-+=
Olvasási idő: 5 perc

Ezek az illatos fűszerek a rohanó hétköznapok során számtalanszor feledésbe merülnek, pedig szinte mindenki konyhaszekrényében megtalálhatók. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy finomabbnál finomabb diétás sütikbe, krémekbe vagy a turmixunkba tegyünk belőlük egy kicsit. Nagyon hasznosak és az ételeink ízvilágát is változatossá teszik. Gyorsítják az anyagcserét és segítenek beindítani a szervezet méregtelenítési folyamatait.

Hogyan használd a fűszereket?

A legjobb, ha kezeletlen formában, frissen szórod az ételeidre a fűszereket. Hogy miért? Sokszor találkozhatsz kapszula formájában is a fűszerekkel, de nem árt, ha tudod, hogy a fűszerek már a nyállal keveredve elkezdik kifejteni a hatásukat. A nyelvvel érintkezve a szájban megkezdődik a felszívódásuk és szinte azonnal a véráramba kerülnek, így sokkal jobban hasznosulnak a szervezetben. Ezzel ellentétben, a kapszulák csak a gyomorban kezdenek kioldódni, ami hirtelen nagy adagban a gyomorba lejutva irritációt válthat ki, esetleg gyomorégést okozhat. A kapszulák általában nagyobb dózisban tartalmazzák a gyógynövényeket, fűszereket, így hatásuk is erősebb lehet – mivel sütés, főzés során az enzimek roncsolódnak, ezért is erősebb a kapszulákba zárt fűszereknek a hatásmechanizmusuk, mivel azok kezeletlen formában érkeznek a gyomorba. A gyógynövényekből és fűszerekből készült étrend-kiegészítők alkalmazása előtt érdemes kikérni orvos véleményét. Főként, ha más gyógyszert is szed valaki.

A fűszereknek erős gyógyhatásuk van, és előfordulhat, hogy más gyógyszerek hatását felerősíthetik, vagy éppen gyengíthetik. Ezzel csak arra hívom fel a figyelmet, hogy nagyszerűen működnek a polcról levett fűszerek, és élvezeti értékük is nagyobb az ételeinkhez adva. Bár eredményességét tekintve, az ilyen módon bevitt hatóanyag kevesebb, de nem is annyira kockázatos. Érdemes az ételeket mindig utólag frissen fűszerezni, hogy elkerüljük a hevítési folyamatokat. Egy egészséges ember étrendjébe bőven beleférhet az intenzívebb illatos ízesítők fogyasztása, de a mértékletességre érdemes odafigyelni.

A leggyakrabban konyhapolcon maradó fűszerek, amiket mostantól ne felejts el sűrűbben használni, ha azt szeretnéd, hogy hatékonyabban működjön a diétád!?

A rozmaring nagyon kedvelt a húsételek fűszerezésében. Használhatjuk még tojásételek elkészítésénél vagy akár a süteményeket, krémeket is feldobhatjuk vele. Hatóerejét tekintve vérbőséget okoz a gyomorban, így könnyebben emészthetővé válnak az elfogyasztott ételek. Stimulálja a máj működését, emésztésjavító, epehajtó, görcsoldó és szélhajtó hatású. Fejfájásra, memóriajavításra is használják. Készítenek belőle illóolajat is, ami izomlazító, reumára és ízületi panaszokra is kiváló. Immunerősítő, valamint a gyomrot támadó bakteriális fertőzésekkel szemben felveszi a harcot. Fantasztikus illata segít az ellazulásban, kitűnő stresszoldó. Viszont, túlzott használata epilepsziás rohamot okozhat, nem ajánlott fogyasztani terhesség és szoptatás során.

Cayenne bors, a csodás csípős fűszer, valójában egy chili paprikafajta őrleménye. A chili már régóta központi helyet foglal el a fogyókúrákban. Csökkenti az étvágyat és a vér zsírtartalmát, küzd a zsírlerakódások ellen. Cayenne bors és a chili paprika fajták kapszaicin nevű termogenetikus anyagot tartalmaznak, ami növeli a szervezet hőtermelő képességét és ez által plusz energia felhasználásra készteti a szervezet, aminek eredményeképpen gyorsul az anyagcsere és fokozódik a zsírégetés. Jól hangzik, ugye?

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Hasonlóan jó anyagcsere pörgető és zsírégető lehet még a fekete bors. Kiemelendő még, e csípős fűszerek rákellenes és méregtelenítő hatása. A fekete bors alkotóeleme a piperin, például megakadályozza az új zsírsejtek kialakulását, vízhajtó és stimulálja a gyomorsavtermelést, így az elfogyasztott ételek könnyebben emészthetővé válnak. Tehát, a csípős ételek mindenképp segítenek a fogyásban. Ha szereted a csípőset és bírja a gyomrod, akkor vesd be nyugodtan ezeket a fűszereket.

A fahéj, biztosan ott lapul a konyhaszekrényedben, mégis sokszor elfeledkezel róla, ugye? Akkor itt az ideje, hogy szemmel látható helyre tedd, hogy akár minden nap használhasd. A fahéj ereje a vércukorszint szabályozó tulajdonságában rejlik, ezáltal nagyszerűen támogathatja a diétád sikerességét. Ennek érdemi hatásával amerikai kutatások foglalkoztak. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a fahéj megfelelő adagolása és fogyasztása, valóban csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét.

