-+=
Olvasási idő: 2 perc

A zsír az egyik legjobban démonizált tápanyag a diétázók körében. Tulajdonképpen érthető, hiszen nem túl „kifizetődő” a fogyasztása, hiszen 9 kalória van 1 grammban. Tehát ugyanahhoz a kalória értékhez csak feleannyit ehetünk belőle, mintha szénhidrátot vagy fehérjét fogyasztanánk.

Attól függően, hogy szobahőmérsékleten milyen a halmazállapota – beszélünk zsírról vagy olajról (bár más beosztások az állati és növényi eredetet különböztetik meg így). Lehetnek telítettek, vagy telítetlenek (egyszeresen vagy többszörösen).

A legtöbb zsír(savat) elő tudja állítani a szervezetünk, azonban a tápanyagcsoporton belül vannak esszenciális (tehát a szervezet által nem előállítható) anyagok. Ilyen az Omega-3 és Omega-6, amelyet kívülről a tápanyaggal kell bejuttatnunk.

Fontos, hogy erre odafigyeljünk, hiszen gátolják a vérrögképződést, gyulladásgátló és csökkentőek, feltételezhetően szerepet játszanak a kardió-vaszkuláris megbetegedések megelőzésében. Emellett fontos sejtmembrán alkotók, mind a szervezetben, mind az idegrendszerben, így elősegítik a(z) (izom)növekedést és a koncentrációt.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

A zsír képes tartalék tápanyagként funkcionálni (neutrális zsírok). Bár gondolom ezt mindenki tudja, aki valaha diétázott… Tudjátok ezek azok a raktárak, amelyek szabad zsírsavakat bocsájtanak a vérbe, amelyek részben az (L)-carnitin molekula segítségével kerülnek be a sejtbe.

Viszont ugyanez a zsírszövet mechanikai védelemként is képes szolgálni, nem véletlen van a tenyérben, ujjbegyekben a talpban vagy a nőknél a méhük felett az alhasi részen. Ugyanez a zsírszövet nem csak mechanikai védelemként szolgál, de kiváló hőszigetelő (ezért fázósabbak a sovány emberek!).

A zsírban oldódó vitaminok (DEKA) értelemszerűen csak zsírokkal együtt képesek hatékonyan felszívódni.

Emellett viszont részt vesz a sejtmembránok (pl.: lipidek), hormonális működés (szteroidok – szexuál és mellékvese kéreg hormonjai) és az idegrendszer megfelelő működésének a biztosításában. Tudtátok, hogy ez az a szövetünk, ami a legnagyobb mennyiségben tartalmaz zsírt?!

Emellett fontos szerepet játszanak a gyulladásos folyamatok megelőzésében és csökkentésében, hiszen pl. a posztaglandinok alkotóelemei is.

De szintén fontos zsírféleség a sokat démonizált koleszterin (amely nem előnyös, ha a gyulladt érfalakat próbálja bevonni), de fontos membrán komponens, D-vitamin és epesav előanyag.

Látjátok zsírok nélkül nincs élet, fontos viszont, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű összetételben fogyasszuk ezt a tápanyagot. Válasszunk olyan „jó” zsírforrásokat, mint az olajos magok, halak, MCT olaj és ügyeljünk arra, hogy a fogyasztás mértéke megfeleljen az igényeinknek!

Több zsíros okosság ITT!

Zsírok és olajok

Zsírok és olajok diétában

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!