírba forgatott főétel. Ennek a helyettesítésére kiváló a falafel, ami gluténmentes és bio, vegán. Én porból szoktam készíteni. Ez egy gyors változat, ennél a receptnél inkább a köret elkészítése több idő, a tömegeléshez alkalmas, vegetáriánus, vegán életmód mellett.
1 adag étel 200g krumplipürét, 100g lilakáposztát, 3 db Falafel fasírtot (84g) és 40g kukoricát tartalmaz. Aminek a tápanyagtartalma:
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 1 óra |
Mennyiség |
adag
|
- 1 kg burgonya
- 70 gramm laktózmentes vaj
- 2 evőkanál tejföl
- ízlés szerint só
- 350 gramm lilakáposzta
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél tk római kömény
- 1 tk barna cukor
- fél tk só
- 1 tk ecet
- 1 csomag falafel por Vagy te magad is elkészítheted ezt, csicseriborsóból vagy csicseriborsó darából, csicseriborsó lisztből, rizsliszt, vöröshagyma, só, petrezselyem, római kömény, koriander fokhagyma és fehér bors hozzáadásával.
Hozzávalók
A krumplipüréhez
A párolt káposztához
A falafelhez
|
- A krumplikat meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk és bő sós vízben teljesen puhára főzzük.
- Közben a falafel port a csomagoláson előírtak szerint 260 ml forró vízbe áztatjuk, majd vizes kézzel fasírt szerű formákat csinálunk a masszából.
- 180 fokon kb.25-30 percig sütjük, félidőnél megforgatjuk.
- A lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk, az olívaolajat a serpenyőbe öntjük rá pedig a káposztát és lefedjük. Kb. 40 percig dinszteljük. A vége felé ízesítjük.
- Mivel a falafel és a káposzta kb. ugyanannyi idő alatt lesz kész, mikor a sütőbe raktuk a falafel fasírtot, a káposzta már legyen a serpenyőben.
- A főtt krumpliról leöntjük a víz nagy részét, de maradjon egy kicsi, majd krumpli törővel összetörjük, a vaj és a tejföl hozzáadásával krémessé pépesítjük, megsózzuk. Mikor minden elkészült, tálalhatunk.