-+=
Olvasási idő: 3 perc

Bár a bejgli repedten is nagyon finom lehet – igazából, ha nem reped ki, engem már gyanusítanak is, hogy kevés a töltelék… 🙂 … mindenesetre van pár hibaforrás, amivel minimalizálhatod a “tragédiát”.:

A tészta túlzottan száraz vagy nem megfelelően pihentetett:

Fontos, hogy a tészta megfelelő mennyiségű folyadékot tartalmazzon. Ha elsőnek csinálod, vagy nem volt sikered, ne kezd kísérletezni magadtól – a CUKRÁSZATBAN készített bejglik receptje manapság közkincs. IDE KATTINTVA megkapod a miénket, amit én a cukrászsuliban csináltam.

Fontos, hogy hagyjuk pihenni a tésztát a hűtőszekrényben, hogy az összetevők jól összeérjenek és a tészta rugalmasabb legyen. Elvileg 2-3 óra kell neki, de ha teheted, akár előző nap gyúrd be!

Túl vastag vagy túl vékony tészta:

Fontos betartani a recept utasításait a tészta méretével és vastagságával kapcsolatban. Egyenletesen nyújtsuk ki a tésztát, hogy elkerüljük a problémákat. Egy jó bejgli receptben MEG VAN ADVA minden méret – az én receptemben is le van írva, hányszor-hanyas téglalappá kell nyújtani, és hány grammos a tészta.

Az is baj, ha a töltelék szétosztása közben durván nyomkodva megsértjük a tésztát. Erre megoldás, hogy a tölteléket két sütőpapír között már előre kinyújtod, és azt simítod a tésztára.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Túl sok, túl száraz a töltelék:

Tartsuk be a receptben megadott töltelék mennyiségét. Tudom, mindenki a sok töltit szereti, de akkor vállald a kockázatot 🙂 Ne túlozzunk el a mennyiségekkel, hogy megakadályozzuk a kirepedést. Figyeljünk oda arra is, hogy a tészta, és a töltelék azonos keménységűre készüljön. A jó töltelék nem folyik, nem száraz, hanem kézzel gyúrható.

Ha túl lágy a töltelék, akkor a belőle kisülő vízgőz szétrepeszti a tésztát. Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt fog szétrepedni.

Túlcukrozott, túlzsíros töltelék:

Az is probléma, ha túl sok cukrot tartalmaz a töltelék. Ilyenkor sütés közben kiolvad, mivel a többi összetevő már nem tudja felszívni az aránytalanul sok cukrot, és szétcsapja a tésztát a sütőben. Ugyanez a probléma lép fel, ha túl zsíros tölteléket készítünk. A mi bejgli receptünk (itt) CUKORMENTES, tehát ilyen probléma nincs!

A tészta vagy a töltelék túl hideg vagy túl meleg lehet.

Minden összetevőt hűtőszekrényből hozzunk szobahőmérsékletre, mielőtt elkezdenénk a bejgli készítését. Ez segít megelőzni a kirepedést.

A bejgli sütése:

Tartsuk be a receptben megadott sütési időt és hőfokot, és ellenőrizzük a sütési folyamatot a megadott időnél néhány perccel korábban. Sütés közben is probléma lehet, ha túlforróra állítjuk a sütőt. Ilyenkor a külső réteg túl gyorsan kérgesedik, és a belső szaftos részből kiáramló gőzök szétrepesztik a sütemény kérgét.

Sütés előtt elfelejtjük megszurkálni a beiglit.

Kis hurkapálcikával vagy hústűvel gyors, a tepsiig érő döfésekkel segíthetjük a gőzt kiáromolni! Az oldalát is szúrd át 1-2 helyen. Vigyázz, ne legyen nagy a luk, mert az sem jó, ha agyondöfködöd!

Tehát gyakorlatilag igen csekély az esély arra, hogy egyben marad. :))) Mindenesetre ha finom, akkor az esztétika már mellékes! Fogadd szeretettel a receptemet, a Cukrászsuliban mi így csináltuk, és csinálom most is… évi 10 bejgli biztos lesül ebből a receptúrából!

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.