-+=
Olvasási idő: 3 perc

A tej elég kétes hírnevű táplálék lett az utóbbi jó pár évben, lassan évtizedben. A sportolói rég múlt előszeretettel fogyasztotta, mint protein forrás – illetve a kalciumot, vitaminokat és magas fehérjeforrást rácímkéző anyukák is tolták a gyermekek arcába. Én is ezen nőtten fel… a tej jó, a tej kell, a tej maga az egészséges fehérje. Valóban?

Hát nem. 

A tej a csecsemők tápláléka, ezt tudjuk. Nekik ez KELL, mert a babák emésztőrendszere nem alkalmas még a szilárd tápanyag megemésztésére, ellenben az anyatej a csecsemő számára tökéletes összetételű táplálék: magas zsírtartalommal, szénhidráttal (tejcukorral) és tejfehérjével.

Azonban, a bolti tej mondanom sem kell, hogy nem ekvivalens az anyatejjel, (hiszen a tehén teje) – és feltételezhetően Te sem vagy egy óriáscsecsemő. 🙂

Mi van a tehén tejben?

Egy átlagos, mondjuk zsírszegény tehéntej tápértéke a következő:

Energia: 44 kcal amiből:
Fehérje: 3.0 g
Zsír: 1.5 g
Szénhidrát 4.7 g (tejcukor)

1+1 most 3! Bármit bármivel kombinálhatsz! + Ajándék peak szakácskönyv ebook 2.990Ft értékben!

Tejcukor: egy liter tejben közel 50 gramm (!!) tejcukor (laktóz) van, ami egy teljesen használhatatlan szénhidrát – ráadásul nagyon sok ember nem emészti/rosszul emészti, a laktáz enzim hiánya miatt. A kutatások szerint a föld lakosságának háromnegyede felnőttkorára nem rendelkezik laktáz enzimmel, azaz érzékeny a tejcukorra. Ez azért elég durva arány, nem?

A laktózérzékenység tünetei pedig elég kellemetlenek: a haspuffadástól a súlyos gyomorgörcsökig, hányásig, hasmenésig is terjednek. Nekem volt már a laktóztól problémám, hát, senkinek nem kívánom vissza azokat az időket, mikor még nem tudtam, hogy erre érzékeny vagyok.

Jó de most joggal kérdezed, Te nem vagy tejcukorérzékeny, akkor miért ne ihatnál tejet? Mert ROSSZ szénhidrát forrás. gyorsan felszívódik, és nem tudja mire használni a tested, így csak a zsírpárnáidat növeli pluszban.

Ha a zsírtartalomnál járunk. A tej zsírtartalma manapság elég változó, 1-3 % között szokott lenni. Ez nem sok, de több deci tejnél már komolyabb zsírmennyiség is lehet – és ez szintén olyan zsír, ami telített. Egy liter tejjel 20-30 gramm zsírt viszel be, ami a napi mennyiséged felét, több mint a felét is jelentheti, ráadásul nem is a “jó” verzióból.

(És itt jegyzem meg, hogy ezen túl is az emberek zsírbevitele magas, hiszen más tápanyagokat is eszünk – illetve a zsírokat inkább jó és finom forrásból kéne bevinnünk… olajos magvak, hal, sajtok, mogyivaaaaaj…)

És akkor elérkeztünk a címben szereplő pontra: a fehérje kérdésre. A tej fehérje tartalma 3 gramm decinként. A 30 grammhoz egy liter tejet kéne meginni – ami ugye 50 gramm tök rossz szénhidráttal és kábé 20 gramm szintén nem jó zsírral járna. Megéri? Nem!

Az számít jó fehérjeforrásnak, ha ezek az arányok mások!

A tej fehérjetartalmát tekintve kevert fehérje: 20% tejsavó protein, 80%-a kazein – amely önmagában még nem rossz hír, azonban a fenti magas zsír és szénhidrátaránnyal már az!

Nézz meg egy kiváló fehérje forrásnak számító protein turmix tápértékét is – 100 gramm-ra levetítve!

Egy átlagos tejsavó fehérje por tápértéke:

Energia: 108 kcal – amiből:
Fehérje: 25 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 0.7 g

Összehasonlítva, ha mondjuk 25-30 gramm fehérjét akarunk bejuttatni, akkor azt 1 adag fehérje és 3 dl víz hozzáadásával a fenti makrókkal el is érhetjük. Tej esetében ez 440 kalória, 15 gramm nem jó zsír és 50 gramm szintén nem jó szénhidrát kíséretében teheted meg. Most már szerintem belátod: a tej nem jó fehérje!!! A megfelelő mennyiséghez sok más, nem jó/felesleges makrot viszel be!

A tejsavón túl a sovány húsok (csirke, pulyka, sovány marha), halak, tojásfehérje JÓ források – és a tejtermékek oldalát nézzük, ott is előkelő helyet kap az egészséges táplálkozás szempontjából a zsírszegény túró, cottage chesee, vagy a zsírszegény sajtok.

Vagy ha már mindenképpen kell valami a kávétokba, akkor inkább a cukormentes (!!) növényi tejekkel próbálkozzatok!

Tejpótló alternatívák ITT!

fehérjeforrás

tej mint fehérjeforrás

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.