Tényleg azok a fránya gének felelősek azért, hogy nem tudsz lefogyni? Igen! De nem azért, amiért Te gondolod. Nem étkezel megfelelően és ez kihatással van a génjeidre is. Az alapkövet Neked kell lefektetned úgy, hogy változtatsz az étkezési szokásaidon. Lehet, hogy könnyebb eleve kifogást találnod, hogy Te így születtél, de akkor most lássuk is mi a kapcsolat a táplálkozásod és a génjeid között.
Amikor arról beszélünk, hogy miért és hogyan felelősek a génjeink bizonyos dolgokért, valószínűleg Te is úgy képzeled el a DNS láncot, mint egy statikus kódot. Azért ez nem így van. A külvilágból beáramló információk késztetnek egyes géneket aktivitásra, másikat pedig nyugalmi helyzetre.
Táplálkozás
A DNS láncot úgy kell elképzelni, mint egy lakás áramkörét. Lehetőség van arra, hogy világos legyen, de maga az áramkör nem tudja meghatározni, hogy melyik kapcsoló legyen felkapcsolva és melyik nem.
A kapcsolás az éppen aktuális egészségi állapotodtól függ, amit a saját életformád határoz meg. Táplálkozás tekintetében a génkutatások legújabb eredményei azt mutatják, hogy a mai élelmiszerek, ipari élelmiszerek, tele vannak kalóriával, szuperfinomított alapanyagokkal, amelyek egyszerűen lekapcsolják a sejtjeid védő génjeit, és bekapcsolják a veszélyeseket.
Ezek a fajta élelmiszerek teljesen alkalmatlanok számodra, átvették a természetes táplálékok – növény és állati egyaránt – helyét, amelyek igen hosszú éveken keresztül voltak jelen az emberiség asztalán, és amelyekre az emberi szervezet fel volt készülve. Ezért betegszel meg.
2009. júliusában a világ legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science-be jelent meg egy olyan kísérlet publikáció, melyet közel 20 éven át végeztek. A kísérletben majmok vettek részt, mert a génállományuk nagyon hasonló az emberéhez, a biokémiai folyamataik majdnem ugyanazok, ráadásul az átlagéletkoruk 30-40 év.
Gének és a táplálkozás
A kísérlet azon elméleten nyugodott, hogy a tudósok már a ’30-as években rájöttek, hogy ha lecsökkentik a nagy kalóriabevitelt és helyette optimális táplálékszintet tartanak, az képes lelassítani az öregedési folyamatot néhány állatban, mint például az egérben. Itt nem drasztikus kalóriaelvonásra kell gondolni, hanem olyan kalóriaredukcióra, amellyel kiemelték az ételek pozitív tényezőit, a táplálékok pedig természetes közegből származtak, ezáltal a tápértékük magas volt. A kísérlet során az állatokat egy kalóriadús étkezésről egy tápanyagban gazdag étkezésre szoktatták át. A kalóriacsökkentést ne úgy értelmezd, amit a mai diéták sugallnak számodra, hogy egyszerűen vond meg a tápanyagot a szervezetedből. Az étkezési szokásaidat kell megváltoztatni, vagyis olyan táplálékokat kell fogyasztanod, amelyekben a szervezetednek szükséges tápanyagok és vitaminok vannak.
A biokémia folyamatokba a kalóriamegvonás meghatározó módon avatkozik bele, befolyásolja az energiafelhasználást a sejtosztódás során. Azaz sokkal tisztábbá és egészségesebbé teszi az anyagcserédet. A bevitt táplálék eredetétől függ az inzulin és vércukorszint csökkentése is.
A kísérlet eredménye is egy igen egyszerű alapigazságra mutat rá: a súlyos betegségekkel szemben – amelyektől Te is tartasz, és amelyek életed során megtámadhatnak, csak a táplálkozási szokásaid megváltoztatásával tudsz védekezni.
Azaz, itt az ideje új életet kezdened, hogy karcsúbb, de legfőképpen egészségesebb legyél.
Mire vársz még? Legyél Te az inspiráló tényező mások számára, és írd meg Neked hogyan sikerült. [email protected]
PeakGirls – Szegner Magdi, olvasói bejegyzés
Forrás: Dr. Fillipo Ongaro munkái
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!