Étkezések után vagy diéta idején, amikor hiányoznak az ízek, a legjobb választásnak tűnik a nulla kalória értékű különböző ízekben kapható rágót rágni. Egyrészt a szájhigiéné szerves részét képezi az evések utáni rágózás másrészt, amikor arra vágysz, hogy valamit egyél ez a szokás csillapíthatja az édességek utáni sóvárgást is, de vajon mennyire egészséges az állandó rágózás?
Melyek a rágózás egészséges hatásai?
- megtisztítja a fogakat a lepedéktől
- megelőzi a fogszuvasodás kialakulását
- segít a káros szenvedélyekről való leszokásban
- üde leheletet biztosít
- fokozza a nyáltermelést, így a lepedék nem tud megtelepedni a fogakon
- javítja a száj öntisztulását
- a nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést, így megőrizve a száj egészséges PH értékét
- diéta idején a rágózás bizonyítottan csökkenti a kalóriabevitel iránti igényt
- moderálj az édességek iránti vágyódást
- segíti a falásrohamok elkerülését
- az édes íz nyugtatólag hat az ízlelőbimbókra
- pszichológusok szerint a rágózás jótékony hatást gyakorol a memóriára
- a rágó hatás révén az agyba több friss vér tud jutni, növeli a pulzust, ami által a vér oxigenizáltsága nő
Túlzásba tudod vinni a rágózást?
Mint minden, így a rágózás is addig védi az egészségünket, amíg nem ölt túlzó mértéket. Például, ha így akarod elterelni a figyelmedet egy rohanós nap során az evésről, hogy egész nap csak rágót rágsz azzal sajnos több kárt teszel a szervezetedben, mint jót. És a rágózás összes jótékony hatása eltörpül a negatív hatások mellett.
Vannak a rágózásnak egészségre káros hatásai?
A brit Daily Mail egyik rovata közölte le azt a megdöbbentő hírt, mi szerint egy férfit két éven keresztül különböző szakorvosok kezeltek félre, közben a probléma okozója az állandó rágózás volt. Kiderült, hogy az állkapcsában az ízületek rosszul működtek, mert a rendszeres rágás túlterhelte azokat és a következő tüneteket produkálta: szédülés, fejfájás, fülbedugulás. Több specialista fül-orr-gégész, csontkovács és pszichiáter is foglalkozott az esettel, mikor egyszer fény derült a sok kellemetlen tünet generálójára. Amint a rendszeres rágózás megszűnt, úgy tűntek el a két éven keresztül előtte fennálló kellemetlen tünetegyüttesek is.
Egy másik egészségre káros hatása a folytonos rágózásnak a túlzott gyomorsav-termelődés. A szájüregben már elindulnak az emésztési folyamatok. A rágás hatására elkezd termelődni a gyomorban fokozottabban a gyomorsav azt várva, hogy hamarosan étel érkezik a tápcsatornán keresztül, ami majd lebontásra kell, hogy kerüljön a gyomorsav közreműködésével. Amennyiben a táplálék megérkezése elmarad, úgy a szükségtelenül felgyülemlett gyomorsav elkezdi a gyomor falát marni és ha ez túl gyakran fordul elő, akkor fekélyek kialakulásához is vezethet.
Tehát összefoglalva a lényeget: a rágózás egészséges, a fogorvosok ajánlása szerint napi 3-4 alkalommal étkezéseket követően és 15 percnél nem hosszabb ideig rágva azt!