Olyan 12 éves lehettem, amikor megtanultam, méteres kalácsot készíteni. Anyukám unokanővérével, Rózsival nyaraltunk Balatonkenesén, amikor bevezetett a méteres kalács sütésének rejtelmeibe, azóta is az ünnepek alkalmával (karácsony, húsvét vagy a testvérem hazalátogatása) mindig én készítem ezt a fajta süteményt és nagy keletje van. Most gondoltam egyet és diétabarát köntösbe csomagoltam.
Méteres kalács
Hozzávalók a vaníliás piskótához:
- 4 db tojás
- 2 ek. eritritol
- 4 ek. zabpehelyliszt
- 2 ek. kókuszliszt
- ½ cs. sütőpor
- 2 ek. Peak Whey Delicious vaníliás fehérjepor
- 8 ek. víz
Kakaós piskóta:
- 4 db tojás
- 2 ek. eritritol
- 4 ek. zabpehelyliszt
- 2 ek. kókuszliszt
- ½ cs. sütőpor
- 2 ek. Peak Slim secret oreo-s fehérjepor
- 2 ek. zsírszegény kakaópor (ez kihagyható, vagy helyettesíthető plusz fehérjeporral)
- 12 ek. víz
Krém:
- 2 cs. puncs pudingpor
- 8 dl víz (vagy 4 dl víz és 4 dl tej vagy teljes egészében tejjel is elkészíthető)
- 2 ek. Peak Whey Delicious puncsos vagy epres fehérjepor
- 3 ek. eritritol
Ezen kívül 2 db őzgerincformára is szükség lesz.
Diétás méteres kalács
Elkészítés:
Piskóta:
A 4 db tojást kettéválasztjuk, a sárgáját fehéredésig kikeverjük az eritritollal, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, illetve a vizet. A fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a masszához adagoljuk, figyelve, hogy ne törjön össze a hab. Ugyanezt csináljuk a kakaós piskótánál, csak ott adunk hozzá még kakaót, illetve több vizet.
Tipp: Megcsinálhatod az egészet egybe is, csak akkor válaszd ketté a tésztát, és az egyik feléhez adj kakaót. Én azért szoktam külön csinálni, mert valahogy sosem jön össze, hogy ugyanannyi legyen a két tészta.
Kizsírozott és kilisztezett őzgerincformába öntjük, majd 175 fokon 20 percig sütjük, de mielőtt kivesszük, érdemes tűpróbát végezni, nehogy nyers maradjon a közepe. Miután elkészült, deszkára borítjuk és felvágjuk a piskótát, az őzgerinc mintája szerint (ujjnyi vastag szeletekre).
Krém:
A 2 csomag pudingport az eritritollal, fehérjeporral és a vízzel megfőzzük. Az ínyencek tehetnek még bele egy kis rumaromát. Kicsit hűlni hagyjuk, majd egy barna szelet tésztához egy sárgát ragasztunk, mejd újra krém barna tészta, krém, sárga tészta és így tovább. Végül a kész rúd tetejét is végig bekenem a krémmel. Sokan csokival szokták leönteni, természetesen úgy is lehet vagy vízzel kikevert proteinporral, kakaóporral, de az én családomba a méteres így készül.:)
Minimum 4 órára hűtőbe tesszük, de az még jobb ha egész éjszakára ott marad. Másnap, amikor már igazán összeért, ekkor ferdén szeleteljük, és máris kínálhatjuk a szép tarka, alakbarát süteményt.
A piskóta és a krém más ízekkel is variálható, én már csináltam Peak Slim Secret choco-rum proteines piskótát kókuszkrémmel, annak is nagy sikere volt!