Készítettél MÁR habcsókot?
Vagy tervezted?
…esetleg a cukortartalma tartott vissza?
PÁR DOLGOT TUDNOD KELL!
— az igazán stabil, „csilivili” és mutatós habcsókhoz RENGETEG cukorra van szükség. A hagyományos receptek, amik cukorsziruppal dolgoznak – ezzel lesz a legszebb, fényes, erős a hab – 2:1 és 3:1 arányban dolgoznak: azaz 2x vagy 3x annyi cukor kell bele, mint tojásfehérje. Számolj utána… egy tepsihez 60-100 g tojásfehérje kell, az nem kevés cukor :). Én minden évben csinálok hagyományosat is, dekorációnak, ajándéknak… de nem megenni 🙂
— legutóbb próbálkozhatam POReritrittel és keményítővel (híján: pudingporral). A hab állaga „lazább” volt és nem lesz ilyen szép fényes sem mint az eredeti. Viszont ki lehetett nyomni a nyomózsákból, NEM FOLYT SZÉT (fél siker!) mivel a kevesebb „cucc” volt benne (vagyis nem volt benne két tonna cukor..) így nyilván nem volt olyan masszív tartása, és könnyedebb hab volt. Karikát, és kis habcsókokat is tudtam vele úgyahogy formázni.
— feltételezem több poreritrittel és keményítővel jobb állagot kapok, de az az íz rovására menne. Ezt pedig gondolom nem dekor céllal gyártjuk 🙂
— a sütése kb. 3 óra, szóval jó ha letisztázod a családdal, hogy aznap van-e vacsorájuk vagy akarják-e a sütőt használni…:))
VISZONT: a végeredményen meglepődtem: sütés után nekem „szivacsos” volt, sok reményt nem fűztem hozzá… de másnapra ropogóssá vált, és kifejezetten finom lett.
Szerintem megéri annak, aki diétázik, de enne valami „ünnepi” desszertet, amiben nemhogy szénhidrát sincs, de kb. kalória se nagyon 🙂
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 3 óra |
Mennyiség |
tepsi
|
- 60 gramm tojásfehérje
- 20 gramm Poreritrit
- 10 gramm keményítő
Hozzávalók
|
- Verd a tojásfehérjét kemény habbá - amikor olyan 70%-on van (vagyis már fehér masszává kezd állni) - akkor add hozzá a poreritritet és a keményítőt
- Ha felverted a habot, tedd habzsákba, és nyomd ki sütőpapíros tepsibe.
- 3 órán át szárítsd 90 fokon. Másnap fogyasztható.