A zsír az egyik legjobban démonizált tápanyag a diétázók körében. Tulajdonképpen érthető, hiszen nem túl „kifizetődő” a fogyasztása, hiszen 9 kalória van 1 grammban. Tehát ugyanahhoz a kalória értékhez csak feleannyit ehetünk belőle, mintha szénhidrátot vagy fehérjét fogyasztanánk.
Attól függően, hogy szobahőmérsékleten milyen a halmazállapota – beszélünk zsírról vagy olajról (bár más beosztások az állati és növényi eredetet különböztetik meg így). Lehetnek telítettek, vagy telítetlenek (egyszeresen vagy többszörösen).
A legtöbb zsír(savat) elő tudja állítani a szervezetünk, azonban a tápanyagcsoporton belül vannak esszenciális (tehát a szervezet által nem előállítható) anyagok. Ilyen az Omega-3 és Omega-6, amelyet kívülről a tápanyaggal kell bejuttatnunk.
Fontos, hogy erre odafigyeljünk, hiszen gátolják a vérrögképződést, gyulladásgátló és csökkentőek, feltételezhetően szerepet játszanak a kardió-vaszkuláris megbetegedések megelőzésében. Emellett fontos sejtmembrán alkotók, mind a szervezetben, mind az idegrendszerben, így elősegítik a(z) (izom)növekedést és a koncentrációt.
A zsír képes tartalék tápanyagként funkcionálni (neutrális zsírok). Bár gondolom ezt mindenki tudja, aki valaha diétázott… Tudjátok ezek azok a raktárak, amelyek szabad zsírsavakat bocsájtanak a vérbe, amelyek részben az (L)-carnitin molekula segítségével kerülnek be a sejtbe.
Viszont ugyanez a zsírszövet mechanikai védelemként is képes szolgálni, nem véletlen van a tenyérben, ujjbegyekben a talpban vagy a nőknél a méhük felett az alhasi részen. Ugyanez a zsírszövet nem csak mechanikai védelemként szolgál, de kiváló hőszigetelő (ezért fázósabbak a sovány emberek!).
A zsírban oldódó vitaminok (DEKA) értelemszerűen csak zsírokkal együtt képesek hatékonyan felszívódni.
Emellett viszont részt vesz a sejtmembránok (pl.: lipidek), hormonális működés (szteroidok – szexuál és mellékvese kéreg hormonjai) és az idegrendszer megfelelő működésének a biztosításában. Tudtátok, hogy ez az a szövetünk, ami a legnagyobb mennyiségben tartalmaz zsírt?!
Emellett fontos szerepet játszanak a gyulladásos folyamatok megelőzésében és csökkentésében, hiszen pl. a posztaglandinok alkotóelemei is.
De szintén fontos zsírféleség a sokat démonizált koleszterin (amely nem előnyös, ha a gyulladt érfalakat próbálja bevonni), de fontos membrán komponens, D-vitamin és epesav előanyag.
Látjátok zsírok nélkül nincs élet, fontos viszont, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű összetételben fogyasszuk ezt a tápanyagot. Válasszunk olyan „jó” zsírforrásokat, mint az olajos magok, halak, MCT olaj és ügyeljünk arra, hogy a fogyasztás mértéke megfeleljen az igényeinknek!