A rózsafélék családjába tartozó málna ásványi anyag tartalma kiemelkedő. Kalcium, kálium, magnézium és vas is van benne. A nyári hónapok egyik legsokoldalúbb, legmutatósabb és legfinomabb gyümölcse.
Málna
Előnyös fogyasztanod:
- ásványi anyag tartalma,
- vitamintartalma, víztartalma
- antioxidáns mivolta
- emésztéssegítő tulajdonsága miatt,
- ráadásul nagyon finom!
Antioxidáns gyümölcsként óvja a szervezetet a szabadgyökökkel szemben, rostjai és pektintartalma pedig segítik az emésztést. A málna a nyári melegben a szervezet hidratálását is segíti, ugyanis 100 gramm málnában 80-85 gramm víz van. Akár nyersen, akár gyümölcsleves, süti, szörp vagy lekvár formájában is fogyasztod, nem foghatsz mellé. Nyersen marad benne a legtöbb egészséges alkotóelem, mint ahogy minden más zöldségben és gyümölcsben is, de a hőkezelés során sem veszíti el teljes mértékben vitamin- és ásványi anyag tartalmát.
Málna gyógyhatása
Fertőtlenít, összehúzza a pólusokat, illetve húgyúti problémák kezelésére is ajánlott a málna leveléből készített főzet vagy tea. A levelek egész nyáron szedhetők. A tea segít a cukorbaj kezelésében, csillapítja a lázat és erősíti az immunrendszert. Antibakteriális hatása miatt a szájban lévő gyulladások kezelésére alkalmas, illetve gargalizálva remek torokgyulladás esetén.
Női bajok csodaszere
A málnalevél-tea a menstruációs fájdalmak enyhítésére kínál alternatívát azok számára, akik nem szívesen szednek gyógyszert. Emellett a terhesség időszakában, a kezdeti rosszullétek mérséklődnek vagy megszűnnek azoknál a kismamáknál, akik legalább napi egy csészével fogyasztanak belőle.
100 gramm málna tápértéke:
A málna rendkívül sérülékeny gyümölcs, így oda kell figyelni a megfelelő tárolására. A legjobb, ha hűtőben tartod, itt 2-3 napig is eláll, napon és szobahőmérsékleten nagyon hamar megromlik. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát jól megőrzi. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg!
Szereted a málnát?