Alapvetően én a „flexible diet” híve vagyok a nyaralás alatt. Azaz, igyekszem nem össze-vissza enni mindent, amit meglátok, és amit nem ettem évek óta. Azonban nem csirke- saláta kombináción szeretnék élni a pihenésem alatt. Azaz, megkóstolom a helyi különlegességeket, megeszek két gombóc fagyit, ha megkívánom, és nem számolgatok semmit görcsösen.
Vannak helyek, ahol nagyon könnyen megoldható volt számomra az egészséges étkezés, úgy, hogy egész nap jókat ettem. Például Spanyolországban. Szerencsés helyzetben voltam, mert imádom a halakat, a zöldségeket, a húsokat, tengeri herkentyűket. Ezeket ettem, azért mert ezeket kívántam. Nem vágytam a forróságban a cukros italokra, édes süteményekre.
Azonban vannak olyan utazások, ahol tudom, hogy az ország gasztronómiája nem a fenn említett ételekre épül. Vagy olyan az utazás jellege, hogy nem lesz idő ráérősen étteremben ebédelni. Ezek azok a helyzetek, amikor tudatosan készülök az útra.
Na de mit vigyél, és mire figyelj, ha biztosra akarsz menni?
– ne legyen romlandó étel, ne kelljen hozzá hűtő
– könnyen szállítható legyen
– könnyen ehető legyen, ne kelljen hozzá evőeszköz
Mi az, amit biztos viszek magammal?
– Mivel én a nyaralás alatt is sportolok, és aktív vagyok a nyaralásom alatt, mindig viszek magammal BCAA-t és a kedvenc Peak Bcaa kulacsom. Így sportolás közben, vagy egy nagyobb túra során nagyon jól esik a behűtött ital.
– Mindig viszek magammal fehérjeport, mert ha épp nincs lehetőségem főtt ételt enni, ez mindig kéznél van. Illetve edzés után is, jó megoldás lehet, ha messze még a következő étkezés.
– Azért, hogy ne azt a „szendvicset” vagy inkább az annak nevezett valamit kelljen a repülőúton megennem, amit a fedélzeten adnak vagy a benzinkúton vásárolt fehér lisztes szendvicset, inkább készülök előre. Így a repülő, vagy buszútra mindig készítek vagy szendvicset (magam sütött kenyérből) vagy tortillát, amit grillezett csirkemellel, tojással és sok salátával töltök meg. Ezek egy napot simán kibírnak, de a biztonság kedvéért szoktam mellé egy jégakkut rakni.
– Ezen felül szoktam még itthon kenyeret sütni, amit viszek magammal. Ha hűtőben tartod, eláll 4-5 napig is. A reggelinél nagyon jó szolgálatot tesz, hogy ne csábuljak el a rengeteg friss pékárut látva. Illetve a következő napokra is tudok szendvicset készíteni belőle.
– A kedvenc protein csokim mindig jön velem, hiszen bármikor meg tudod enni, és nem romlik meg.
– Mindig viszek valamilyen cukormentes kekszet, vagy én készítek, és azt viszem jól záródó dobozban. Hiszen egy kártya parti, vagy egy hosszú vonatút alatt mindenki szeret rágcsálni valamit, és ez még mindig jobb, mintha megennék két zacskó chipset.
– A halkonzerv pedig mindig igazi jolly joker, hiszen csak egy adag salátát vagy zöldségeket kell hozzá szereznem hozzá, és már kész is a vacsorám.
– Mindig vigyél magaddal műanyag kés villát kanalat, esetleg egy tányért!
Ezek mindössze túlélő kellékek, hogy ne érjen meglepetés egy utazás során. Ne azzal kelljen töltenem az időt, hogy a megfelelő éttermet, étkezési lehetőséget keresem, addig, amíg mások megnézik a nevezetességeket, vagy napoznak a tengerparton.
Ennek a felét általában haza is hozom, hiszen figyelek a mennyiségekre, tudok mértéket tartani, sokat mozgok, sportolok a nyaralás alatt, így a helyi ételeket mértékkel, de fogyasztom.