Diétázom, ezt osztom ezzel, ezt vonom ki abból, ennyi kalóriát számolok, ennyi a napi adagom… az egész a matematikáról szól. Odafigyelsz arra is, hogy mit mivel adsz össze, azaz hogyan kombinálod a tápanyagokat egymással? Ha már tudod, hogy miből mennyire van szükséged, nem árt, ha azzal is tisztában vagy hogyan tudja szervezeted a legjobban hasznosítani a bevitt tápanyagokat. Apróságnak tűnhet bár, hogy mit teszel a fazékba, de ha megfelelően válogatsz, az akár egészségedre nézve is jótékony hatással lehet. Íme néhány példa arra, hogy a legjobb hatás érdekében mit mivel kombinálj.
5 egyszerű trükk,hogy mit mivel érdemes kombinálnod
- Gabona + napraforgómag = jobb immunitás
A reggeli műzlidhez, zabpelyhedhez keverj fél csésze napraforgómagot, amivel egész napra biztosítod szervezeted E-vitamin szükségletének 100%-át. Az E-vitamin, mint antioxidáns, segíti szervezetedet megszabadulni a szabad gyököktől és az általuk okozott káros hatásoktól.
- Tojás + piros paprika = sima bőr
Ízesítsd a reggeli tojásrántottádat egy fél csésze csemege pirospaprikával, amivel le is tudod egész napra a szervezeted teljes C-vitamin szükségletét. A C-vitamin amellett, hogy segít elkerülni a megfázást, csökkenti a bőr szárazságát és a ráncosodás mértékét is.
- Gyümölcslé + búzacsíra = gyorsabb gyógyulás
Bármilyen frissen facsart (hozzáadott cukrot nem tartalmazó) gyümölcsléhez keverj egy negyed csésze búzacsírát, ami biztosítja szervezeted napi cink szükségletének a felét. A cink gyorsítja a regenerálódási folyamatokat a testedben, segíti a sejtek helyreállítását.
- Sovány hús + spenót = egészséges látás
Ha az ebédedhez már csak 3 levél spenótot is hozzáadsz, fedezi a szervezeted A-vitamin szükségletének 20%-át. Az A-vitamin pozitív hatással van a szem egészségére, segíti a szürkületi vakság kialakulásának kockázatát.
- Zöld saláta + lazac = koncentráció és egészséges szívműködés
Vacsorára egyél egy jó nagy tál salátát lazachússal. A lazac tele van Omega-3 zsírsavakkal, amelyek nagymértékben javítják a szív és az agy egészségi állapotát.
Te mennyi időt töltesz a konyhában? Odafigyelsz arra, hogy mit mivel fogyasztasz? Ha nincs ötleted és megfelelő alapanyagod ezeknek az ételvariácóknak az elkészítéséhez,akkor klikk a következő képre! 😉
tápanyagok
tápanyagok kombinálása jó zsírsavak
Referenciák:
William J.Evans:Vitamin E, vitamin C, and exercise 1,2,3
Martha Daviglus,Judy Sheeshka,Elaine Murkin: Health benefits from eating fish pp:345
L. Packer:Protective role of vitamin E in biological system