„Érek én is annyit, mint a gabona kalásza – mondta gőgösen -, s még szebb is vagyok, virágaim pompásak, mint az almavirágok, örül a szem, ha rám néz, meg a családomra. „ (Hans Christian Andersen- A hajdina)
Hajdina
A hajdina, más néven pohánka, a keserűfűfélék családjába tartozik, de a hétköznapi értelemben a gabonafélékhez sorolják, ugyanis a lisztes magját a búzához hasonlóan használják. A gabonák királynőjeként is szokták említeni. Nem csoda, hiszen kiemelkedően magas az élelmi rost-tartalma, igen értékes vitaminforrás, a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza, emellett az antioxidáns hatású C-, E- vitaminból, valamint a flavonol típusú P- vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne. Kutatók tapasztalatai szerint a rutin sokszorosára növeli a C- és az E- vitamin antioxidáns hatását, így a daganatok, a gyulladások és az öregedés ellen is hat. A magas rutintartalma miatt az őseink a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.
Bátran fogyaszthatod, ha lisztérzékeny is vagy, mivel nem tartalmaz glutént. Én a vasárnapi ebédet szerettem volna feldobni vele, és a szokásos rizs köret helyett kivételesen hajdinát tálaltam. Akkora sikert aratott, hogy azonnal elfogyott.
Hajdina recept
Mustáros csirkemell oregánós hajdina körettel
Hozzávalók:
- fél bögre hajdina
- 1 kg csirkemell
- 5-6 evőkanál mustár
- olíva olaj
- só
- bors
- oregánó
Elkészítés:
Elkészítése roppant egyszerű. Szeleteld a csirkemell filét apró kockákra, majd pirítsd meg teflonos serpenyőben. Add hozzá a sót, borsot is. Amikor megpirult a hús, tedd bele a mustárt, engedd fel pici vízzel, és hagyd pár percig rotyogni. Közben mosd meg a hajdinát. Pirítsd le kevés olíva olajon. Ha készen van, tedd bele egy edénybe, engedd fel 1 bögre vízzel, ízesítsd sóval, és főzd 10-15 percig. Amikor már szinte teljesen elfőtte a levét, szórd meg oregánóval. Ha megfőtt a hajdina zárd el, és tálalás előtt pihentesd még pár percig az edényben.
Jó étvágyat hozzá!