Gyakran csak ízletes nassként gondolsz az olajos magvakra és a magas zsírtartalmuk miatt sokszor teljesen száműzöd is őket az étrendedből? Azonban gazdag vitamin- és ásványi anyag források, egészségvédő hatással bírnak, ezért érdemes mindennap fogyasztanod belőlük egy kisebb mennyiséget. Pár szem olajos mag gazdag B-vitamin és magnézium tartalmának köszönhetően igazi gyógyír lehet feszült, fáradt idegeidre, lendületet, energiát ad a szervezetnek egy-egy fárasztó napon.
Esszenciális zsírsav
Az olajos magvakból készült növényi olajokat már bárhol találhatsz, de már a belőlük készült tejek is elérhetőek számodra, amelyek tejpótlóként szolgálnak, amennyiben tejfehér allergiád, vagy tejcukor érzékenységed van. Legismertebbek a szójatej, a zabtej, a mandulatej, a kókusztej, rizstej.
Milyen olajos magvakat is ismerhetsz?
Dió: különösen gazdag B1,B2,C és A vitaminban, kiemelkedő a jód, a kalcium, a kálium és a foszfor tartalma. Jelentős mennyiségű Omega 3 zsírsavat tartalmaz. Koleszterintszint csökkentő, gátolja az érelmeszesedést és kedvező hatással van agyműködésedre is. Magas fehérjetartalma miatt akár húspótló is lehet.
Pekándió: Kiemelkedő folsav tartalma, ezért kifejezetten hasznos táplálék a kismamáknak. Nagyon magas a vitamintartalma: A, B1, B2,B3, B6, C és E-vitamin. Ásványi anyagok közül a kalcium, a foszfor, a cink, a vas és a kálium található meg benne. Koleszterinszegény dióféle.
Paradió vagy Brazildió: Sok olajat és fehérjét tartalmaz. Magas a szeléntartalma, de megtalálható benne még az E-vitamin, jelentős a kalcium, a kálium, a magnézium, a vas és a foszfor tartalma is. Májbetegségek ellen hatásos, valamint rákmegelőző tulajdonságokkal bír.
Esszenciális zsírsav olajos magvak
Kesudió: Sejtmegújító hatása van, erősíti a csontokat a kiemelkedően magas kalcium tartalma révén, de jót tesz a hajadnak és a bőrödnek is. Tartalmaz még foszfort, magnéziumot, vasat, rezet, cinket és szelént. Magas keményítő- és zsírtartalma miatt fogyókúra esetén figyelned kell az elfogyasztott mennyiségre. Javítja az agyműködésedet és fokozza a szervezeted fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.
Mogyoró: Magas az ásványi anyag tartalma: kálium, cink,magnézium, mangán. Jelentős káliumtartalmának köszönhetően kiváló vértisztító. Sok B1,B2, H és E-vitamin található benne. Minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz. Pozitív hatással van a vérnyomásodra, csökkenti a koleszterinszinted és az emésztésedre is kedvezően hat.
Mandula: Napjainkban nagyon felkapott. Magas az ásványi anyag- és vitamin tartalma: E,B1,B2, folsav, P vitamin, magnézium, kalcium, kálium, cink, réz. Magas fehérjetartalma miatt kitűnő húspótló. Porrá őrölve lisztként is használhatod és tejet is készíthetsz belőle.
Pisztácia: Jelentős szív- és érvédő tulajdonságai vannak. Gazdag Omega 3 és Omega 6 zsírsavakban. Koleszterinszint csökkentő, jótékonyan befolyásolja a prosztata működését és védi azt, ezért férfiaknak kifejezetten ajánlott fogyasztania. Jótékonyan hat az egész szervezetedre: kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, vas, cink, szelén, B-vitamin, E-vitamin található benne.
Kendermag: Magas a fehérje- és a rosttarlma, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén, vas és cink, Omega 3 és Omega 6 zsírsav is van benne. Amennyiben fogyókúrázol nagyon hasznos, mert a gyomor falát különleges olajréteggel vonja be, ezáltal csökkenti éhségérzetedet. Jót tesz a koleszterinszintednek, a hajadnak, a bőrödnek és a körmödnek, segíti azok növekedését.
Lenmag: Tartalmaz Omega 3 és Omega 6-ot. Használhatod apró sós sütemények ízesítésére, gazdagítására. Tojásallergia esetén kitűnő tojáshelyettesítő őrölve, vízzel elkeverve. Sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat és foszfort tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, rák, szív-és érrendszeri betegségek ellen védő hatással rendelkező élelmiszer.
Napraforgómag: Gazdag E, B1-vitamin, folsav, szelén, kalcium, magnézium, kálium, réz, cink és vasforrás, jó növényi fehérjeforrás. Ideális táplálék magas vérnyomás és magas koleszterinszint esetén. Hatásos érrendszeri betegségek megelőzésében is.
Szezámmag: A magok kalcium királyának is nevezik magas kalciumtartalma miatt. Lassítja az öregedés folyamatát, könnyen emészthető. Megtalálható benne B1 és E-vitamin, vas, mangán, réz, magnézium, foszfor, cink. Kitűnő sütési alapanyag, mint a lenmag.
Tökmag: A legjobb tápanyagtartalommal rendelkező olajos magféle. Biztos ismered a belőle készült tökmagolajat, rendkívül finom és különleges az íze. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma: E, K és A-vitamin, szelén, mangán, magnézium, kálium, foszfor, vas, réz, cink. Segíti az agyműködésedet, idegrendszer erősítő hatása is van, ízületi gyulladás is jótékonyan kezelhető rendszeres tökmagfogyasztással.
Az olajos magvak rendszeres és mérsékletes fogyasztásával jótékonyan befolyásolhatod a szervezeted működését. Fogyasztásukkal bőségesen ellátod szervezeted vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek tested egészséges működéséhez.
Neked melyik a kedvenced?