-+=
Olvasási idő: 3 perc

Alapvetően mindig egészségesnek mondhatóan étkeztünk, otthon szinte csak egészséges fogások kerültek az asztalra, sok zöldség, sovány húsok, a hagyományos magyaros ételeket anya kevesebb zsírral és fűszerrel készítette, és mindig volt otthon gyümölcs és joghurt. Nem kellett azon gondolkoznom, mit fogok enni, mert mindig „elém tették”. Ez a felnőttkor beköszöntével azonban megváltozott. Nem volt, aki kitalálja az aznapi ebédet, magam dönthettem arról, mit eszek. Így már kicsit nehezebb…

Diéta

A dolog kétélű, lehetőséged van nagyon megválogatni, hogy mit egyél, de ez legalább akkora felelősséggel is jár. Tudatosan kell tervezned, nemcsak aznapra, de hosszabb távra is, hiszen bármennyire is diétás egy csirke-rizs ebéd, minden nap ezt fogyasztva ez sem működik hosszabb távon. Az otthoni minta tehát változatos volt és egészséges, azonban ott volt a fehér kenyér, a lekvár, amiben volt cukor, még ha kevesebb is, a cukrozott joghurtok, a sütiket nem is említve.

Elkezdtem radikálisan megváltoztatni az étkezésem. Nem ettem kenyeret és semmilyen péksüteményt, aztán nem ettem meg a hagyományosan elkészített főételeket, elmaradt a fehér rizs, a zsíros dolgok. Az elején még becsúszott a csoki és hétvégente sokkal engedékenyebb voltam magammal, akkor megettem bármit, amire a héten vágytam. Rengeteg gyümölcsöt ettem, néha főételek helyett is, hogy minél kevesebb legyen az aznapi kalóriamennyiség, illetve zöldségeket. A liszteket teljesen elhagytam és mindent, amiben cukor volt. Egyre kevesebb dolog fért bele a diétámba, már a zöldségkonzervek sem, a teljes kiőrlésű kenyér és a félzsíros túró sem. Érdekes módon mégsem voltam boldog.

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

Diéta tévhitek

Elmaradt az eredmény, amit nem értettem. Jobban odafigyelek arra, hogy mit eszek és rosszabbul érzem magam, mint amikor nem voltam ennyire szigorú. És nem azért, mert sóvárogtam valami után, amit az étel adhat meg. Irigykedtem, a többi ember fele ennyire sem törődik magával, nem szenvednek ennyit és mégis sokkal vékonyabbak. Nem kell minden nap azon agyalniuk, hogy mit egyenek.

  • Azt hiszem, ez a siker egyik része. Nagyon fontos, hogy amit csinálsz, abban örömödet leld. Ha ez nincs meg, lehetsz akármilyen következetes, sosem fogod azt viszontlátni a tükörben, amit szeretnél.
  • A lelki oldalról közelítve pedig, mindig magaddal foglalkozz elsősorban, ne viszonyítsd magad másokhoz. Ez a Te tested, Te hozod ki belőle azt, amit lehet. Lehet, hogy másoknak nem kell annyira ügyelniük arra, mit esznek, de senki sem tökéletes, ahol az élet elvett, ott adott is.
  • Olyat egyél, amit szeretsz. Ha utálod a barna rizst, ne edd meg csak azért, mert ezt „kell” enni. Ha nem szeretsz bizonyos zöldségeket, ne erőltesd. Edd azt, amit szeretsz. Érdemes visszagondolni, hogy gyerekként miket ettünk, mert ez nagyban befolyásolja az ízlésünket. Ha például nem vagy oda túlzottan a húsokért, akkor keress más fehérjeforrásokat: tofu, tojás, sajt.
  • Ne ess át a másik oldalra. Odafigyelni az étkezésünkre jó dolog és szükségszerű is. Sokkal jobb, ha a tartósítószeres, félkész ételek helyett minél tisztábban étkezel, de ez legyen változatos, és ne legyen nagyon szélsőséges. Nem kell kétségbeesni, ha bizonyos helyzetekben például fehér rizst eszel, vagy nem teljes kiőrlésű a kenyeret. Nem baj, ha az a sajt most épp zsírosabb, vagy megettél egy joghurtot, pedig tudod, hogy a tejtermékekkel is mennyi baj van (vizesít, autoimmun betegeknek ellenjavallt, allergén, stb.). Mindaddig, amíg az adott étel valódi tápértékkel rendelkezik, természetes, addig helye van az étkezésben.
  • Figyelj oda a mennyiségre. Azért, mert valami „egészséges”, még nem feltétlenül diétás is. Nincs olyan élelmiszer, aminek a fogyasztását túlzásba lehet vinni, ezért nem célravezető hús+zöldség kombinációból sem degeszre enned magad. Kis mennyiségben mindenre szükség van, túlzásba esni pedig felesleges.
  • Amit megtapasztaltam az évek során: minél kevesebb ételcsoportot ettem, annál többet tudtam megenni az adott ételből. Ha például nem ehetsz mást, csak sovány húst és zöldségeket, akkor az átlagnál sokkal nagyobb mennyiségben fogod ezt megenni.
  • Figyelj oda, de kerüld a szélsőséget. Legyél mértékletes, változatos, ne legyen egyhangú a diétád. Amit érdemes korlátozni, az a feldolgozott élelmiszerek, a cukrok, a túl sok zsír és a szénhidrát fogyasztása.

Ez a bejegyzés azoknak szól, akik nagyon odafigyelnek az étkezésre, talán túlzottan is. Divat lett a diéta, az odafigyelés, a tudatosság, azonban egyre gyakoribb, hogy valaki túlzásba esik: aggódik, ha nem jut egészséges ételhez, túlzottan kontrollálja magát, kivonja magát a közös étkezésekből, nagyon megnézi, mit eszik meg. Bűntudata van a minőség és a mennyiség miatt, esetleg a túlevést kompenzálja sok sporttal, időszakos koplalással. Ez azonban az étkezési zavarok előszobája. Nincs tökéletesen működő diéta, nincsenek csodaélelmiszerek.

Ami működik: odafigyelni a tested jelzéseidre és a változatosság! Hidd el, akármennyire is szigorú vagy önmagadhoz, ez még nem feltétlenül tesz majd boldoggá is. Élj minden nap úgy, hogy azt teszed, amit élvezel, és akkor sikeres leszel!

sikeres_fogyas_titka

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.