Csökkenti az édesség iránti sóvárgást, anyagcsere gyorsító, mérsékli a koleszterinszintet és jó hatással van a szív- és érrendszerre. Ínygyulladás esetén és alkalmazzák, mert gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő. Antioxidánsokban gazdag, így még bőrünk is szép lesz tőle. Számtalan narancsbőr kezelésre szolgáló termékben használják a fahéjat, mert egy kiváló természetes fűszer, ami felpezsdíti a vérkeringést és segít a méregtelenítésben, beindítva ezáltal a fogyást. Viszont, a fahéj mértéktelen és por formában történő fogyasztása veszélyes lehet. Bármilyen fűszer por formában történő lenyelése fulladást okozhat. Illetve a fahéj allergiás reakciókat válthat ki, az arra érzékeny emberek körében. Napi kis mennyiségben történő alkalmazása nem jelent kockázatot az egészségünkre nézve, de mértéktelen fogyasztása károsíthatja a májat és gátolja a véralvadást. Terhesség és szoptatás során inkább kerüljük, illetve a gyermekek is csak minimális mennyiségben egyenek belőle. Mindig az ételbe keverve kis mennyiségben fogyasszuk.

Mustármag, a csodálatos kis aranybogyók, nagyszerű élelmi rostforrások, amik segítik a bélmozgást, ezáltal nagymértékben felgyorsítják az anyagcserét, így gyorsabban égetjük el a kalóriákat. A mustármag réz, szelén, vas, kalcium és magnézium tartalma mellett Omega 3 zsírsavat is tartalmaz. Vérnyomás szabályozó hatással bír és ajánlják még asztmásoknak, mert légúti beszűkülés esetén is kiválóan alkalmazható. Felhasználást tekintve, nagyon jól passzol halételek mellé, például mártásnak vagy csak a salátánkra szórva is kitűnően hasznosul a szervezetben. Méregtelenítő és vércukorszint szabályozó mechanizmusa, már régóta ismert. Gyomor és bélproblémákra, bőrproblémákra és az érrendszere is kitűnően hat. A kis magokból nyert olajat, külsőleg izom és ízületi fájdalmak kezelésére is használják.

Külsőleg alkalmazva, helyi vérbőség fokozó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. A mustármag, pikáns csípős ízével megbolondíthatod az ételeidet, de magában is fogyasztható. Napi 3×1 kiskanálnyi magot szétrágás nélkül kell lenyelni. Gyógyhatása abban rejlik, hogy a kis bogyók emésztetlenül haladnak át szervezeten és eközben a bennük lévő emulziók kioldódnak. Kúraszerű alkalmazása javasolt, melynek időszaka 6-8 hét, egy évben kétszer.

Kurkuma, amit a gasztronómia évezredek óta alkalmaz. Eredetileg a gyömbérfélék családjába sorolják. Élénksárga színét a benne található kurkumin adja, aminek rendkívül sok jótékony hatása van a szervezetre. Emésztési és gyomorpanaszokra is használják az indiai népgyógyászatban. Nagyon hatékony emésztésserkentésre, bélgörcsök és felfúvódás ellen. Elősegíti a méreganyagok kiürülést a szervezetből és segíti a zsíros ételek lebontását, támogatva ezzel az epe munkáját. Kutatások folynak a daganatellenes hatásáról és a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszhat. Csökkentheti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Rendkívül jó antioxidáns és májméregtelenítő hatása van. A legkiválóbb gyulladáscsökkentő fűszer, ezt kutatásokkal is igazolták. Ízületi gyulladások kezelésére, betegségmegelőzésre már sok étrend-kiegészítőben felhasználják. Terhesség során nem ajánlatos fogyasztani, de a szülést követően méhösszehúzódás elősegítésére is használható.

Miből, mennyit?

A nagy dózisban (kapszulában) történő szedése előtt érdemes kikérni orvos véleményét, mert megzavarhatja a máj gyógyszerlebontási folyamatait, illetve erős vércukorszint csökkentő hatása végett diabétesz gyógyszerekkel és véralvadásgátlókkal együtt szedve, csak az orvos véleménye után alkalmazható. A kurkumát más fűszerekből készült termékekkel együtt szedni nem ajánlatos. Viszont az ételeid ízesítésére használhatod bátran, csak figyelj a mértékletességre! A fűszerek rendkívül jó hatással vannak a szervezetünkre, mivel ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok. Mindezek mellett, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy egyes fűszerek nagyon erős benyomást gyakorolhatnak a szervezet működésére és méregtelenítési folyamataira. Mindig tájékozódjunk, mielőtt kúraszerűen nagyobb dózisban alkalmazzuk őket.

Nyugodtan használd tovább a már megszokott fűszereidet, – amik eddig nem okoztak gondot -, csak vedd elő őket gyakrabban és kísérletezz kedvedre az ízekkel! Persze, most nem arról van szó, hogy ha holnaptól nagy kanállal habzsolod a fűszereket, akkor biztosan fogyni fogsz, mivel a hangsúly a kiegyensúlyozott táplálkozáson és a mozgáson van. Viszont ezek a növények megszínesíthetik az egysíkú diétádat vagy csak ízletesebbé tehetik az ételeidet, italaidat és eközben kifejtik jótékony hatásukat. Természetesen ezeken kívül, még számtalan fűszert használhatsz, és ne feledkezz el a friss zöld fűszernövényekről sem.


fűszerek

zsírégető fűszerek

Forrás:

Key Magurie: A Chili
Dirk Mann: Ázsiai fűszernövények
Michael Zink: Fűszerlexikon
Fűszer enciklopédia: Lesley Mackley – Sallie Morris

Bharat B. Aggarwal Phd and Debora Yost: Healing Spices, How to use 50 everyday and exotic spices to boost health and beat
disease http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2010.0180
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891- 9-43

https://academic.oup.com/gerontologist/article/45/4/516/565620/Use-of- Complementary-Medicine- in-Older- Americans

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!